15 Nisan 2024

Artı Gerçek

DEM Parti Kocaeli Ömer Faruk Gergerlioğlu İsrail ile Türkiye arasındaki ticaretin yasaklanması için Meclis’e Kanun Teklifi sundu. Gergerlioğlu, “İsrail’le ticaretin kesilmesi Gazze’nin bağımsızlığını destekleyecek” dedi.

Artı Gerçek – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye ve İsrail arasındaki ticaretin yasaklanmasına ilişkin Meclis’e kanun teklifi sundu. Gergerlioğlu, kanun teklifinin gerekçesinde, İsrail’in insan haklarına aykırı davranışlarının önüne geçmek ve Gazze’ye siyasi destek olmak için Türkiye ve İsrail arasındaki ticaretin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Gergerlioğlu, teklifin gerekçesinde uluslararası hukuka göre sivil yerleşim birimlerine yapılan saldırılar kabul edilemez ve insan haklarına aykırı olduğunu, uluslararası toplumun bu ihlallere karşı daha etkin bir şekilde müdahale etmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘SİVİL HALKIN YAŞAM KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR’

“İsrail’le ticaretin kesilmesi Gazze’nin bağımsızlığını destekleyecek” ifadelerine de yer veren Gergerlioğlu, teklifinde şu ifadelere yer verdi:

“Bu anlamda Türkiye’nin bu baskıları oluşturma ışığında İsrail ile ticaretin kesilmesi gerekmektedir. Bu Gazze’nin ekonomik bağımsızlığını artırma çabalarını teşvik edecek Gazze’nin siyasi durumunu etkileyebilecektir. Ticaretin kesilmesi, Gazze’nin bağımsızlık ve kendi kaderini belirleme arayışlarını da destekleyecektir. İsrail ile ticaretin kesilmesi, uluslararası toplumun Gazze’ye daha fazla insani yardım ve destek sağlamasını teşvik edecektir

Bu durum, Gazze’deki insani krizlerin hafifletilmesine ve sivil halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. İsrail’e özellikle silah ekipmanlarının satılıyor olması, Türkiye kamuoyunu derinden sarsmıştır. Bu şekilde bir ticaret yasağı getirilmesi, Türkiye halkları içinde önemli bir vicdani sorumluluğu yerine getirmek olacaktır. Bu amaçlarla söz konusu ‘Türkiye ve İsrail Arasında Ticaretin Yasaklanmasına Dair Kanun Teklifi’ hazırlanmıştır.” (MA)

Yorumlar