3 Ocak 2021

Çağdaş Kocaeli – Cansu Albayrak

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, gazetemize ziyarette bulundu. Gergerlioğlu, “Ben ekim ayında seçim bekliyorum. Neden erken seçim olacak? Çünkü ülke yönetimi yürümüyor” dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gazetemize ziyarette bulunarak ülke gündemini değerlendirdi. Gergerlioğlu’na ziyarette HDP Kocaeli İl Başkanı Mehmet Selim Akboğa ve HDP İl Yöneticisi Selda İlgöz eşlik etti. Milletvekili Gergerlioğlubu ziyaret sırasında erken seçim beklediklerini ve bu seçime hazır olduklarını dile getirdi.

‘HAZİRAN AYINA YETİŞMEZ’

Gergerlioğlu, açıklamalarında “Ben ekim ayında seçim bekliyorum. Neden erken seçim olacak? Çünkü ülke yönetimi yürümüyor. Doların 18’e çıkıp, birden 12’ye indiği bir ülkede denge var mıdır? Bunu sadece ben söylemiyorum. Seçim için haziran ayını gösterenler var. Ama seçim haziran ayına yetişmez. Baskın seçim ihtimali yüzde 0 değil. Ama seçimin haziran ayında olması zor.

‘İTTİFAKTA BÜTÜN YÜK AK PARTİ’DE’

AK Parti ve MHP’nin arası eskisi gibi iyi değil. Eskiden AK Parti’den oylar MHP’ye giderdi. Şimdi o da olmuyor. AK Partililer sola dönemiyordu. Tepki olarak AK Parti’den MHP’ye gidiyordu. Şu an olmuyor. MHP’nin sıkıntısı bu. İttifakta bütün yük AK Parti’de. Bizler Meclis’te en çok AK Parti sıralarına dönerek konuşuyoruz. Aslında ortakları var. Onlara neden seslenmiyoruz? İttifakta oyu yükselen MHP’nin şu an oyu düşüyor.

‘ CHP ARTIK GÜVEN VEREBİLİYOR’

CHP vatandaşa tam anlamıyla güven verebilmiş değil. Vatandaşın güveni bir anda oluşmaz. Ama yavaş yavaş oluyor. CHP, büyükşehir belediyelerinde bir başarı yakaladı. Bence Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne göre daha başarılı. CHP yıllarca ortaya büyük bir güvensizlik saçtı ama artık o güven oluşuyor.

‘TÜRKİYE HELALLEŞMELİ’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun demokratikleşme adımları yeni değil. Kılıçdaroğlu, 2012 yılında başörtü yasağının bitirilmesine karşı çıkmadı. Kılıçdaroğlu’nun o yıllardan gelen bir geleneği var. Partiyi demokratikleştirmeye çalışıyor. Kılıçdaroğlu, ‘Helalleşme’ dedi mesela. Ben bu adımı olumlu gördüm. Türkiye toplumu gerçekten helalleşmeli. Ama bunu Kılıçdaroğlu söyledi diye yapmamalı. Hepimizin birbirine doğru birer adım atması gerekiyor. Bunu kim söylerse benim başımın tacıdır…

‘CHP ÖNCEDEN KORKUYORDU’

CHP ‘Fezlekeye hayır’ diyebildi. ‘Dersim’ diyebildi. CHP önceden çok korkuyordu. Aslında bizim doğru söylediğimizi biliyordu. Tabanına bir şey anlatamadığı için adım atmıyordu. Bu toplum barışmalı, el sıkışmalı. Birbirimize neden küfür ediyoruz? Ben siyasete başladım. Meclis’te herkese vicdani açıdan bir şeyler anlatmaya çalıştım. Ben hiçbir zaman küfür etmedim. Erdoğan kutuplaştırmaya devam ediyor. Muhalefette bu tuzağa düşüyor.

‘BİZİM BİR B PLANIMIZ VAR’

HDP’yi kapatma konusu sürekli gündemde. Bizim bir B planımız var. Hesaplarımızı yaptık. Parti kapanırsa HDP yapımız seçime girebilecek. Ben İYİ Parti’ye bir çağrıda bulunmuştum. CHP gibi siz de Kürt meselesinde adım atın. Eski ezberlerinizi bozun dedim. Hala bunları demeye devam ediyorum. Böyle yapsalar demokratlıklarının samimi olduğunu gösterirler. İYİ Parti bize ‘Türkiyeleşin’ diyor. Ama aslında sizin Türkiyeleşmeniz gerekiyor… Bu halkın 20-25 milyonu Kürt. Bu ülkede Kürt meselesi var. Bu Kürt meselesi ile neden kucaklaşmak istemiyorsunuz?

‘İYİ PARTİ KAYITSIZ KALIYOR’

Biz ittifak konusunda net bir duruş sergiliyoruz. Umuyoruz ki Millet İttifakı Türkiye gerçeklerini görecek ve HDP’ye yaklaşacak. AK Parti’ye oy veren Kürtler de şunu düşünüyor: ‘Benim çözümüm HDP ile olmaz, AK Parti ile olur.’ Kürt meselesini yok saymıyorlar. İYİ Parti 25 milyonluk Kürdün bu düşüncesine kayıtsız kalıyor. İYİ Parti, 25-30’u yakalayabilecek bir partiydi. Merkez sağa oturabilirdi. Ama yapamadı.

‘3. YOL DÜŞÜNÜYORUZ’

Cumhurbaşkanlığına aday olacak isimler hep HDP’den oy alabilecek miyiz diye hesap yapıyorlar. Ama bunun için ilk olarak bizi önemsemeliler. Biz seçim için 3. yol düşünüyoruz. Kendi tavırlarımızı açıkladık. Bu noktadan sonra farklı alternatifler olabilir. İttifakımızda kim olursa olsun Kürt meselesini tanıması ve anlaması gerekiyor. Ona göre ittifak şekillenebilir. Ülkede hızı çok yavaş bir değişim yaşanıyor. Ülkede umut ve güvene ihtiyaç var. Bizlere o şansı vermiyorlar. Belediyelerimize kayyum atıyorlar. Şu an insanlar İstanbul ve Ankara’da az bile olsa bir değişim yaşıyor” sözlerine yer verdi.

SELDA İLGÖZ: 3. YOLDAYIZ

Ziyarette konuşan HDP İl Yöneticisi Selda İlgöz, “Bir ittifakın içinde yer almayı düşünmüyoruz. Seçimlere tek başına girebiliriz. Ama ülkenin demokratikleşmesi için biz kişi üzerinde tartışma yapmayacağız, ilkeler üzerinde tartışma yapacağız. İlkelerde uzlaştığımız zaman, cumhurbaşkanlığında ona göre karar vereceğiz. Ülkenin demokratikleşmesi gerekiyor. Hukuk sorununun çözülmesi gerekiyor. Deklarasyon maddelerimizle uyumlu olabilecek uzlaşıyı sağlamaya çalışacağız. Biz seçimde şu an ittifakta değiliz, 3. yoldayız” diye ifade etti.

AKBOĞA: İL KONGRESİ ŞUBAT’TA

HDP İl Başkanı Mehmet Selim Akboğa ise il genelindeki kongreler hakkında bilgi verdi. Akboğa, ilçe kongrelerinin başladığını, Derince, Körfez ve Gebze’de kongrelerin yapıldığını belirterek, “Kongrelerimiz devam edecek. Şubat ayında il kongremizi yapacağız. Seçimi güçlü karşılamak için kendimizi yeniliyoruz. Bu dar baskı ortamında kongreler yaptık. Ama şimdi büyük eğilim, istek ve çalışma var. Sürekli sokaklardayız. Vatandaş ile iletişim halindeyiz. 9 Ocak’ta Çayırova’da bir miting olacak. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan mitingimize katılacak” dedi.

Yorumlar