7 Ekim 2023

Kocaeli Gazetesi

İyi Parti’nin Kapatılan Hastanelere İlişkin Araştırma Önerisi üzerine Konuşan YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Kocaeli Şehir Hastanesi diğer hastanelerin küçülmesine ve kapanmasına sebep oldu.” ifadelerini kullandı.

Müteahhidin keyfi yerinde

Şehir hastaneleri “Halka hizmet için mi yandaşa rant sağlamak için mi?” kuruldu diyen Gergerlioğlu, “Şu anlattıklarımdan sonra yandaşa rant diyeceğinizden eminim. Bakın, bedelsiz olarak hazine arazilerinin tahsis edildiği müteahhitler var, bunlar şehir hastaneleri yapıyor. Uluslararası kuruluşlardan devlet garantörlüğünde kredi alıyorlar, yapımında bir sürü şaibe var ve ardından bu şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığına dolar üzerinden kiralanıyor yirmi beş yıllığına. Yani müteahhit müthiş bir şekilde para kazanıyor, hasta garantili tıkır tıkır parasını kazanıyor, artı Sağlık Bakanlığı binanın bakım ve onarım işlerinin de parasını veriyor, müteahhidin keyfi yerinde.” ifadelerini kullandı.

Maliyetinden 8 kat fazlaya mal oluyor

Birçok şehir hastanesinin yapımının da geciktiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Kocaeli Şehir Hastanesi iki yılda yapılacaktı, sekiz yılda ancak bitti. 490 milyon euroya yapılacaktı neredeyse 8 kat fazla bir maliyetle yapıldı. Yani kamuya maliyetinden 8 kat fazlaya mal oluyor ve ardından başka şehirlere baktığımızda da, şu anda, mesela Gaziantep Şehir Hastanesi bitmek bilmiyor.” dedi.

Sekiz aydır tramvayı yok

Kocaeli’nde şehir hastanesinin yapıldığını ama ulaşımı kolaylaştıracak olan tranvayın hala ortada olmadığın belirten Gergerlioğlu, “Alelacele seçim öncesi Tayyip Erdoğan geldi açılışını yaptı. İşte “Bir şehir hastanesi açıldı.” denildi, sekiz aydır tramvayı yok, ya, bir taksi durağı bile yok. Bakın, vatandaş hastalarını kendi aracıyla götürmek zorunda. Bir yağmur yağdı ortalık göle döndü, müteahhidin işi de bu. Gider borusu patladı tavan çöktü, Allah’tan kimse ölmedi, hastane milletin başına felaket açacaktı. Yani, hâl bu arkadaşlar.” şeklinde konuştu.

Kocaeli Şehir Hastanesi diğer hastaneleri atıl bıraktı

Kocaeli şehir hastanesinin birçok hastanelerin küçülmesine ve kapanmasına yol açtığını aktaran Gergerlioğlu, “Alikahya Kadın Doğum kapandı, Derince Seka üçte 2 oranında küçüldü, Çayırova‘da hastane inşaatı bitmiyor, Gebze ve Darıca‘da son derece yetersiz. Seka Devlet Hastanesi Yürüyüş Yolu Semt Polikliniği maalesef kapatıldı, Gölcük Devlet Hastanesinin beş yıldır inşaatı bitmiyor. Ya, arkadaşlar, bunlar niçin?” dedi. 

Halka ihanettir

Kocaeli’nde sağlığın durumu buysa kıyıda köşede kalan küçük illerin durumu nedir diye soran Gergerlioğlu, “Bir sanayi kentinden bahsediyoruz. Hastaneleri kapatılmış, küçültülmüş, inşaatlar bitmiyor. Neden? Taa, İzmit’in bir ucundaki cephanelikte yapılan Kocaeli Şehir Hastanesine millet gitsin diye. Hastalar taa, o uca gidene kadar hayatını kaybediyor, bir sürü sorunlar yaşıyor. Kocaeli’nde dolaşıyorum, herkes şikâyetçi, yüz binlerce kişi Kocaeli’nde şikâyetçi, bir tek kişi mutlu: Müteahhit. Müteahhidiniz çok mutlu, şakır şakır para kazanıyor ve yine özel hastaneler de son derece mutlu. İnanın ki büyük bir fiyaskodur, halka ihanettir yani bunun izah edilecek bir tarafı yoktur. Yandaşa rant olduğunu sanırım hepiniz çok iyi bir şekilde anlamışsınız.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar