21.02.2024

Mezopotamya Ajansı

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesine tepki gösteren TTB ve SES, kanun teklifinin içeriğinin toplum sağlığına zarar vereceği uyarısında bulundu. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin ortak açıklama yaptı. 

TTB Genel Merkez binası önünde yapılan açıklamada, “Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir anadilde sağlık ve sosyal hizmet hakkı” yazılı pankart açılırken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da açıklamaya destek vermek için katılım sağladı. Açıklamada,  TTB Merkez Konseyi 2’nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten konuştu.

‘TOPLUM SAĞLIĞINA ZARAR VERECEK’ 

Kanun teklifinin Meclis’e gelmesiyle birlikte TTB olarak itiraz ettiklerini belirten Ökten, itirazlarının kabul edilmediğini söyledi. Ökten, “Aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan emekli hekimlerin, sağlık emekçilerinin, çalışan hekimlerin ücretlerinin emekliliğe yansımasının TBMM gündemine alınmasını beklerken; yine sağlık emekçilerine ve dolayısıyla toplum sağlığına önemli zararlar verecek bir kanun teklifinin, herhangi bir değerlendirmeye fırsat vermeyecek kadar kısa sürede önümüze getirilmesi oldukça düşündürücüdür” dedi. 

‘HER TÜRLÜ GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ’ 

Ökten, kanun teklifi ile ilgili komisyonda bulunan avukatların düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerine uygun olarak yapılmadığını belirttiğini, ancak komisyon başkanının Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesine bakmadığını hatırlatarak, “Bu kanun teklifinin, ‘toplumun sağlıksızlaşması’ pahasına, özel sermayenin kârını ve tekelleşmesini amaçlayan, sağlık emekçileri üzerindeki tahakkümü arttıran ve son aylarda daha da belirginleşen ‘Anayasa tanımazlığın’ devamı olduğu net bir şekilde görülmektedir. Meslektaşlarımızın haklarının daha fazla zarar görmemesi adına kanun teklifine yönelik her türlü girişimde bulunacağımızı yeniden ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Yapılan düzenlemenin sağlık ortamına, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarına bir iyileştirme getirmeyeceğini de ekleyen Ökten şöyle devam etti: “Sağlıklı koşullarda çalışıp haklarımızı alabildiğimiz, toplum sağlığını korumayı önceleyen bir sağlık sistemini mümkün kılana dek TTB ve SES olarak, hekimler ve sağlık emekçileri olarak toplumla birlikte her koşulda itirazlarımızı yükselteceğiz” dedi. 

‘BAKAN KOCA İNKAR EDİYOR’ 

Ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Buradan uyarıyoruz; sağlığı ranta çeviren bu anlayıştan uzaklaşın. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kurula geldiğinde soruyoruz, bakan inkâr ediyor. Bir kez daha belirtiyoruz; TTB’nin verileri doğrudur. İlaç firmalarının işini kolaylaştıran ve sağlığı riske sokacak maddeler getiriliyor. İlaç firmaları para kazansın diye maddeler getiriliyor. Biz sonuna kadar direneceğiz ve doğruları söylemeye devam edeceğiz. Bütün sağlık örgütlerini Meclis’te bize destek olmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

Yorumlar