18 Mart 2024

Artı Gerçek

İstanbul Newrozu’nda ulusal kıyafetleri çıkarılmak istenen 3 yaşındaki R. T. polis şiddetine maruz kaldı. Annesi, Kürt oldukları için karşılaştıkları bu duruma sessiz kalmayacaklarını söyledi. Gergerlioğlu da “Siyaset üstü bir durum” diye tepki gösterdi.

Artı Gerçek – İstanbul’da Yenikapı Meydanı’nda yüzlerce kişinin katıldığı İstanbul Newrozu’na ulusal kıyafetleri ile giden 3 yaşındaki hidrosefali hastası R. T.’nin sarı, yeşil, kırmızı puşi taktığı için polisler tarafından şiddet gördüğü ortaya çıktı.

‘YETİŞKİN BİR İNSANMIŞ GİBİ VURDU’

Yaşananlara ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan anne Hatice Taş, Newroz alanına girerken arama esnasında iki kadın polisin onlara kızının üzerindeki kıyafetlerinin devlet tarafından yasaklı olduğu için içeriye alınamayacağını söylediklerini, kendisinin ise yöresel kıyafetleri ile her yıl Newroz’u kutladıklarını belirterek buna itiraz ettiğini aktardı.

Taş, “Çocuğumun üstündeki montu çıkartıp yeleğini de çıkarmaya çalıştıkları zaman polisin elini tuttum o esnada beni ittiler ve sözlü tartışmaya başladılar. Ben bir kadın polis ile tartışırken diğeri de kızımın sağ omzuna sert bir şekilde, yetişkin bir insanmış gibi sağ omzuna vurdu ve sonrasında aynı omzundan onu itti. O esnada partimizdeki kadın görevliler, erkek görevliler olmasaydı kızım hastanede, yoğun bakımda olabilirdi. Çünkü kızım Hidrosefali hastası ve başından ameliyatlı” diyerek, Newroz görevlilerinin kızının başını tuttuğunu ama vücudunda darp izleri olduğunu söyledi.

‘ÇOCUĞUNUN HASTALIĞI BENİ İLGİLENDİRMEZ’

Taş, “O anki annelik duygusu ile polisle tartışamaya başladım. ‘Benim çocuğum 3 yaşında, hasta, hidrosefali hastası, çocuğuma bir şey olsaydı sen ne cevap verirdin bana?’ dememin üzerine bana, ‘senin çocuğunun hastalığı ilgilendirmez, ben sadece bana verilen emri uygularım. Bana verilen emir de o çocuğun o yeleği giymemesi üzerine’ dedi” şeklinde konuştu.

‘ORADAKİ BÜTÜN ÇOCUKLARA AYNI ZULMÜ YAPTILAR’

Sonrasında Newroz’u kutlamaya gelen halkın da duruma tepki gösterdiğini belirten Taş, bu muamelenin hiç kimseye yapılmasını kabul etmeyeceğini söyleyerek, şunları söyledi:

“Oradaki bütün çocuklara aynı zulmü yaptılar. Oradaki çocukların gözünün önünde anneleri darp edildi, boğazlandı, saçlarını ellerine dolayıp üç polis birden bir kadını vurdu. Bunu yapamazsınız, çocukları orada bunu izlemek zorunda kaldı. Sanki cezaevindeymiş gibi o çocuklar tek sıra halinde dizilmişti, hem hüngür hüngür ağlıyor hem de annelerine yapılan şiddeti izliyorlardı.”

‘BEN SUSARSAM BİN EL KALKAR’

Taş bu duruma susulmaması gerektiğini ifade ederek, “Biz Kürt halkı olarak yıkılmayacağız ve biz bu zulme karşı da hiçbir şekilde sessiz kalmayacağız. Bizim çocuklarımıza Kürt diye yapılan bu hakareti hiçbir şekilde unutmayacağız. Benim çocuğuma bir el kalktıysa, eğer buna susarsam bin el de kalkar” sözleriyle kimsenin sessiz kalmaması gerektiğini belirtti.

GERGERLİOĞLU’NDAN TEPKİ

R.T’nin durumunu X sanal medya hesabından gündeme getiren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu şu paylaşımı yaptı:

“Bu da İstanbul Newrozunda yaşandı. 3 yaşındaki hidrosefali hastası R.T’nin üstündeki sarı kırmızı yeşil yelek ve haki pantolon çıkarılmak istendi. Anne Hatice Taş itiraz edince hakarete uğradı ve çocuk sert bir şekilde itildi. Anne elbiseleri alınan çocuğa elbisesini giydirdi.”

‘SİYASET ÜSTÜ BİR DURUM’

Mezapotamya Ajansı’na konuşan Gergerlioğlu, R.T’nin durumunu duyduktan sonra annesiyle de iletişime geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yani güvenlikten sorumlu bir bakanlığın ve memurlarının vatandaşlara böyle kötü muamele yapması kabul edilecek hadiseler değil. Bütün bunlara sorguluyoruz, peşindeyiz, kabul etmiyoruz. Kesinlikle bunu yapanlar sorgulanmalı ve yargılanmalı. Polislere de söyledik, ‘tamam yetişkinlere zulmü yapıyorsun da engelli bir çocuk yani. Burada siyaset yok. Bu siyaset üstü bir durum. Bunların artması da pervasızlık ve fütursuzluğun artmasıdır. ‘Sorgulanmayız, yargılanmayız’ diyerek cesaret alıyorlar.” (HABER MERKEZİ)

Yorumlar