6 Ekim 2023

Serbestiyet

Gergerlioğlu’nun Meclis konuşmasında hastanede kanser tedavisi gördüğü dönemde tutuklanması nedeniyle 4 ay ayrı kaldığı annesine kamuoyu baskısı sonucu çıkan düzenlemeyle kavuşan ve geçen hafta hayatını kaybeden 6 yaşındaki Yusuf Kerim’i hatırlatmasına AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta “FETÖ kampanyası” dedi: “Çocuk görüntüleriyle beraber FETÖ’cülerin kampanyasının yapılmasının yanı sıra bu FETÖ’cülerin katlettiği 256 şehidimizi anmamız ve rahmetle onları yâd etmemiz üzerimize düşen bir görevdir.” Usta, 1998 yılında, İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki öğrenimini engelleyen başörtüsü yasağı aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açılan ünlü “Leyla Şahin Davası”nın başvurucusuydu. Gergerlioğlu’nun konuşmasına AK Parti sıralarından gelen tepkiler zabıtlara geçti.

YSP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, Çarşamba günü (4 Ekim) Meclis’te, sağlık sorunları bulunan 7 yaşındaki beşiz kardeşlerin annesi ve babasının FETÖ kapsamında tutuklanmasını anlattığı sırada tansiyon yükseldi.

https://x.com/serbestiyetweb/status/1709862250809360812?s=20

AK Parti milletvekilleri Nurettin Alan, Hasan Çilez ve Oğuzhan Kaya, Gergerlioğlu’nun konuşması sırasında sürekli olarak “şehitlerin de çocukları da var” diye seslendi.

Leyla Şahin Usta: “FETÖ kampanyası”

Gergerlioğlu’nun konuşmasının ardından söz alan AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Gergerlioğlu’nun anlattığı beşizler ve kanser hastalığının son evresindeyken, tutuklandığı için 4 ay ayrı kaldığı annesine kamuoyu baskısı sonucu çıkan düzenleme sonucu kavuşan ve geçen hafta hayatını kaybeden 6 yaşındaki Yusuf Kerim Sayın’ı hatırlatması için “FETÖ kampanyası” dedi.

Usta, Meclis tutanaklarına giren konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Çocuk görüntüleriyle beraber FETÖ’cülerin kampanyasının yapılmasının yanı sıra bu FETÖ’cülerin katlettiği 256 şehidimizi anmamız ve rahmetle onları yâd etmemiz üzerimize düşen bir görevdir.”

YSP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Usta’ya “Beşizlerin anne babasının kesin hükmü yok, nasıl ‘FETÖ’cü’ diyebiliyorsunuz. Velev ki kesinleşmiş hüküm olsun çocuğun ne suçu var, çocuğun ne günahı var?” diye karşılık verdi.

Leyla Şahin Usta.

Türkiye hakkındaki AİHM’de açtığı Leyla Şahin davasıyla tanınıyor

Leyla Şahin Usta, İstanbul Tıp Fakültesi’nde öğrenciyken başörtüsüyle üniversiteye girmesinin engellenmesi nedeniyle 1998 yılında Türkiye hakkında başörtüsü yasağının kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptı.

“Leyla Şahin davası” olarak tarihe geçen davada, AİHM başörtüsü yasağının “hak ihlali” olmadığına hükmetmişti.

İlk olarak 7 Haziran 2015’teki seçimlerin ardından AK Parti milletvekili seçilen Leyla Şahin Usta, 2018’de de AK Parti’nin insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmişti.

“Şehitlerin de çocukları var”

Gergerlioğlu’nun konuşması esnasındaki ve konuşmasının bitiminden sonraki tartışmalar Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU – Bakın, o kadar mağdur var ki bu ülkede, şu resmi görüyor musunuz; yedi yıl önce Türkiye’de medyaya çıktı, şu aile biliyor musunuz? Bakın, bir sünnet merasimi sonrası çekilmiş bir film; beşiz bu çocuklar, beşiz. Türkiye’de gazetelere haber oldu.

NURETTİN ALAN (İstanbul) – Sen şehitlerin resmini gördün mü, şehitlerin resmini?

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Annesi babası bu cemaat kurumlarında çalıştığı için ihraç edilmişler. Bu 5 çocuk doğduğu zaman işinden atılmış baba. Bilirsiniz, anne babasınızdır, bir çocuğu büyütmek bile ne kadar masraflıdır. İşinden atılmış olduğu hâlde 5 çocuğu büyüten bir anne babayı düşünün, bir de bir büyük 13 yaşında çocuk var. Bu anne baba üç gün önce tutuklandı biliyor musunuz.

OĞUZHAN KAYA (Çorum) – Şehitlerin de çocukları var, şehitlerin.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Bu çocuklar, şu gördüğünüz çocuklar 850 gram doğmuştu, 850 gram.

OĞUZHAN KAYA (Çorum) – 15 Temmuz’da şehit olanların da çocukları var, onlar hiç görmüyor babalarını.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Allah’ın lütfu, o çocuklar yaşadı.

OĞUZHAN KAYA (Çorum) – Şehitlerin çocuklarına yazık değil mi?

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Siz o çocuklar için yani gerçekten büyük bir mutluluk duymanız gerekirken o çocukların annesini babasını tutukluyorsunuz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz adam seni!

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Sus da biraz dinle ya!

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Konuşma sen!

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Erzurum) – Ya, bir otur yerine be! Otursana!

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Sus! Burada hasta çocukları anlatıyorum. Allah’tan kork ya, Allah’tan kork!

BAŞKAN (Bekir Bozdağ) – Sayın vekiller, lütfen…

Lütfen hatibi dinleyelim, lütfen…

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Bak, beyninde şant olan çocuğu anlatıyorum. Gözlerinde sıkıntı olan çocukları anlatıyorum.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Aynı şeyleri yapıyorsun hep terbiyesiz adam! Otur yerine be!

BAŞKAN – Sayın vekilim, lütfen…

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Hasta bu çocuklar, hasta! Annesini babasını tutuklamışsınız.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Niye tutuklandığını da açıkla!

NURETTİN ALAN (İstanbul) – Şehit çocukları da var, şehit çocukları! Onlar da babasını göremeyecek!

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Görmüyor musun, suçsuzlar! Bakın, bu 5 çocuktan birisinin beyninde şant var, şantı annesi yönetiyor; bu anneyi, bu babayı tutuklamışsınız. Bakın, bu çocuklar ölür arkadaşlar, 850 gram doğdular. Birinin beyninde şant var, diğerlerinin gözlerinde ve organlarında sıkıntı var ve siz bu anneyi cezaevine atıyorsunuz. Avukat bana dedi ki: “Hâkime yalvardım, ne olur hâkim bey yani bu çocuk ölür; etmeyin, en azından anneyi serbest bırakın dedim. Acımasızca anneyi de babayı da tutukladı.” Çünkü o hâkim de Allah’tan korkmuyor.

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Niye tutuklandı?

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – İktidardan korkuyor, terfi edilmemekten korkuyor. Allah’tan korkun ya! Ayıptır, ayıp!

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Niye tutuklandı, sebebini söyle!

(…)

“FETÖ kampanyası”

LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Başkanım, teşekkür ediyorum.

Görüşmelerin hemen hemen sonuna geldik sayılır. Öncelikle 15 Temmuzda vefat eden bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bize bıraktıkları evlatlarına, emanetlerine sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz. Gazilerimize de -hâlâ tedavi görenleri de var- Allah  bir an önce şifa versin diyorum. Bunu söylemek bir boynumuzun borcu çünkü burada hepimizin vicdanını sızlatan, evet çocuk görüntüleriyle beraber FETÖ’cülerin kampanyasının yapılmasının yanı sıra bu FETÖ’cülerin katlettiği 256 şehidimizi anmamız ve rahmetle onları yâd etmemiz üzerimize düşen bir görevdir diye düşündüğüm için bunu söylemek istiyorum. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar)

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Erzurum) – Teşekkürler Sayın Başkan.

Leyla Hanım, Sayın Usta FETÖ’cülerin kampanyası yapıldığı gibi garip bir itham yaptı, ithamda bulundu hatibimize yönelik. Bunu reddediyoruz, bunu kabul etmiyoruz. Siz 5 yaşındaki, 7 yaşındaki kanser hastası ölüm döşeğindeki bir çocuğun zikredilmesinin, onun annesinin yanında kalması gerektiği yönündeki beyanını kampanya olarak nitelendiriyorsanız sizin yaptığınızı nereye koyalım?

LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Bir FETÖ kampanyası.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Erzurum) – Hakikaten nereye koyalım? Burada biz konuşurken hatibimiz de temel hak ve özgürlüklerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden Mahkemesinden, Anayasa 90’dan ve çocukların ebeveynleriyle beraber yaşama hakkından söz etti. Bunu kesinlikle çok vahim buluyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Lütfen tamamlayalım.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Erzurum) – Bir kadın olarak da bir anne olarak da bir parlamenter olarak da aynı tutumu beklerim. Doğrudur, suç ve cezalar olabilir, her toplumda olabilir. Mesela beşizlerin anne babasının kesin hükmü yok, nasıl “FETÖ’cü” diyebiliyorsunuz ya? Mahkeme kararı yok. Mahkeme kararı olmadan nasıl bir insana o karar varmış gibi davranırsınız, velev ki kesinleşmiş hüküm olsun çocuğun ne suçu var, çocuğun ne günahı var? Niye tacizciler, tecavüzcüler, çeteciler diz boyu tahliye edildi corona döneminde ama bu çocukların anne babalarının yanında olması kampanya diye nitelendiriliyor? Siz corona döneminde çıkardığınız o suçluların hesabını verin önce. (Yeşil Sol Parti sıralarından alkışlar)

LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Çok iyi biliyorsunuz, onlar tahliye edilmediler.

Yorumlar