25 Ekim 2023

Mezopotamya

ANKARA– Tutuklu milletvekilli Can Atalay’a dair AYM’nin verdiği karara dikkat çeken HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı bölümünde söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) tutuklu milletvekili Can Atalay’a dair verdiği ihlal kararına dikkat çekti.

‘BİR AN EVVEL TAHLİYE EDİLSİN’

İhlal kapsamına değinen Oluç, “Geç de olsa önemli bir karar verilmiş oldu. Şimdi, Can Atalay’ın bir an evvel tahliye edilmesi, yargılamasının durdurulması gerekiyor ve milletvekili olarak gelip burada yemin etmesi gerekiyor. Bunu bir kez daha ifade edelim.  Şunu da özellikle ifade etmek istiyorum: Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Anayasa Mahkemesiyle tartıştı bu konuyu. Adalet Bakanlığı ve Yargıtay yaptığı tartışmayla Anayasa Mahkemesini değersizleştirmek için elinden geleni yaptı. Buna rağmen Anayasa Mahkemesi direndi, evrensel hukuk ilkeleri konusunda direndi ve iyi yaptı. Adalet Bakanının bir an evvel evrensel adalet ilkelerine uygun davranmasını talep ediyoruz, bekliyoruz, umuyoruz” dedi.

‘YARGI YÜRÜTMENİN BOYUNDURUĞU ALTINDA’

Söz alan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Atalay’ın bir önce Meclis’e gelmesini beklediklerini kaydetti. Tutuklanmasına dair Meclis’in AYM kararını beklemeden karar verdiğini ve cezaevine gönderildiğini de anımsatan Gergerlioğlu, “Haksızca, hukuksuzca cezaevine gönderilmiştim. Anayasa Mahkemesi hakkımda karar verdikten sonra beş gün daha diretilmişti, cezaevinden çıkartılmamıştım. Can Atalay için böyle olmaması gerekiyor. Bugün Can Atalay’ın cezaevinden tahliye edilmesi gerekiyor, yerel mahkemenin bir an evvel bu kararı vermesi gerekiyor. Yargıtay’ın da Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararını çiğneyerek farklı bir karar vermesini kınıyorum. Yargı yürütmenin boyunduruğu altında olmamalıdır” şeklinde tepki gösterdi.

DİĞER TUTUKLULARI  HATIRLATTI

Aynı konuda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın da, AYM’nin daha önce tutuklanan ve serbest bırakılan milletvekili Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu’na ilişkin kararına işaret etti. Atalay’ın tahliye ihlal kararında beş üyenin “hayır” oyu verdiğine de dikkat çeken Günaydın, “9’a 5’lik bir kararla, bir çoğunlukla bu kararı verebilmesi aslında beni gerçekten bir miktar da ürkütmüştür. Bir mahkeme düşünün ki kendi içtihadına 5 üyesi ‘hayır’ diyor. Bir başka önemli konu daha var: İlk derece mahkemesinden Yargıtaya kadar bu yargılama yapıldı ve bu yargılamada şakır şakır bu insanlara ceza verildi. Şimdi Anayasa Mahkemesi diyor ki: ‘Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ihlal edilmiştir, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edilmiştir.’ O hâlde ilk derece mahkemesi, istinaf, ayrıca bunun temyiz mercii, bu kararlar böyle geliyor ise ve ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla bunlar düzeliyor ise Can Atalay’da düzelmesini umduğumuz bu kararın daha on binlerce mağdurunun içeride olduğunu biliyor muyuz? Bu, Türkiye’nin yargı güvenliği açısından çok ciddi bir tehditle karşı karşıya bulunduğunu ifade etmektedir” diye kaydetti.

Yorumlar