5 Ocak 2022

Çağdaş Kocaeli

Önceki gün, ilimiz milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile HDP İl Başkanı Mehmet Selim Akboğa ile yönetim kurulu üyesi Selda İlgöz ziyaretimize geldi…

İl Başkanı Akboğa bize az yer veriyorsunuz diye sitem edince “Biz olması gerektiği kadar size yer veriyoruz. Ama sizler çok kapalı devresiniz. Önce terörle aranıza mesafe koyup Türkiye partisi olmak zorundasınız. O kadar kapalı devresiniz ki; mesela DEVGENÇ’in liderlerinden rahmetli Bülent Uluer’i geçen seçimlerde İstanbul’dan neden aday göstermediniz? Ona beyaz Türk diye mi baktınız?”

İl başkanı hemen itiraz ederek “İstanbul’da 11 milletvekilimiz arasında hiç Kürt yok diye partimizin içinden çok eleştiriliyoruz” dedi…

Bu konuyu fazla uzatmadık ve Yazı İşleri Müdürümüz Uğur Ulusoy ve internet editörü arkadaşım Cansu Albayrak ile kendilerini bir saate yakın soru yağmuruna tuttuk.

Dün hem gazetemizden hem de internet sitemizden yayınladık, bugün ben biraz izlenimlerimi ve konuşmalardan özet aktaracağım.

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu yaklaşık 15 yıldır tanırım. Başörtü eylemlerinin önderlerindendi, Mazlum Der Genel Başkanlığı yaptı. İnsan hakları aktivisti diyebiliriz. 15 yıl kadar önce gazetemizde köşe yazarlığı da yaptı. Sigarayı bırakmaya karar verdiğimde, o zaman Seka Devlet Hastanesi’nde sigara bırakma servisinin başındaydı ve kendisinden destek almıştım. 8 yıldır sigarasız hayat yaşıyorsam, Doktor kimliğiyle Gergerlioğlu’nun da bunda katkısı var diye düşünürüm ve her seferinde teşekkür ederim.

2011’de AK Parti’den milletvekili aday adayı oldu ancak listeye giremedi. Şimdi HDP’den milletvekili.

Selda İlgöz’ü de eski SHP döneminde il kadın kolları başkanlığından hatırlarım. İl Başkanı Akboğa’yı ise bu dönem yeni tanıdım…

Seçim bekliyor musunuz?

Gergerlioğlu:

“Ben Ekim ayında seçim bekliyorum. Neden Erken seçim olacak? Çünkü ülke yönetimi yürümüyor. Doların 18’e çıkıp 12’ye indiği bir ülkede denge var mıdır? Bunu sadece ben söylemiyorum. Seçim için Haziran ayını gösterenler de var ama Haziran’a yetişmez. Baskın seçim ihtimali yüzde sıfır değil. Ama seçimin Haziran ayında olması zor”

Muhalefettesiniz peki ana muhalefet CHP’nin gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Gergerlioğlu:

“CHP vatandaşa tam olarak henüz güven verebilmiş değil. Ama yavaş yavaş oluyor. CHP Büyükşehir Belediyelerinde bir başarı yakaladı. Bence Ankara Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir’e göre daha başarılı. CHP yıllarca ortaya bir güvensizlik saçtı ama artık o güven oluşuyor.

Kemal kılıçdaroğlu’nun demokratikleşme adımları yeni değil. 2012’de başörtüsü yasağının bitirilmesine karşı çıkmadı. Kılıçdaroğlu’nun o yıllardan gelen bir geleneği var. Partiyi demokratikleştirmeye çalışıyor. Mesela ‘Helalleşme’ dedi, ben bu adımı olumlu gördüm. Türkiye toplumu gerçekten helalleşmeli.

CHP fezleke hayır diyebildi, Dersim dedi, Roboski dedi. CHP önceden korkuyordu. Aslında bizim doğru söylediğimizi biliyordu ama tabanına bunu anlatamadığı için adım atamıyordu. Bu toplum barışmalı, el sıkışmalı”

HDP kapatılırsa ne yapacaksınız?

Gergerlioğlu:

“HDP’yi kapatma konusu sürekli gündemde. Bizim bir B planımız var. Hesaplarımızı yaptık. Parti kapanırsa HDP yapımız seçime girebilecek”

Cumhurbaşkanlığı için tavrınız ne olacak?

Gergerlioğlu:

“Cumhurbaşkanlığına aday olacak isimler hep HDP’den oy alabilecek miyiz diye hesap yapıyorlar. Ama bunun için ilk olarak bizi önemsemeliler. Biz seçim için üçüncü yol düşünüyoruz. Kendi tavrımızı açıkladık. Bu noktadan sonra farklı alternatifler olabilir. İttifakımızda kim olursa olsun Kürt meselesini anlaması ve tanıması gerekiyor. Ona göre ittifak şekillenebilir. Ülkede hızı çok yavaş olan bir değişim yaşanıyor.

Ülkede umut ve güvene ihtiyaç var. Bizlere o şansı vermiyorlar. Belediyelerimize kayyum atıyorlar. Şu anda insanlar az da olsa İstanbul ve Ankara’da bir değişim yaşıyorlar”

İlgöz:

“Bir ittifakın içinde yer almayı düşünmüyoruz. Seçimlere tek başımıza girebiliriz. Ama ülkenin demokratikleşmesi için biz kişi üzerinden tartışma yapmayacağız. İlkeleri tartışacağız. İlkelerde uzlaştığımız zaman, Cumhurbaşkanlığında ona göre karar vereceğiz. Ülkenin demokratikleşmesi gerekiyor. Hukuk sorununun çözülmesi gerekiyor.  Deklarasyon maddelerimizle uyumlu olabilecek uzlaşıyı sağlamaya çalışacağız. Biz seçim için şu an ittifakta değiliz, 3’ncü yoldayız”

Ekim’de seçim diyorsunuz ama bir yandan da kongrelerinizi yapıyorsunuz. HDP’de kongreler nasıl gidiyor?

Akboğa:

“ Derince, Körfez ve Gebze’de ilçe kongrelerimizi yaptık ve devam ediyoruz. Şubat ayında da il kongremizi yapacağız. Seçime güçlü girebilmek için kendimizi yeniliyoruz. Bu kadar baskı ortamında kongreleri yaptık. Sürekli sokaktayız, sürekli vatandaşla iletişim halindeyiz. Partililerimiz büyük bir heyecan ile kongrelere katılıp, salonları dolduruyorlar. Bu da partimizin gücünü gösteriyor.

9 Ocak’ta Çayırova’da bir miting yapacağız. Eş genel başkanımız Pervin Buldan mitingimize katılacak”

Toparlayacak olursak;

HDP heyetinin morali yerindeydi. Partileri kapatılsa da yenisi hazır yani seçime girecekler. İttifak konusunda ise çok kararlı biçimde üçüncü yolda olduklarını söylüyorlar. Ancak Türkiye’nin özgürleşmesi ve hukuk alanında demokratikleşmeyi savunuyorlar. Bu anlamda Kürt realitesinin tanınması ve kendilerinin dikkate alınması temel stratajileri halinde. Yani “Bizi dikkate alanla görüşürüz” havası içinde gördüm kendilerini…

Gergerlioğlu ilginç bir tesbitte bulunup şöyle dedi; “Sadun Bey bize Türkiyeleşin diyorsunuz ama mesela İYİ Parti’nin de buna ihtiyacı var. Eğer onlar da Türkiyelileşirse oy oranlarını yüzde 30’ların üstüne taşırlar.

Şu anda iktidarı MHP, muhalefeti ise İYİ Parti konsolide ediyor. Yani iki milliyetçi parti bugün itibarıyla Türkiye’nin siyasi ikliminde etkin rol oynuyor”

Yorumlar