19 Ekim 2021

Gebze Akse Sapağındaki metro inşaatındayız. Bugün çevre esnafını gezdik, inşaatın uzun süredir bitirilemediğini öğrendik ve esnafın şikayetlerini dinledik, esnaf çok şikayetçi çünkü uzun süredir gördüğünüz gibi metro inşaatı atıl bir şekilde bekliyor, çalışmalar çok gecikmiş ve esnaf bitik durumda. Oldukça fazla şikayet var. Biz esnaflarımızı dinledik, zaten ekonomik açıdan sıkıntılı buhranlı bir dönem bir de düklanlarının önünü tamamen kapatan, yüzlerce esnafı mağdur eden bir görüntü var burada. Esnafımızı da dinledik, lokantaları, marketleri, ayakkabıcıları, kafecileri dinledik ve oldukça önemli bir sıkıntı olduğunu gördük. Ulaştırma Bakanlığı inşaatı sürdürüyor, biz bu konu hakkında da Bakanlığa bir soru önergesi vereceğiz. Neden bu kadar gecikmiş? Esnafı düşünen yok mu? Nerede bu Bakanlık? Diye soracağız. Çalışmaları hakkında soracağız. Bunu da tüm kamuoyuna burada ilan ediyoruz.

Yurttaş 1: 2 Bin TL maaş bu vatandaşa. Çıkıyor adalet ve hukuktan bahsediyor. Ne hukuk ne adalet var. A partisinde de B partisinde de. Hepimiz huzur istiyoruz. Mecliste konuşma yapın.

Emeklilerin sorunları için.

Yurttaş 2: Baya sıkıntı içindeyiz.

İlk önce 1. Sırada emekliler var.

Yurttaş 2: Çiftçiliği bıraktık, çiftçilikten para kazanmadık iflas ettik. Emekli olduk, en ağır işte çalıştım. Aygaz’da çalıştım, Aygaz’dan emekli olan 7500 alıyor, biz taşerondan emekli olduk 2 bin TL alıyoruz. En ağır çalışan biz parayı az alıyor, adam memur parayı çok alıyor. Taşeronu da kaldırın.

Biz taşeronlaştırmaya en başta biz karşıyız. Taşeronlaştırma son derece adaletsiz bir sistem siz de bunun mağdurusunuz.

Yurttaş 2: Vatandaşın giysisine, ayakkabısına bakın. Gebze köle düzeni.

Biz de geçtiğimiz haftalarda Gebze’de çeşitli mahallelerde, Dilovası’nda, Darıca’da İzmit’te  dolaştık esnafın sıkıntılarını dinledik, gündem ettik ama bize yetmez sizi de dinlemeye geldik. Hepinizi dinlemek istiyoruz. Geçen haftaki konuşmamı Youtube’dan da izleyebilirsiniz Kocaeli esnafının sıkıntılarını anlattık, ekonomi durumu anlattık ayrıntılı bir şekilde.

Yurttaş 2: CHP, İYİ Parti, MHP, AK Parti toplayıp karar vereceksiniz, Anayasa değişecek. Anayasayı değiştiremeyince ne vatandaşa yansıyor adalet ne bana. Adalet size yansıyor.

Yurttaş 3: Şu anda oğluma yurt çıkmadı, asgari ücretle çalışıyorum yurt çıkmadı. Bandırma’da.

KYK yurdu çıkmadı. Özellerde durum nasıl?

Yurttaş 3: özeller 2 bin 2200 istiyor. Ben asgari ücretle çalışıyorum. Aldığımı yatırdım. Misafir ettiler sonra attılar sokağa ne olacak?

Nedir pandemide kurye çok arttı. Ne oluyor dinleyelim?

Yurttaş 4: Ben daha yeni başladım. 1 aydır bu işi yapıyorum. Daha önceki mesleğim farklıydı. Memnun olmadığım için o işten bunu tercih ettim ama yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş gibi oldum. O kadar da parlak yapılacak bir iş değil. Sigorta bize şirket açtırıyorlar ki sorumluluk altında kalmamak için. Bana şirket kurdurdular ben kendi bağkurumu ödüyorum. Bu şekilde bir sistem kurmuşlar, kaza yapsam arkamda hiç kimse yok.

Kaza riski yüksek değil mi?

Yurttaş 4: 2 hafta önce kaza yaptım, ayağım yeni düzeldi.

Yoğun herhalde iş.

Yurttaş 4: Günlük 12 saat çalışma süresi veriyorlar. Zaten çalışmazsan da bu şartlar altında ayakta kalman mümkün değil. Ekonomi şartları altında, bana dese ki: “7.5 saat çalış.” Ben evimi geçindiremem bu şekilde.

7.5 saate vereceği para beni tatmin etmez diyorsun?

Yurttaş 4: Evimi geçindiremem. Evliyim 3 çocuk var evim kira. 3 çocuğa bakmak. Saat ücreti veriyorlar. 27 TL saat ücreti veriyorlar. Motor kendime ait.

Motor aldın.

Yurttaş 4: Kendime iş imkanı yarattım. Bu şekilde uyarı geliyor. Sipariş geliyor. 2.5 km uzağa gideceğim tavukçudan tavuk alıp müşteriye götüreceğim. Bu şekilde çalışıyoruz.

Burada bu işi sana belli paket fiyatı veriyor.

Yurttaş 4: Saat ücreti.

Sorumluluk sende benden saat ücreti al.

Yurttaş 4: Sorumluluk şöyle; kendi üzerimde şirketim olduğu için ben kaza yapsam arkamda kimse yok. Geçen kaza yaptım muhatap bulamıyorum. Kendi bağkurumu kendim ödüyorum. Motorun masraflarını ben kendim karşılıyorum.

Arkadaşlar hep böyle mi çalışıyor.

Yurttaş 4: Maalesef böyle çalışıyor herkes. Bir adam lokanta açmıştır, 2 tane motorlu kurye tutmuştur sigortasını yapar 3500-4000-5000 maaş verir o şekilde de anlaşmalı yerler var. Çalışma saatleri 10 saatin altına düşmüyor zaten. Ben de yeni başladım.

Yurttaş 5: Kim olursa olsun 10 saat çalışıyorsun, 12 saat çalışıyorsun.

Yurttaş 4: Bu ülkede sözde 7.5 saat çalışma sistemi var değil mi? Peki kim 7.5 saat çalışabiliyor. İnsanlar karnını doyurabilmek için 7.5 saat yetmez ki.

Yurttaş 6: Dokuz Eylül Üniversitesi’ni kazandı kızım çok zor. Onun derdi, masrafı çıktı. Biz burada dükkan ev kira zor.

Ne kadar buranın kirası.

Yurttaş 6: 2500 TL.

Manav işi ile bunu çıkarmak kolay değil.

Yurttaş 6: Toptan da getiriyorum. Marketlere götürüyorum. Öyle duruyoruz ayakta.

Biz bunları hep kayıt altına alıp gündeme getiriyoruz. Geçen hafta ben Meclis’te esnafın durumunu anlattım. Duyarlı vatandaş.

Yurttaş 6: Cesaretli insanlar lazım, korkmayacak vekiller lazım. 350 tane milletvekili var AKP’nin 1 tanesi demiyor mu sen bu ülkeye ne yaptın diye soran yok soramıyor çünkü korkuyor niye? Vatan haini damgası yiyecek diye. Irkın, mezhebin ne olursa olsun bu ülkenin Cumhurbaşkanı gitmiş üniversite öğrencilerine terörist PKK’lı demiş. Sen buna nasıl oy vereceksin? Bir ülkenin Cumhurbaşkanıysam çıkarmışım 200 bin kişiyi mahkemeye vermişim.

1.5 milyon terörist var böyle bir şey olabilir mi?

Yurttaş 6: Herkes terörist, karşısına çıkan herkes terörist. Gezip görüyorsunuz insanların Z kuşağını ben destekliyorum.

Yurttaş 7:Bugüne kadar kimse gelmedi. Sıkıntın var mı diye. İhtiyacın var mı diye. Hiç kimse gelmedi.

İnşaat haddinden fazla uzadı değil mi?

Yurttaş 7: Kimse sormuyor esnaf olarak. Durumunuz ne diye. Komik geliyorsa benim diyeceğim hiçbir şey yok.

Cahit Özkan öyle diyor. biz bir sürü esnafın derdini anladık.

Yurttaş 7: Tok açın halinden anlamıyor demek ki. Kiramı ödeyemiyorum abi. İki kişi ortağız sigortamız yok.

Yurttaş 8: Sabah 9’da geliyorum aileme bakmak zorundayım. Bir iş yetmiyor iki iş yapmak zorundayız.

Meclis’teki durumunuzu anlatıyoruz maalesef hal bu. Gündüz hangi işte çalışıyorsunuz?

Yurttaş 8: Ek işte çalışıyorum, geçinemiyorum. Eskiden 1500-2000 alıyorduk geçiniyorduk şu an geçinemiyoruz. Market, manavların durumunu görüyoruz.

Fiyatlar aşırı arttı.

Yurttaş 8: Çok yüksek.

Fahiş artışlar, esnafta da suç yok. Dolar 9.39’u da geçti.

Yurttaş 8: Peynir alıyoruz 460 almış. Esnafın gücü yok. Esnaf piyasadaki şartlara yetişemiyor. Zam yapamıyor millet alamıyor. Vatandaşın elinde para yok. En büyük sorun budur.

Yurttaş 7: Biz de zam yapamıyoruz. Onlar görmüyor biz görüyoruz hali. Bir poğaça almamaya çalışıyor. Adam poğaça almayım hesabı yapıyor, adamın da suçu yok. Millet zor durumda.

Yurttaş 9: Çalışma daha hararetliydi, şimdi hafriyat işi bitti.

Ne kadar süredir böyle?

Yurttaş 9: Yılbaşında başladı. Ocak ayı ile komple kapatıldı. Dışına brandalar astılar. Pandemiden dolayı zaten kapalıydım, 11. Ayda kapandı. O zamana kadar çalıştık. Metro altyapısının doğalgaz ana hattı arka taraftan dolanıyordu. Yılbaşının başında başladı.

Akse sapağı.

Yurttaş 9: Gebze’nin 13 duraktan en etkili yeri burası. Gebze’nin organize ve diğer her yeri bağlayan yer burası.

Akse sapağını gündem edeceğiz.

Yurttaş 9: İki senedir bu inşaat devam. Recep Tayyip Erdoğan gelip açılışını yapacak.

2 senedir inşaat devam ediyor.

Yurttaş 9: Geçen gün haciz geldi durduruldu, işçilerin parasını vermemişler. Taşeronlar. Geldiler durdular.

Yurttaş 10: Nereyi bitirmemişler ki?

Canlı işlek yer.

Yurttaş 9: Beylikbağ, Yenimahalle, Huzur kent, Mutlu kent, Çağdaş kent hepsi buradan geçiyor. Burası dağ başı olmuş.

Yurttaş 10: Kimin nereye gidip geldiği belli. Buranın halkını tanırım, bilirim. Adam dün bir daire satıyor 1 milyona 5 bin kişi gidip daire almış adam burada kızına daire alamıyor. Millet açlıktan kırılıyor. Dün bir kadın geldi ayakkabı alamıyordu 3 tane ayakkabı verdim babamın hayrına. Ayakkabı yok giysin. Bu durumda biz destekliyoruz. Vergi getiriyor. 270 TL elektrik geçmezdi geçen gün 625 TL gelmiş aynı elektrik.

Elektrik zamlarından esnaf çok şikayetçi

Yurttaş 10: 300 TL’yi hiç geçmemişti fatura 625 TL geldi bana.

Yurttaş 9: Geçen sene 300-350 bu sene 700.

Yurttaş 10: Millet hak ediyor, hak etmiş. Sizi de çok seviyoruz.

Yorumlar