18 Ekim 2021

Bold Medya

HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, AKP iktidarının 2024 yılındaki hedefinin 500 bin kapasiteli cezaevleri açmak olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “2023’te de iktidarda kalırsa ülke kocaman bir cezaevine dönecek” dedi.
BOLD – Bu sabah Karar TV’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un konuğu olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’lılarla ilgili yapılan hukuksuzlukları ve cezaevlerinde mahpusların maruz kaldığı hak ihlallerini dile getirdi.

Cezaevlerindeki mevcut kapasitenin 250 bin civarında olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Şu anda 300 bin mahpus var. 70 bin insan çıktığı halde, son durum bu. Kocaeli Cezaevinde 10 kişilik koğuşta 34 kişi kalıyorlar ve siz hala insanları denetimli serbestlik hakkını vermeden cezaevinde tutmaya çalışıyorsunuz.” dedi.

“ADALETE DÖNMEK GİBİ BİR NİYETLERİ YOK”

AKP’nin 2024’teki hedefinin cezaevi kapasitesini 500 bine çıkarmak olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Bu iktidar 2023’te de eğer iktidarda kalırsa ülke kocaman bir cezaevine dönecek. Adalete hukuka dönün diyoruz. Cezaevindeki doluluktan mı şikayetçisiniz diyorlar, yeni cezaevleri yaparız, diyorlar. Adalete dönmek gibi bir niyetleri yok. Yönetmelikle anayasayı çiğniyorlar” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA BİRLİĞİ RAPORTÖRÜ BENİ KARDEŞ VEKİL STATÜSÜNE ALDI”

Halen Antalya L Tipi Cezaevinde tutuklu olan 4. evre kanser hastası Ayşe Özdoğan ve hasta mahpuslar hakkında bilgi veren Gergerlioğlu, “Avrupa Birliği’nin Türkiye raportörü Türkiye’den beri kardeş vekil statüsüne almış ve ihlalleri benden dinlemek istemiş. Hasta mahpusları anlatırken daha oraya gelmeden Mustafa Kabakçıoğlu’nun beyaz plastik sandalyedeki ölümünü sordu. Yargı olayı kapatmaya çalışıyor. Muzaffer Özcengiz’in ölümü cinayet gibiydi. aynı şekilde Halime Gülsu’nun bıraktığı mektuplar, insanlığa bir çağrıydı. Kimse duymadı.” diye konuştu.

“KHK’LILAR SESSİZ SEDASIZ SONUÇ BEKLİYOR”

Gergerlioğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Benim gördüğüm KHK konusunda iktidar yaptığı zulümden çok memnun. Buradan kendiliğinden geri adım atacağını düşünmüyorum. Erdoğan eleştirileri almadan yoluna devam ediyor. Toplumun buna büyük tepki var. Anadolu’yu dolaşıyorum, her bir yandan feryatlar yükseliyor. Mağduriyet had safhada. Ama Anadolu insanı sessiz. KHK’lıların çoğunluğu sol kesime nazaran sessiz sedasız sonuç bekleyen insanlar. Bu sebeple sesleri istenildiği kadar çıkmıyor.

“KHK MESELESİNİ ÇÖZER KAZANIR”

KHK’lılar 3-4 sene öncesine göre daha örgütlü mücadele ediyorlar. 50’den fazla ilde platformalar oluşturuldu ama yeterli değil, iktidarın umurunda değil. İktidarın vicdanı yok. Tek bir camiadan değil farklı camialardan insanların bir araya gelmesiyle oluşuyor yapılar. Başka partiler de artık KHK sorununu görüyorlar. KHK’lar yasalaşmıştır. Yapılması gereken somut çözüm KHK’ların iptal edilmesidir. Hukuka geri dönülmesi ve eğer bir durum varsa memurların 657’ye değerlendirmesi gerekir.

“KHK’LI ÖĞRETMEN ÖZEL OKULUN SERVİSİNDE BİLE ŞOFÖR OLAMIYOR”

KHK’lı öğretmenlerin özelde iş bulmasına engel olmaya çalışıyorlar. Bir tek KHK’lı doktorlar özel hastanelerde çalışabiliyor. Mesela mühendislere engel var. Öğretmenler özel okullarda çalışamıyorlar. Kaçak göçek çalışanlar olabiliyor. Az ücret veriliyor, sigortası yapılmıyor, hakkı yeniyor. Hatta özel okulun servisinde bile öğretmenin şoför olmasına izin vermiyorlar. Belgeleriyle mevcut bu durumlar bende.

“BU YIL 1500 DOKTOR YURT DIŞINA GİTMİŞ, 8 BİN CİVARINDA İSTİFA VAR”

“Şu anda yoğun bir şekilde yurt dışına gitme trendi var. KHK’lıların kendileri, çocukları, hatta KHK’lı olmayanlar da gitmek istiyor. Şu anda herkes KHK’lıların duygularını hissetmeye başladı. KHK’lı olmasa da herkes bu ülkeden umudunu kesmiş. Geçen yıl 1000 doktor yurt dışına gitti, bu sene 1500. 8 bin civarında da istifa var. Hekim arkadaşlar Cumhuriyet tarihinde olmadık bir şekilde ümidini kesmiş, yurt dışına gitmeye çalışıyor.

“BAŞVURULARIN YÜZDE 90’I REDDEDİLDİ, 10 BİN KİŞİ BEKLİYOR”

“OHAL Komisyonu’na bugüne kadar 125 bin 600 kişi başvurdu. 152 bin civarında KHK’lı vardı. Bakanlıklar ihraç etmeye devam ediyor. Özelden ihraç edilenler var. 250 bin civarında KHK’lı var. OHAL Komisyonu başvuruların yüzde 90’ını reddetti. Şu anda 10 bin kişi bekliyor. Aslında kabul verecekler ama reddetmek için bahane arıyorlar. 23 Ocak 2017’de OHAL Komisyonu kuruldu. Halen işini bitirmedi.

“AYŞE ÖZDOĞAN 17 GÜNDÜR İŞKENCE ÇEKİYOR”

“Ayşe Özdoğan 17 gündür cezaevinde işkence çekiyor. Bir doktor olarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin raporunu inceledim. 4. evre maksiler sinüs kanseridir, diyor. Adli Tıp’ın kararı çok yanlış bir karardır. Kanser cezaevinde ilerliyor. Denizli başsavcısını da aradım. ‘Devletimin adil kararı sonucu cezaevine konulmuştur, diyecek bir şey yoktur’ dedi. O adil kararların ne olduğunu ben çok iyi biliyorum. Özdoğan şu anda 3 kişilik koğuşta kalıyor. İnfaz erteleme için tekrar başvuru yapıldı. Cumhurbaşkanına hakaretten içeri giren Bekir Güven diye bir hasta tutuklu vardı. Bir hafta içinde ona infaz erteleme verildi. Aynı şey neden Özdoğan için yapılmıyor?

84 yaşında, yürüyemeyen Mehmet Emin Özkan’a ‘seni çıkarmayız’ dediler. Birçok hastalığı olan Yusuf Akbaba hala Denizli Cezaevinde yatmaya devam ediyor. “Bugün 70-80 yıl ceza verdim, günün hasılatı bu” diyen hakimleri gördük. Vicdan olmazsa, bir yere tayin edilirim kriterine bakarsanız verirsiniz cezaları.

“AHMET DİZLEK’İ İTELEYE KAKILA AMELİYAT ETTİREBİLDİK”

Ahmet Dizlek Kandıra Cezaevinde yatan bir hasta. Ekim 2019’da belgesini getireyim, metastatik mide kanseri. Mahpus 2 sene boyunca onkolojiye, cerrahiye oraya buraya gidip geliyor oradan oraya gönderiliyor ama adamcağız iki senedir ne kemoterapi alabilmiş ne tedavi olabilmiş. Bir doktor olarak bütün belgelerini inceledim. Sonunda bize ulaştılar. Kanser artık bütün vücuduna yayılmış, bitmiş artık adam. ne onkolojik bir işlem yapılmış ne de cerrahi. Cerrahi oraya yollamış, ona geç gitmiş, cezaevi geç göndermiş, fakülte çağırmammış, hasta mahpusların durumu bu. İteleye kakıla ameliyat ettirebildik.”

Yorumlar