4 Ocak 2022

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Pazarda pazarlık oluyor, markette öyle bir şansta yok. Maydanozu 3 TL’den aşağı hiçbir yerde görmedik. %100 değil mi? Eskiden 1, 1.5 TL idi.

Pazarcı Esnafı: Poşetin kilosu olmuş 46-47 TL markette 25 kuruş, müşteri geliyor 1 tane maydanoz alıyor, eskiden 4 TL idi. Bunu kimse kullanmıyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Tatlıkuyu pazarında da astronomik rakamlar söylüyorlardı. Eskiden 11 TL idi poşetin kilosu şimdi 55 TL oldu deniliyor.

Pazarcı Esnafı: Kaliteden kaliteye göre değişiyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz bunları gündem edeceğiz.

Pazarcı Esnafı: Dolar düşüyor mazot düşmüyor. 5 kuruş indirim yapılmış şaka gibi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Hayırlı işler.

Vatandaş: Çok pahalı, domates 12 TL. Olur mu hiç? Buraya gelene kadar bu fiyat oluyor, yerinde kim bilir ne kadar? 100 TL bitti bir şey almadım. Ateş pahası. Bir şeyler yapın. Alamıyorum.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Geçenlerde 5 TL idi.

Vatandaş: Paramın yettiğince marketten alıyorum. Pazardan param yettiğince alamıyorum ama marketten alabiliyorum. Pazarcı da zor durumda kalıyor, ben de zor durumda kalıyorum. Memleket nereye gidiyor?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Denetim lazım, denetim eksik, ne yapacaklarını bilemez haldeler.

Vatandaş: Tarladan gelene kadar 12 TL yerinde 3-4 TL’dir. Aradakiler kazanıyor. Aracıların denetlenmesi lazım.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Üretici ve satıcı kazanamıyor. Eskiden 50 TL- 100 TL ile Pazar arabasını doldurup ellerim dolu dolu gidiyordum, bereket vardı eskiden artık bereketin b si yok. Son aylar çok kötü oldu. Hiçbir şeyin tadı tuzu yok.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Sesiniz olacağız.

Vatandaş: Geçen hafta 50 TL idi yumurta bu hafta 55 TL oldu.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Temel gıda maddesi.

Vatandaş: 1 damacana su 17 TL geçen hafta 15 TL idi. 2 TL zam geldi. Musluktan içeceğiz artık. 13 TL idi 15’e çıktı şimdi 17 TL.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Her şeyi almasan da yumurtayı almak zorundasın değil mi?

Vatandaş: Çocuk var. Pazarda markette de değil. 55 TL yumurta.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yumurtacı da bana da pahalıya geliyor diyor.

Vatandaş: Şaşırdık artık.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bu da Pazar fiyatları yani.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Herkes Pazar fiyatlarından şikayetçi.

Esnaf: Sadece şikayet var.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Nasıl işler?

Esnaf: İşler boş! Durgun. Böyle giderse bırakırız, çıkmayız.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yapmaya gerek yok diyorsun.

Esnaf: Yapmaya gerek yok, 2 TL’ye geldi 2 TL yazdık çünkü değmiyor. Gelir gideri karşılamıyor. Vatandaşın alım gücü de yok. 1 maydanoz 2 TL oldu onu alırken bile zorlanıyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Allah yardımcınız olsun, sizin dertlerinizi gündem ediyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Nasılsınız? Sen sıkı limoncusun.

Esnaf: Pazarı kuranlardan biriyim, aile hep pazarcı. Babadan. Ne olacak bu işler?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Herkes şikayetçi.

Esnaf: Maliyeti 2.5 TL 3 TL’ye satıyoruz. Yarım kilo.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: İyice mahvettiler ortamı. Hem insan hakları hem ekonomik açıdan. Mücadele edeceğiz sahadayız.

Esnaf: Tüm partiler gelsin konuşalım. Seçim yaklaştıkça pazara ya da meydanlara iniyor. Geçenlerde belediye başkanına söyledim, insanlara 1 metre 20 cm’lik yer çizmişler ne tezgah açabilirsin ne de durabilirsin. Mal indiremiyorsun. Onu dile getirdim. “Ne yapalım?” diyor. Kapalı Pazar yapmışlar ama dengesiz. Perşembe günü açılıyor ama sıkıntılı. 5 m2’lik belediyenin yeri var, caminin yanı oraya yapın dedim onlar da bizden para istiyor. Hem bizden para alacaksınız, işgaliye parası veriyoruz, vergimi veriyorum, şerefiye iskonto veriyorum.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Üstüne de iş yapamıyorsun.

Esnaf: Evimize ekmeğimizi götürüyoruz ama yetmiyor. Masraflar ağır. 200 TL alıyorsun masraf 400 TL.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Tezgah 10 numara, iştah açan cinsten. İşler nasıl?

Esnaf: Fiyatlar yükseliyor. Havanın soğukluğuna bağlı işler.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Turşu yiyen ısınıyor. Fiyatlar nasıl?

Esnaf:25 TL.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Zeytin de fena değil fiyatlar iyi.

Esnaf: Kendi zeytinimiz, yumuşak olduğu için bu fiyatlar. 30 TL’den aşağı olmaz. Kendi bahçemizin zeytini. Yumuşaklığından dolayı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Vatandaş da mahvoldu. Ne olacak? Tarım bitti. Vatandaş alabiliyor mu?

Esnaf: Önceki gibi alamıyor. Maliyetler çok yüksek.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Kaçta satılıyor?

Esnaf: Değişiyor. Beyaz 38-39. Değişiyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: İnsanların yiyeceği yumurta o da 2 TL’yi buluyor herhalde.

Esnaf: Yarı yarıya düşüyor.

Esnaf: Göz göre göre bunları görmezden gelmeyelim, bitti. Artık bir şeyleri görmenin zamanı geldi, açız biz, ben açım. Gelin her şeyimi görün. Ben 14 sene AKP’ye üye oldum. 14 sene ne kapısına gittim ekmek istedim ne de başka bir şey istedim. Herkese eşit ol. Böyle olmaz! Kim olursa olsun! Siyaset açısından söylemiyorum, artık siyaset bitti zaten. Biraz insanları düşünsünler. Herkese söylüyorum. Kim giderse gitsin. Arkasını alan gidiyor unutuyor çevresini. Ben açım. Vallahi açım, gırtlaktayım, intihar edeceğim çocuğum gözüme bakıyor benim yazık bana, kurtaracağımı bilsem yapacağım ama adalette yok her şey bitti. Benim üzerime dava açılıyor hemen icra geliyor, alıyorlar. Ben gidiyorum kendi hakkımı arıyorum, bir kuruş alamıyorum. Hala mahkemede 18 senedir iş kazası sürer mi? Bu nasıl adalet? Doluyum. Değil Cumhurbaşkanı Peygamber Efendimiz gelse şikayetim var, o kadar doluyum, bakmayın böyle durgunluğumuza. Sıkıntıdan patlıyoruz. Laf olsun diye konuşmuyorum, gelin çevreme, adresimde telefonum da belli her şeyim belli. Bir tane yalan söylemiyorum. Hayattaki en değerli varlığımın üstüne yemin ediyorum. Benim gibi milyonlarca insan var. Bunları dile getirin, bir şeyler yapın. Şikayetimiz buraya kadar ama biz millet olarak her şeyi yapıyoruz zaten. Cebimde para yoktu cep telefonumdan depremzedeye yardım ettim çünkü o benim vatandaşım bugün ona yarın bana. Sende benim kötü zamanımda benim omzumdan tut en azından kalkmama yardım et. Bankaya gidiyorum borçlusun diyor para vermiyor. Beni sen borçlandırdın zaten. Niye şimdi tutup kaldırmıyorsun? Güneşli günde herkes yüzümüze bakıyor önemli olan yağmurlu olan günde gelip şemsiye tutacaksın.

Yorumlar