1 Ekim 2021

Kocaeli il, ilçe yöneticileri ve esnaflarla buluşan Gergerlioğlu Kocaeli halkının taleplerini dinleyerek, sorunlarını Meclise taşıyacağını bildirdi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Faturalar gelmiş.

Esnaf 1: Faturalar geldi, geçen aylara göre önümüzdeki pandemi dönemindeki faturalara göre fahiş fiyatta, 50 liralık ödediğimiz fatura iki katı olmuş 100 lira.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bir berbere 1150 TL Fatura gelmiş.

Esnaf 1: Bizim spotumuz var ve bilgisayarımız var gelen fatura 100-150 TL arasında bir fatura. Yüksek faturalar geliyor, yaktığımız bir şey yok. Spot var sadece. Faturalar belimizi büküyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Vatandaşı sömüren bir sistem var. Yol yapım çalışmaları?

Esnaf 1:Dilovası’nda sıkıntı yok ama hastanede bazen sıkıntılar oluyor. Belediye’ye söylüyoruz, gayret var görüyoruz.

Esnaf 2: Ben de arkadaşla beraber başladık işe ben bunları Allah’a havale ediyorum. Orada bir sistem var, kendi aralarında tezgahı kurmuşlar gariban her zaman mağdur.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Mobbingden mağdursunuz.

Esnaf 2:5 gün frensiz araba sürdüm. Mesajı silmedim delil olarak var. Genel Müdür Murat Sağlam araba olarak Fluence var. 5 gündür frensizim, abs devre dışı. Sürekli söylüyorum aracı alıyorlar sonra yine veriyorlar. Sizden tek ricam sosyal hesabınıza atayım, buradan bir şekilde onların başındaki Metin Gerginci diye bir müdür var.

Esnaf 3: 1200 TL’ye başladık şu otobüste. Maaş İstanbul’da 7-8 bin burada 3 bin 431 TL.

Esnaf 4:Buranın fabrikaları bizi almıyorlar. Bize diyorlar ki Dilovası’ndasın. Körfez’den Dilovası’ndan olduğumuz için bizi almıyorlar. Ayrımcılık yapılıyor. “Seni almıyorum.” Diyor.

Esnaf 5: Bizi yıldırdılar. Buradakiler Müslümanım diyor Avrupa’daki Müslüman değil ama daha adil şartlar sunuyor. Sabahları mutlu uyanmıyorum. Dilovası’nda yaşıyoruz bize iş vermiyorlar. İş aramaya uzaklara gidiyoruz. Dilovası’nda, Gebze’de almıyorlar, çalışamıyoruz. Şikayetçiyiz. “Nereye gidersin git.” Diyorlar. Abim İstanbul’da diğer abim Antalya’da çalışıyor.

Esnaf 6: “Bugün sadece dükkanı döndürebiliyoruz. Cebimize bir birikim kalmıyor. Mecliste durumumuzu gündem etmenizi bekliyoruz.” İnşallah düzelir, temennimiz var. Cebimize para kalmıyor, kiramızı çıkarıyoruz, eleman parası, karnımızı doyuruyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Meclis’e iletmek istediğiniz bir sorun var mı?

Esnaf 6: Sorunlarımızın çözülmesi. Fazla bir şey istediği yok esnafın, daha iyi işlerimiz olsun.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bunları Meclis’te dile getireceğim.

Esnaf 7: Hayırlı olsun, tahtlarını sallandıracağız. Bizim gibi gençler sallandıracak. Ne yapacaksak biz yapacağız. Bizden sonrakilerin kafası kaldırmıyor, yapacaksan biz yapacağız.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz de elimizden geleni yapıyoruz, siz de yapacaksınız.

Esnaf 8: İlaçların işinin ehli eczanelerde değil marketlerde, AVMlerde satılması ısrarı sağlığımızı tehdit etmektedir.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz de elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlar sıkıntılardan bahsettiler takipçisi olacağız.

Esnaf 9: Sabah 9 da geldim şu an dolar üzerinden her gün 3-5 lira zararımız oluyor. Arkadaşa ekran takıyoruz 300 lira öğleden sonra 350 tl oluyor. Biz arada kalıyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Vatandaş sanki zammı sen yapmışsın gibi. Doların artması boşuna değil, ülkede istihdam olmazsa, üretim olmazsa.

Esnaf 9: Alım gücü de yok. Her şey dolarla sürülüyor piyasaya artık buraya kadar geldi. Bir araba alamıyoruz. Her sene araba alıyorduk bu sene alamıyoruz, Allah sonumuzu hayır etsin.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:: Biz HDP olarak alternatif tekliflerimizle arkanızdayız, desteklerinizi bekliyoruz. İktidar rantiyeci pazarı, büyükler daha da büyüyor ve aradaki uçurum artıyor. Böyle olmaz. Desteknlenmesi lazım.

Esnaf 9: Eskiden halk vardı artık hep ben.

Esnaf 10: “Malları eski fiyattan da satsak yine de alabilen yok. Yarın daha iyi olacağız diye kendimizi kandırıyoruz. Bir ilerleme yok. Çok kötü durumdayız esnaf olarak! Diğer arkadaşlar da aynı durumda.”

Esnaf kan ağlıyor ama iktidarın umurunda değil. “Numara yapıyorsun, çıkar bir telefonuna bakayım.” Diyorlar. Ama biz vatandaşın sıkıntısını hissediyoruz.

Esnaf 10: Herkes aynı durumda. Durumum iyi olsa niye şikayetçi olayım.

Siyaset konusunda bir şey demek ister misin? Meclis’i nasıl görüyorsun?

Esnaf 10: Soğuk yerde kim durabilir. Halimiz kalmadı. Çoğu esnaf böyle devam ederse iş yerini kapatacak. Dayanacak gücümüz kalmadı.

Esnaf 11: Çalışma sistemleri 15-20 gün kapatıldı, kiralarımızı dükkan sahibime söyledim bana “Kazandığın günlere say.” Dedi. Ben o zamanlar kiramı ödedim. Hiç indirim yapmadı. Kira kiradır kazandığın günlere say dedi. Bize kira vereceğiz dediler, 23 kere kendi adıma arkadaşlarımın adına başvurduk hepsi reddedildi. Esnaf kredisi için Beşiktaş Noteri’nden 2 bin TL faiz geliyor. Bana faizle verse zaten bankadan çekerdim. 25 bin kredi kartı verdi kesintisi 1.4’dü bunun 1.6 normal bankadan daha fazla. Bunu dile getirdiğimizde susturuyorlar. Biz konuşurken bizi susturdular. Gereken cevabı vereceğim dediler hala bekliyoruz. 2 sene boyunca kapattılar, biz arefe günü ramazan bayramı gizli gizli aldık. Ben ne yapayım? Polis gelip ceza yazacağım dedi. Kiram ve maaşlar var.

Dilovası’ndaki hal bu. Birçok yerde kazılmış alanlar var. Böyle bırakılmış, çalışma göremiyoruz. Vatandaş mağdur, kavşak noktası anayol kapatılmış yollar perişan. Dilovası halkı bunu hak etmiyor. Maalesef baya bir sıkıntı yaşanıyor, esnaflar çok sıkıntı yaşıyor, birçok esnafla konuştuk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni göreve davet ediyorum, 3 ayı geçmiş.

Esnaf 12: 3-4 aydır biz bu haldeyiz.

Nedir bu yolun hali?

Esnaf 12: Çamur, toz oluyor. Biz perişanız, zor durumdayız. Esnaflara kimse sormuyor. Bu şekilde olmaz.

Dilovası’nda 3 ayı aşkın yol çalışması var, esnaf çok mağdur. Yol boyunca böyle şu halde, bir yol yapılır da kısa sürede bitirilir ama 3 aydır böyle.

Esnaf 12: Hiçbir yönetici gelmedi. Hiç kimse bunu sormuyor. Sabah sulama yapılıyor çamur oluyor kuruyunca toz oluyor. Kendi gözünle gördün toz içinde zor durumdayız, bir iş yeri böyle olur mu? Toza bakın.

İşyerinin hali bu.

Esnaf 12: 10 dakikada 50 araba geçiyor, sonra da toz. Sağlığa zararlı, tozda pisliği içimize çekiyoruz.

Ben Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni göreve davet ediyorum, 3 ayı geçkin yol çalışması var. Tüm esnaflar bu yol çalışmasından şikayetçi bir an evvel Dilovası halkı bu çalışmasının bitmesini bekliyor.

Meclis’e iletmek istediğiniz bir sıkıntınız var mı?

Esnaf 13: Hocam iletmeye gerek yok, halka bir insinler. Söylemeye hacet yok.

Herkes sorumluluk alacak ve esnafımızın ekonomi başta olmak üzere bütün sorunlarını ortak akılla çözeceğiz.

Esnaf 14: Z kuşağı bilinçsiz zannediliyor ama Z kuşağı bilinçli. Z kuşağı rahatsız. Herkes elini taşın altına koymalı.

Ülke insanının bu topraklardan umudunu kesmesi çok üzücü, buraya gelmişse durum kötü. Acil bir önlem almak gerektiği aşikar.

Esnaf 15: Gerekeni yapacağız.

Esnaf 16: Sizi seviyorum, siz içerideyken sizin yaşadığınız durumu dile getirdim hem çevreme hem aileme dile getirdim. Sizi görmek beni çok mutlu etti.

Ziyaret edelim dedik iletmek istediğiniz hususlar var mı?

Esnaf 17: İletmek istediğimiz husus başımızdakinin gitmesi.

Biz de bunun için gayret ediyoruz.

Esnaf 17: Neler olacak göreceğiz? İlk taksidi ödedik, faiziyle göreceğiz.

Allah kolaylık versin. Biz hep gündem ediyoruz.

Esnaf 17: Değişik bir duruma geldi memleket nereye gidecek bilmiyoruz.

Yorumlar