30 Kasım 2021

Kocaeli Kartepe Büyükderbent tren istasyonunda 2.5 yıldır bitmeyen istasyon hakkında muhtar Erdal Baş’tan bilgi aldık.

Mahalle muhtarımız Sayın Erdal Baş’la birlikteyiz. Sayın muhtarım bize başvurmuştu, Büyük Derbent Tren İstasyonu’nun durumu ile ilgili bir başvurusu olmuştu. Bizde bununla ilgili Bakanlığa soru önergesi verdik ardından Sayın Bakan Meclis’e geldiğinde yüzüne de bu konuyu söyledik. Büyük Derbent halkının büyük bir mağduriyeti var yıllardır bu bölgeden bir tren geçişi olur, insanlar İstanbul’a gider, başka yerlere gider, Adapazarı’na gider ve ticaretlerini yaparlar geçimlerini sağlarlar ama hızlı tren olayı ortaya çıktıktan sonra hani daha iyi bir gelecek beklerken daha kötü bir hal ile karşılaştı Büyük Derbent kalkı ve tren istasyonu bir türlü açılamadı. Bu mesele bir yılan hikayesine döndü ve Büyük Derbent halkı büyük bir mağduriyet yaşıyor daha öncesinde hemen yanı başlarında bir tren istasyonu vardı çaylarını içip geri trene binerlerdi şimdi büyük bir sıkıntı var ve iki buçuk yıldır mağdurlar.

Sayın muhtarımız çırpınıyor gayret ediyor, Ankara’ya ulaşmaya çalışıyor belediye yetkilileri iktidar yetkilileri muhalefete ulaşıyor ulaşabildiği her yere ulaşmaya çalışıyor. Biz de Ankara’da onun sesi oluyoruz Ankara’dan atladık geldik, Sayın muhtarımızı ziyaret ettik ve kendisiyle bu sıkıntının olduğu mahalle gördüğünüz gibi tren istasyonunda işte birtakım yapımlar yapılmış ve maalesef halen açılamamış trenler geçip duruyor, herkes trene bakıyor. Peki Sayın muhtarım söz sizde biz kısa bir özet yaptık nedir bu mesele özetleyin

Muhtar Erdal Baş: Çok teşekkür ederim çok sağ olun öncelikle bu konuyla ilgili bu konu sadece Derment’i bağlamıyor Derbent’ten geçeceğim, Balaban, Suadiye yani Kartepe’nin hemen hemen yarısının İstanbul ve Adapazarı yolcu taşımacılığı ile ilgili sıkıntılarımızı gideriyordu. Pandemiden sonra sitelerimiz burada çok sitelerimizde kalan sayısı çoğaldı ve daha çok home ofis şeklinde çalışmalar çoğaldı, gitti geldiler hafta sonları daha çok olmaya başladı, yakın gelecekte teleferik projemiz var daha da çoğalacak. Yaklaşık banliyo perojesi iki buçuk yıldır durduruldu şu an tamam bir peron çalışması yapıldı ama sinyalizasyon çalışması adı altında şu an bekletiyoruz. Bana tabi her gün vatandaş geliyor işte “Ne olacak ne diyecek?” bende CİMER’e başvurdum, insanları bilgilendirdik. Küçükte olsa bilgilendirme toplantıları yaptık sağolsun önce Haydar Akar vekilimiz daha sonra yine Mehmet Akif Yılmaz vekilimiz ve  daha sonra sizde bu konuyla ilgili bize yardımcı oluyorsunuz. İnşallah çok mağdur durumdayız. Bir an önce en azından yılbaşına kadar o tren istasyonu açılmasını istiyoruz ve vatandaşlarımız çok mağdur durumda yani kısacası böyle.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Baştan planlanırken bazı eksiklikler olmuş anladığımız kadarıyla geçiş konusunda bir onu da kısaca izleyenlerimize anlatırsanız. Nedir bu mesele?

Muhtar Erdal Baş:” Anladığımız kadarıyla yolcu indirip bindirmede sıkıntı var. Yolcu bindirme değil yani şimdi karşı taraftaki peronun indirilmesinde bir sıkıntı var onunla ilgili bir aparat düşünüyorlar ama bu iş teknik ekip, işi teknik boyutu var. Bu konularda sıkıntı duyduklarını tahmin ediyoruz inşallah kısa zamanda çözülür diye düşünüyoruz. Siz de bizim sesimiz olun. Ömer Faruk Gergelrioğlu: Biz de bölge halkının sesi olacağız inşallah olmaya devam ediyoruz. Sayın Bakanın yüzüne de söyledik not aldılar cevaplarını bekliyoruz soru önergesi verdik gerçekten çok fazla uzamış olacak iş değil, milli gelir kaybı var burada vatandaşlarımız mağdur oluyor. Buradan biz duyuralım. Büyük bir mağduriyet var, her açıdan maddi manevi açıdan sıkıntı had safhada. Bu konuyu böyle ilettikten sonra bir de teleferik projesi var. O ne aşamada Sayın muhtarım? Hangi bölgede düşünülüyor?

Muhtar Erdal Baş: Teleferik buradan yaklaşık merkezimizden bir buçuk kilometre yukarımızda, ben biraz da şanslıyım bu konuda teleferik konusunda çünkü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Prestij projesi benim köyümde yakın zamanda da başlayacağını bekliyoruz. Muhtemelen Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda bu konuda Sn. Tahir Büyükakın beyin de bunu yapacağından eminiz çünkü çok kesin konuştu kendisi. Çok yakın bir zamanda fizibilite çalışmaları bitti. Toprak analizleri alındı, görüyoruz takip ediyoruz çok yakın zamanda başlayacağını umuyoruz. Tabi ki teleferik ile beraber tren istasyonu da aciliyet durumuna gelecek. Biz inşallah hızlandırılmış trenin hızlı treninde burada hafta sonları en azından durması gerekebilir teleferik projesinden eminiz. Muhtemelen bir iki yıl içinde biteceğinin sözünü aldık. Bekliyoruz şu an.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Çok teşekkür ederim biz Kartepe’nin sorunlarını Büyük DerbentMahalle Muhtarı Sayın Erdal Baş ile konuştuk. Umarım ki yaralara merhem olur derde deva olur, çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz ve ilgilililere ileteceğiz.

Yorumlar