20.11.2021

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez Belediyesi ve mahalle muhtarına haber vermeden Yukarı Hereke mevkiine CURUF ve benzeri atıkları depolamak için çalışma yaptığı ortaya çıktı. Yukarı Hereke de 3. Sınıf Düzenli Depolama Sahası için zemin etüdü gerçekleştiriliyor.

Konu ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaplandırılması için soru önergesi verdim. Soru Önergemde Kocaeli Yukarı Hereke’de yaşayan vatandaşlarımın yapılan atık tesisi çalışması ile ilgili bilgilerinin olup olmadığını, yapılmak istenen tesisin ÇED raporlarının alınıp alınmadığını ve etüd raporlarının kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmadığı konularında sorular sordum.

Konu ile ilgili 18.11.2021 tarihinde TBMM’de yapmış olduğum basın toplantımda detaylı bir şekilde paylaştım.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Tarafıma iletilen bilgide: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez Belediyesi ve mahalle muhtarına haber vermeden Yukarı Hereke mevkiine CURUF ve benzeri atıkları depolamak için çalışma yaptığı ortaya çıktı. Yukarı Hereke de 3. Sınıf Düzenli Depolama Sahası için zemin etüdü gerçekleştiriliyor.” ifadeleri yer almıştır.

Bu bağlamda;

  1. Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
  2. Eğer bu iddialar doğruysa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmakta olduğu atık depolarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
  3. Eğer bu iddialar doğruysa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmakta olduğu atık depoları için Körfez Belediyesine ve mahalle muhtarına haber vermediği iddiası doğru mudur?
  4. Eğer bu iddialar doğruysa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmakta olduğu atık depolarından mahalle sakinleri bilgilendirilmiş midir? Eğer bilgilendirilmemiş ise mahallesine atık deposu yaptırmak istemeyen sakinler şikayetlerini hangi mercilere bildirecektir?
  5. Eğer bu iddialar doğruysa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmakta olduğu atık depolarının etüd raporları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Eğer paylaşılmadıysa sebebi nedir?
  6. Eğer bu iddialar doğruysa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmakta olduğu atık depoları için gerekli izinler ve ÇED raporu alınmış mıdır?
  7. Eğer bu iddialar doğruysa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yapmakta olduğu atık depolarını Yukarı Hereke mevkiine yapmasının nedeni nedir?
  8. Eğer bu iddialar doğruysa Yukarı Hereke de 3. Sınıf Düzenli Depolama Sahası yapılmasının nedeni nedir?
  9. Bakanlığınıza bu konu hakkında yapılmış şikayetler var mıdır? Varsa ne gibi işlemler yapılmıştır?

Yorumlar