20 Şubat 2023

ARTI TV

Tüm vekil arkadaşlarımız ile sahadayız. Ben Adıyaman’da @DrSaitDede@yildirimbehcet vekilimiz ile sahadayız. Onlarca köye gittik, yüzlerce kişiyle görüştük. Hepsi: “Devlet zamanında müdahale etseydi ölenlerin yarısı kurtarılabilirdi.” dedi! Büyük sitem var

Çok geç kalınmış hele ki Adıyaman çok sahipsiz kalmış.Durumunun vehameti son fark edilmiş illerimizden birisi.Büyük hasar var, enkazlar şehrin her yerinde.Şehir Merkezini köyleri gördük. On bin civarında ölü olduğunu söylüyor ama 50 bin olacağı söyleniyor!

Kepçelerin insan cenazelerini çıkarttıkları söyleniyor. Devletin büyük bir koordinasyonsuzluk içinde olduğu söyleniyor! AFAD yetkililerinin geldiğinde ekipmanların olmadığını, ekipmanlar geldiğinde deneyimli insanların kullanamadığı söyleniyor!

3-4 gün boyunca enkazdan gelen feryatların sonrasında kesildiği ve vücudunun bir kısmı dışarıda olan bir kişinin kardeşi yardım gelmediği için hayatını kaybettiğini söyledi! Yok olan ailelerinin ikinci kuşak yakınlarının anlatımlarını dinledik!

Barınma sorunu var! Soğuk havada çadır yetersiz, konteyner ihtiyacı var! Tertibatlı konteyner yapılmalı! Çadırların ulaşamadığı köyler var! Köylerde hasar çok fazla yok, büyük hasar Adıyaman Merkez’de! Eski yeni fark etmeksizin yüzlerce insana mezar oldu!

En az 80 bin kişi uçak ile ayrılmış. Kendi araçları veya kara ulaşım araçları ile ulaşanlar dahil değil! Adıyaman Merkez nüfusu 270 ilçelerle 600 bin civarında büyük göç var! Evlerde su yok! Elektrik var. Marketler izin alarak açabiliyor.

Genel bir afet olduğu için büyük bir felaket yaşayan insanlar acılarını bile tam anlamıyla yaşayamıyorlar! Düşünün 15-16 yakınınız hayatını kaybetmiş, ailede fertler kalmamış ama bu acıyı bile yaşayamıyorsunuz çünkü yan evde de insanların kayıpları var!

İnsanlar bir müddet sonra yaşayamadıkları acıları yaşamaya başlayacak, derin bir psikolojik sorun oluşacak. Psikolog ve psikiyatrların derin bir çalışma yapması gerekmekte!

Biz Adıyaman halkının yabancı kurtarma ekiplerine çok teşekkür ediyorlar. Dünyanın dört bir tarafından gelen ekiplerin önemli başarılara imza attıkları için teşekkür ediyorlar. Madencilere de çok teşekkür ediyorlar. İşi bilen çok insan kurtarmış!

Enkazların altından acı feryatların yükseldiği anlarda kimse müdahale edememiş! Bir vatandaş 7. günde kurtulduğunu, gece çocukları ile beraber depremi yaşadığını iletti. “Enkazın altında konuştuk ailemle ve idrarımı içerek hayatımı kurtardım.” dedi.”

7, 8, 9. günlerde sağlam bir şekilde enkazın altından çıkanlar oldu! Gereken titiz çalışmalar iyi bir şekilde yapılsaydı, iyi ekip önemli sayıda gelseydi çoğu kişi kurtarılabilirdi! “Çok iyi bir çalışma olsaydı ölenlerin yarısı kurtulurdu.” diyor halk!

Büyük ihmaller, büyük gecikmeler var! “Ses gelmiyor.” diye çalışma yapmamak olacak şey değil! Partimiz @HDPgenelmerkezi ‘nin organize ettiği yardım çalışmalarında terör estiriyorlar! Çınar Belediyemiz Cemevi’nde aşevi kurdu! 8 bin kişiye yemek dağıtıyor!

Adıyaman’da Cemevi’nde aşevi kuruldu yemek dağıtılıyor! Böyle bir ortamda kayyım atanabileceği konuşuluyor! Binlerce insana 15 gündür yüksek performans ile yardım dağıtan bir organizasyon üzerinde terör estiriliyor, bu yerin organizatörleri tedirgin!

Büyük bir afet yaşadık. Maddi ve manevi hasarın giderilmesi gerekiyor. Deprem yaşayan bir ülkeyiz, deprem konusunda yeni yasalara adım atmak durumundayız! Muhalefet olarak deprem konusunda soru önergeleri verdik. Ben 11 soru önergesi verdim 4’ü cevaplandı!

İktidarın deprem konusunda büyük duyarsızlık içinde! Toplanma alanları rantiyeye çevrildi, yapı denetim kirli işlere çevrildi, deprem vergileri doğru yerlere kullanılmadı! Radikal bir yapılanma olmazsa büyük başka felaketler yaşayabiliriz!

Yeni binaların yıkıldığını gördüm! Mevzuata uygun yapılmamış! Ambalajları çıkarılmamış camları olan satılığa yeni sunulmuş binalar yıkılıyorsa yapı denetimde problem var demektir! Sadece müteahhitlerin değil tüm sorumluların cezalandırılması gerekiyor!

Partimiz @HDPgenelmerkezi vekillerimiz ile sahadayız, halkımız ile kucaklaşıyoruz, buluşuyoruz. Büyük gayret sarf ediyoruz devam edeceğiz! Moral desteği çok önemli o yüzden tüm Türkiye’yi moral desteği konusunda depremzedeleri kucaklamaya çağırıyorum!

Yorumlar