15 Kasım 2019

TBMM

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Sayın Bakanım bize öğretmenlerden çok ileti geliyor, size iletmiş alalım; malum, biliyorsunuz, size de çok geliyordur, 60 bin öğretmen ataması konusunda yoğun bir talep var. Yine, özel eğitim kursları sertifika veriyor ve bu da lisansı bitirmiş öğretmenlerin önünü kesiyor, bu da çok önemli bir sıkıntı. Sözleşmeli öğretmenler büyük sıkıntılar yaşıyor. Erzurum Karaçoban ilçesinde Hayriye Şen isimli bir öğretmen mobbinge uğradığını ve her tarafa sürüldüğünü söylerken bunu intihara dönüşmüş versiyonu, Gaziantep’te sözleşmeli öğretmenlik yapmış olan Saadet Harmancı’yı anmak isterim.
    Yine, sizinle de birebir görüştüğümüz çalışma izinleri konusu hâlen çözülmüş değil. Bir buçuk yıldan beri uğraştığımız bir konu. Üç buçuk yıldır ve 20 bin öğretmenin çalışma izni iptal edilmiş durumda ve bir gelişme yok. Geçen yılın eylül ayında, beraat edenlerin çalışma izninin iade edileceğini soru önergeme cevap olarak belirtmenize rağmen -bir yılı da aştı- bu konuda ciddi bir gelişme olmadı. Bütçe görüşmelerinde Mecliste bir söz vermiştiniz ve ardından bu konuyu valiliklere havale ederek bitirdiniz. Şu anda da konuyu takip ediyorum. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız Bey de buradadır, onunla da defalarca görüştüm. Valilikler işi çok savsaklıyor ve herhangi bir gelişme olmuyor. Binlerce öğretmen mağdur, aç, susuz bir şekilde öğretmenliklerini yapamıyorlar.
    Yine, KHK’li öğretmenlerin çoğu çok basit nedenlerden dolayı KHK’li olmuşlar. Kimisi çocuğunu bir okula gönderdiği için, kimisi başka nedenlerden ve iade edilmiyorlar hâlen. Bırakalım, bu insanlar özel okullarda çalışsınlar diyoruz. Doktorlar özel hastanelerde çalışabiliyorlar ama her nedense -anlamak mümkün değil- KHK’li öğretmenler özel okullarda çalışamıyorlar. 35 bin KHK’li öğretmen var ve bu, ülkenin bilimine vurulmuş büyük bir darbe oldu. 20 bin çalışma izni iptal edilmiş öğretmen, 6 bin de akademisyen. Türkiye’de OHAL döneminin en büyük mağduru eğitim sektörü oldu maalesef.
    Güvenlik soruşturması konusunda da çok büyük sıkıntılar yine devam ediyor. Hatta, ağustos ayında ataması yapılıp hâlen görevine başlamayan birçok öğretmen var.
    Yine, nitelikli okul sorunu çok fazla. 8’inci sınıf öğrencileri bu sene artmış durumda.
    Okullarda para toplama konusu yine devam ediyor maalesef.
    Sözleşmeli öğretmenler konusuna yine döneceğim, çok sıkıntılı. Özlük haklarının engellendiğini, çok mağdur edildiklerini söylüyorlar.
    Yine, Gaziantep’te basın açıklamasından dolayı açığa alınan 2 öğretmenin durumunu gündeme getirmek istiyorum. Furkan Vakfı olarak yaptıkları bir basın açıklaması sonrası, ufacık bir ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarından dolayı açığa alınan 2 öğretmen ne olacak? Türkiye’de öğretmenler, ifade özgürlüğünü en çok da kullanması gereken öğretmenler ve bunu öğrencilerine öğretmeleri gereken öğretmenler en ufak bir basın açıklamasından dolayı görevlerinden olacaklar mı?
    Beraat alanların atamasının yapılmadığını biliyoruz, davası olan kişilerin ve süren davası olanlarda da yine atamalarda sıkıntı var.
    Rehabilitasyon öğretmenleri çok sıkıntılı. Binlerce rehabilitasyon öğretmeni bize başvuruyor. Özlük haklarının çiğnendiğini, asgari ücret aldıklarını, tatillerinin olmadığını, iş garantilerinin olmadığını hep söylüyorlar.
    Yine, mülakat mağdurları çok fazla.
    Yüksek lisans yapan ve uzman öğretmen olan kişilerle ilgili uygulamaları iptal edildi, Bakanlık bu noktada önemli bir engel çıkarıyor.
    Yine, Millî Eğitim camiasına biraz da sağlık açısından baktığımız zaman, obezitenin yayıldığını, hiperaktivite sorunu olan öğrencilere yetecek öğretmenin çok fazla olmadığını görüyoruz.
    Yine, OHAL KHK’siyle kapatılan okullara ta 2016’da ücret ödeyen veliler hâlen bu ücretlerini geri alabilmiş değiller maalesef. Bu olacak bir şey değil, üç buçuk yıldır insanların paraları rehin edilmiş durumda.
    Ara tatiller verdiniz ama Antalya gibi sıcak yerlerde eylülde ve haziranda ne olacak diye sormak istiyorum.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Buyurun, tamamlayın.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Son olarak da yine şunu söyleyeyim, bize gelen özel bir şikâyet: Doğa Kolejiyle ilgili sanırım önemli bir sıkıntı var. Velileri bize ulaşıyor, okulun hâli felaket. Bu sıkıntı nereye varacak?
    Teşekkür ederim.
    

YouTube

Yorumlar