19 Kasım 2019

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Sayın Bakana önemli sorularım olacak, inşallah not tutar.
    Çayırova Akpınar fabrikası yangınıyla ilgili soracağım. Çok önemli bir skandaldı. 3 Suriyeli, 1 Afgan yanarak ölmüştü ve çok büyük ihmal iddiaları vardı. Buna rağmen herhangi bir işlem yapılmadı. İşte elimde de bilirkişi heyet raporu var. Bu bilirkişi heyet raporunda da çok açık, yangınla ilgili çok önemli ihmaller var. 3 vana kapalı. Yapı depo olarak kullanıma açıkmış ama fabrika olarak kullanılmış. Yangın güvenlik kaçışı yok. Bununla ilgili ben size, Bakanlığınıza sorular sordum ama cevap vermediniz. Kocaeli Valiliğine sordum, cevap verilmedi. Çok açık bir ihmal var, 4 kişi kömürleşerek yandı. Denetim eksikliğinden çok büyük bir facia yaşandı. Daha sonra İstanbul’da da bunun benzerleri yaşandı ve hiçbir önlem alınmadı ve açıklama da yapmadınız.
    Ardından, yine, Kocaeli Gebze Çocuk Evleri sorumlusu Serap Yılhan kurumda birtakım ihmallerden dolayı bazı memurları şikâyet ediyor. O memurların yakını olan müdür olayı örtbas ediyor ve daha sonra kendisini açığa alıyor. Bunun üzerine Serap Yılhan da -burada bütün bilgileri var- intihar etti mobbingten dolayısıyla. Çok önemli bir olaydı, tek bir açıklama yapmıyorsunuz. Bu nasıl bir iş, anlayamıyorum.
    Yine, Bakanlığınız ihraçlara devam ediyor. Haksız hukuksuz bu ihraçlar. İş yeri hekimliği belgeleri iptal ediliyor KHK’lılar için. KHK’lıların emekli maaşlarının ve emekli ikramiyelerinin verilmemesi SGK açısından çok büyük bir ihlal, inanılmaz bir şey. SGK vermiyor emekli ikramiyesini, kişileri mahkemeye gidiyor ve alıyorlar sürekli ama SGK bir müddet ikramiyeyi vermemeyi başarıyor. Cezaevinde olan KHK’lılar emekli edilmiyor yani adam daha bir hüküm şu bu da almamış, sadece tutuklu ama emekli edilmiyor, inanılmaz şeyler bunlar. KHK’lıların kamudan önce özel sektörde hizmeti olanlar da emekli edilmiyor. Genel Sağlık Sigortası primi yatırma zorunluluğu, yeşil kart alamama sorunları var. KHK’lıların ihraç edildikten sonra iş bulamaması, iş bulanlara SGK’dan “Bu kişi KHK’lıdır.” yazısı gönderilmesi ve ekranlarda çıkması sonucu mağdur olması, yine, KHK’lı yakınlarına emekli maaşı bağlanmıyor.
    Bakın, size bir belge göstereceğim Sayın Bakan, Trabzon Ortahisar Kaymakamlığı vermiş, Bakanlığınızla ilgili bir belge: Kişinin kayınvalidesi ağır engelli. Kişiye bakım parası talep ediyor. Giresun’da vermişler, Trabzon’a gelince -Ortahisar Kaymakamlığı bu yazıyı yolluyor- damadı KHK’lı diye ağır engelli kayınvalideye bakım parası verilmiyor ve bunu resmî bir yazıya da yazıyorlar. Bu da skandal bir belgedir. Bunun gibi daha binlerce olay olmuştur ve olmaya da devam etmektedir maalesef.
    Güvenlik soruşturması sonucu SGK anlaşmaları feshediliyor, binden fazla eczacının Medula ekranı karartıldı. KHK’lı eczacıların eczane açmasında büyük sorunlar var. İŞKUR yine KHK’lıların başvurularını kabul etmiyor. Bakın, belgesi de burada, Trabzon Çalışma Müdürlüğünden verilmiş: “26 kodu olan, OHAL KHK’sı olan kişilerin kurs ve programlardan yararlandırılmaları uygun bulunmamıştır.” deniyor.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Sayın Gergerlioğlu, lütfen tamamlayınız.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Ne yesin bu insanlar? Ağaç kökü mü yesin, aç susuz mu kalsın?
    Ben size bunun gibi binlerce soru sordum, cevap vermiyorsunuz. Bu sene en az 75 soru önergemin tekine bile cevap vermediniz. Anlaşılan verecek cevap bulamıyorsunuz veyahut da bir şeyleri gizlemeye çalışıyorsunuz çünkü çok açık ve net, bakın, belgeli bunların hepsi.
    Yine, bu, ihraç edilenlerde boşanma oranları çok arttı, normal popülasyona göre oldukça yüksek ve buna yönelik bir önlem alınmıyor. Cezaevlerini geziyorum İnsan Hakları Komisyonuyla, annesinin yanında 780 bebek ve çocuk var, 11 bin kadın var. Bunlarla ilgili de hiçbir destekte bulunmuyorsunuz. Zaten biraz evvel yaptığınız açıklamada da tek bir kelime söylemediniz.
    Yine, engelli personelleriniz… Kendi Bakanlığınızdan bile çıkardınız. Bayağı bir KHK’lı engelli vardı ve siz de engellilerle uğraşan bir bakanlık olarak…
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bir dakika daha…
    BAŞKAN – Lütfen bitiriniz efendim, lütfen tamamlayınız.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakanlığınız bu konuyla ilgilenmesine rağmen… Mesela Veli Saçılık sizin engelli bir memurunuzdu ve onu acımadan ihraç ettiniz. Bu insanlar bir yerde de çalışamıyor çünkü engelli bunlar, özelde de çalıştırmıyor kimse. Kimisi görme engelli, kim çalıştırır böyle bir kişiyi?
    Yurt dışında tedavi olmaları gerekiyor, pasaport engelinden dolayı yurt dışına da çıkamıyorlar. Bunun gibi birçok bilgi ve belgemiz var ama nedense cevap vermiyorsunuz. Bu da inanılmaz bir şey, Türkiye Cumhuriyeti’nde bir Bakanlık ısrarla bazı sorulara cevap vermiyor.
    Teşekkür ediyorum.
    

YouTube

Yorumlar