16.06.2021

Ahval | Ömer Faruk Gergerlioğlu

TC iktidarı, uzun süredir aklınca uyanıklık yapmaya çalışıyor. Demokrasiden, insan haklarından uzaklaşınca bu sefer Rusya ve Çin’e yaklaşıyor. Bu ilişkinin tabiatıyla uzun süreli bir demokrasi çerçevesinde olmayınca ortaya ne çıkacağını bilmeyen bir iktidar çıkıyor. Ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilen Türkiye iktidarı, başı kesilmiş tavuk gibi ortalıkta dolaşmaya devam ediyor.

İktidar, utanç verici bir şekilde, samimi olmayan tavırlarla karşısındakini aldattığını sanıyor. Tek adamın kaprislerini ses çıkarmadan izleyen AB ve ABD yeri geldiğinde Türkiye’ye kök söktürüyor. Kök söktürmenin bedelini ise en çok Türkiye halkı ödüyor. İktidar farklı birçok yerde büyük paralar harcayarak atılımlarda bulunduğunu düşünüyor ve sonunda mantıksız işlerinden çark ettiği görülüyor.

Çin-Türkiye ilişkileri, Dışişleri Bakanlığı’nın üstünü örtme çabalarına rağmen apaçık suç ortaklığıdır. Doğu Türkistan’da tüm dünyanın tepki gösterdiği soykırımı görmemeyi başaran AKP ve MHP iktidarı var. MHP, Türk duyarlılığını iktidarın lezzeti için umursamıyor ve kulağının üstüne yatıyor.

Erdoğan, Temmuz 2019’da Çin’e üst düzey bir ziyaret yaptı. 50 milyar dolar ticaret hacmi imzaları atıldı. Türkiye toplumunun gazını almak için bir Türkiye heyetinin Doğu Türkistan’da inceleme yapılmasına tarafların kararı vardı. İki sene oldu, ne heyet oluşturuldu ne de heyet Çin’e gitti.

Çin gibi göğsünü gere gere insan haklarını çiğneyen bir devletle işbirliği yapan Türkiye iktidarı var karşımızda. Çin ile ilişkiler bozulmuş, ABD ile ittifakı uyanıklık yaparak sürdürdüğünü düşünen bir iktidar var karşımızda.

ABD’ye tepesi atıp S-400 anlaşması bataklığına batmış, S-400’ü kurtaramadığı gibi F-35’leri de kaybetmiş perişan bir iktidar var karşımızda. Tüm bu perişanlık içinde yalpalamaya devam eden bir iktidar var karşımızda. Afganistan jandarmalığıyla ABD’ye yaranmaya çalışan bir iktidar var karşımızda.

Türkiye iktidarı kararını vermeli, ya insan hakları ve demokrasi parolasıyla içerde din-devlet, azınlık-devlet, Kürt halkı-devlet ilişkilerini çözecek ve dışarda mahcubiyetten kurtulacak ya da boş yere halkın parasını çarçur eden anlayışla bataklıkta çırpınacak.

Yorumlar