5 Kasım 2021

Yeni Yaşam Gazetesi

HDP’li Gergerlioğlu, İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bengisu Ravza Demirel’in ‘Avukatın geldi’ denilerek, 3 istihbarat polisi tarafından sorgulanmasını  Meclis gündemine taşıdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bengisu Ravza Demirel’in “Avukatın geldi” denilerek, 3 istihbarat polisi tarafından sorgulanmasını Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, Demirel’in avukatlarının kendisine ilettiği mektupta yer alan bilgileri paylaştı. Demirel’in 7 Eylül’de tutuklandıktan sonra Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nde tek başına tutulduğunu sonrasında İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildiği aktarılan önergede, “Demirel, 18 Ekim’de saat 17.00 sularında, ‘Avukatın geldi, avukat görüşüne gidiyorsun’ denilerek tek tutulduğu hücresinden çıkarılıp avukat görüş kabinlerine benzeyen ortasında cam olan bir kabine götürülmüştür” ifadeleri yer aldı.

İşkence tehdidi

Demirel’in götürüldüğü görüş kabininde bulunan üç şahsın kendilerini avukat olarak tanıttığı kaydedilen önergede, “Dosyasının detaylarını konuşmak istediklerini, dosyasını kendilerine anlatması gerektiğini söylemişlerdir. Söz konusu şahısların istihbarat polisi oldukları kurum 2’nci müdürü ve hapishane savcısı tarafından onaylanmıştır. Müvekkilimiz kabinde bulunan üç şahsı da tanımadığını, avukat olsalar bile kendileriyle görüşmek istemediğini ve kabinden çıkmak istediğini söylemiş fakat kapıyı açmaya çalıştığında kapının dışarıdan kilitlendiğini fark etmiştir” bilgileri yer aldı. Önergede Demirel’in zorla tutulmanın ve tehdit edilmenin bir işkence biçimi olduğunu belirtmesi üzerine kendisiyle görüşen 3 şahsın, “Sen işkence nedir biliyor musun? Aradaki cam olmasa sana gösterirdik işkencenin ne olduğunu…” şeklinde konuştukları bilgisi yer aldı.

Soruşturma başlatılsın

Demirel’in ailesinin cezaevinin nöbetçi müdürüyle görüştüklerine dair bilgilerin de yer aldığı önergede, “Müdür; gelenlerin istihbarat polisi olduğunu, bu kişileri savcı talimatıyla içeri aldıklarını, bir işkence vakası yaşanmadığını, polisler böyle davrandıysa bunun yanlış olduğunu söylemiştir” ifadeleri yer aldı. Gergerlioğlu, “İddialar doğruysa Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır? Bakanlığınız bu konu hakkında hem Cezaevi Savcısı hem de Cezaevi Müdürü hakkında soruşturma başlatmış mıdır? Eğer başlatmışsa soruşturmanın akıbeti nedir?” diye sordu.

Yorumlar