2012-05-15 00:00:00

4. Kocaeli kitap fuarının ardından

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önemli bir başarıya imza attı. 9 gün süren 4. Kocaeli Kitap fuarı yüzbinlerce kişinin katıldığı bir sayı ile kapılarını kapattı.

 

Dördüncüsü gerçekleşen böyle bir organizasyonda yazarların okuyucularıyla buluşması önemliydi. Yüzlerce yazarın fuar çerçevesinde söyleşiler yapması, kitaplarını imzalaması kültür dünyamız adına güzel bir gelişeydi. Aslında çok fazla okumayan bir toplum olmamıza rağmen 300 bin kişiyi aşan rekor bir katılımın olması sevindiriciydi. Herkesin ilgi alanı ve bütçesine göre aldığı kitaplar ile fuardan çıkışını görmek Türkiye ve Kocaeli adına güzel bir görüntüydü.

 

Fuarda yazılan kitaplar hakkında okur forumları da yapılabilir. Bir kitap hakkında konuşmak duygu ve düşünceleerini paylaşmak isteyenler bir moderatör eşlipğinde bunu gerçekleştirebilirler. Halkın her kesiminin katıldığı bu organizasyonda panayır tadında bir kültür atmosferi de olması son derece güzel olur. Kitap okuma ile ilgili çeşitli yaş gruplarına göre tasnif edilmiş yarışlar yapılabilir. Sadece kitap satışı değil kitabın sevdirilmesi öne çıkabilir. Bir kavram fuarın ana kavramı olarak ilan edilebilir. Bu kavramla ilgili makale yarışmaları vb. Yapılıp ödüller verilebilir. Önemli olan kültür dünyamızın zenginleşmesidir. Bu önerilerimizin ilgili kişilere ulaşması, üzerinde düşünmeleri ve bunları gerçekleştirmeleri bizleri sevindirecektir.

 

Fuarın çok büyük bir alanda yapılması sevindiriciydi ancak dağınık bir görüntü oluşmasına ve ziyaretçilerin bazı yerleri gezememesi gibi olumsuz bir etkisi oldu. Alan küçültülüp daha içiçe bir ortam oluşturulabilir. Büyük yayınevlerinin salonların giriş bölümüne yerleştirilmesi okuyucunun salonun daha ileri uçlarına ulaşmasını engelledi. Büyük yayınevlerinin alanın değişik köşelerine serpiştirilmesi bu sorunu ortadan kaldırabilir. STK standlarının sapa bir alana konuşlandırılması ise kenara itilmişlik görüntüsü oluşturdu. Oysa zaten fedakarlıklar üzerinden yürüyen dernek standlarının kitap yayıncısı standları ile içiçe olması sivil toplum faaliyetlerini daha uygun bir ortamda tanıtabilmelerini sağlardı. Dernekler için böylesi bir imkan, işini maddi nedenlerle değil düşünceleri için yapanlara bir ferahlama sağlayabilir.

 

Otopark ile ilgili sıkıntılar ve şehrin ana arterlerinden birisinin üzerinde olmasından dolayı bilhassa hafta sonları zor katlanılacak bir trafik izdihamı oluştu. Buna da seneye mutlaka çözüm bulunması gerekir.

 

KBB görevlilerinin büyük bir fedakarlıkla geç vakitlere kadar sağa sola koştururken gördük hep. Yüzbinlerin katıldığı organizasyonun hakkını vermek için belki seneye daha geniş görevli kadrosuyla katılım olmalı.Ücretsiz otobüslerle kitap fuarına getiriklen öğrenci ve öğretmenler ise imkan bulmakta zorlanacaklar için en azından kitap kokusunu hissedecekleri bir ortamı oluşturdu.

 

Fuarda stand açan kuruluşlar ile görüştüğümüzde genel bir memnuniyet göze çarpıyordu. Maddi imkanların sağlanmasıyla stand açmanın kolaylaştırılması ve Kocaeli’nin dört bir tarafından katılanların olması renkli görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyordu. Aklımıza gelen öneriler bunlar. Seneye niceliği ve niteliği arttırmak ve ardından gelen senelerde Türkiye 1. si olmak işten bile değildir. KBB Başkanı başta olmak üzere tüm yetkilileri tebrik ediyor, kitapseverleri bu olağanüstü görüntülerle buluşturdukları için onlara teşekkür ediyorum.

Yorumlar