1 Ağustos 2023

Artı TV

Gergerlioğlu: “Ülke’de hukuk yok, adalete erişim çok zor! Türkiye’nin uluslararası endekslerde; hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargı bağımsızlığı endekslerinde geriliyor! Adaleti insanlar kendi aralarında dağıtmaya çalışıyor, güç eksenli bir anlayış ortaya çıkıyor!

İnsanlar adalet yerine gücü tercih ediyor! Kendilerini sınırlayan adalet duygusu yok, mafyalar ortada cirit atıyor! Bu güç isteği siyaset ile değil hayatın her alanında görüyoruz! Televizyon dizilerinde mafya “özenilmesi gereken kişiler” olarak sunuluyor!

Bir an evvel bireysel silahlanma alanında yasal önlemler alınmalı! Silahın dünya çapında ve Türkiye’de yükselen bir oranda kullanıldığını ve ölümlere yol açtığını görüyoruz!

@UmutVakfi ‘nın verilerine baktığımızda 12 yıl önce yıllık 8 milyon silah üretildiği ve 15 milyon kurşun üretildiği tespite dilmiş! 12 yıl önce bile 1 insana 2 kurşun düşecek şekilde silah üretiminin olduğu zamandayız!

Meclis’te bütçenin 2. büyük kalemi silah! Hem devletin hem silahlı örgütlerin hem bireylerin yoğun bir şekilde silaha hakim olduğu, insanların öldüğü bir çağda bireysel silahlanmayı yeni baştan konuşmak zorundayız! Türkiye’de 2.5 milyon ruhsatlı, 25 milyon ruhsatsız silah olduğu tahmin ediliyor!

2018’de silah ruhsatı alma oranları 7 bin iken 16 bine yükseldi! Türkiye’de her 100 kişiden 12’sinin silahlı olduğu ortaya çıkıyor! 178 ülke arasında yapılan çalışmada Türkiye’nin silahlanma oranı açısından 14. olduğu ortaya çıkıyor! AB ülkeleri arasında yapılan araştırmada silahla işlenen cinayetler arasında 3. sıradayız!

Bugün dünü arıyoruz! Artan bir silahlanma eğilimi var! Sadece bireylerle alakalı değil, devletin, örgütlerin, bireylerin yoğun bir şekilde silahlandığı ortamda insanların ateşli silahlarla ölmemesi mümkün değil!

Yapılan araştırmalarda; insanların silahları daha çok yakındaki kişilere karşı kullandığı tespit edilmiş. Bu da insanların ellerinde silah olmasının ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor! %57 oranında yakınlarına karşı silah kullanılmış!

Gerek ulusal gerek uluslararası, bireysel anlamda silahlanmaya dur demeliyiz! Silahlandığınız zaman güçsüzü vuruyorsunuz! Bunların arasında en çok kadınlar büyük zarar görüyor! Her ay 50’ye yakın kadının öldürüldüğü bir yerdeyiz! İnsanlar korunma amacıyla silah bulunduruyor ama en ufak tartışmada silah ile vurulan kadınlar oluyor!

Yasal silahlanmayı çok masum gösteren bir anlayış var! Yasal olarak ruhsatlı silah alıyor ve sonra avlanmak için aldığını söylüyor, av silahı ile evdeki insanları öldürebiliyor! Polisin PVSK demokratikleşme kriteridir! Demokratikleşirseniz polise silah kullanma hakkını kolay bir şekilde vermezsiniz!

Silahın olduğu yerde ölüm vardır o yüzen mutlak surette internetten silah satılmasına kadar kolaylaştırılan bir ortamda silah edinmenin önüne geçmek gerekiyor! Silah edinme zorlaştırılmalı!

Avustralya’da bireysel silahlanma sıkıntı olmaya başladığında yasalarla silah bulundurmaya zorluk getirilmiş 5 yıl içinde %45 oranında ölüm ve yaralama olaylarının azaldığı görülmüş! Kadınlara yönelik cinayetlerinde %55 azaldığı görülmüş! Elinde gücü olanın silahı varsa güçsüzlere yönelik ezme, sindirme, yok etme davranışının içine giriyor!”

Yorumlar