24 Ekim 2023

ÖFG TV’den herkese merhaba, her hafta Salı günü saat 21.00’da haftanın önemli insan hakları konuları ve konukları ile sizlere sunduğumuz programımıza başlıyoruz.

Cezaevleri önemli sıkıntıların kaynağı. Yürütmenin boyunduruğundaki yargı insanları terörist ilan ederek cezaevine atıyor. Cezaevleri çığırından çıkmış durumda.

@NachoSAmor konuşmalarında diyor ki: “Türkiye’de iktidar, toplumun yarısına terörist.” diyor. Toplumun yarısı terörist olursa teröristlerin yeri cezaevi denilerek insanlar cezaevine atılır. En basit sıradan legal hareketleri için, en ufak legal ifadeleri için, bir bankaya para yatırması, bir iletişim aracını kullanması, bir derneğe üye olması, bir gazeteye üye olması hatta başka herhangi bir meselede bir insan hakları sorununda Kürt meselesinde ve diğer birçok meselede aykırı sözler sarf etmesi onun cezaevine girmesine neden oluyor ve bu yüzden cezaevleri her kesimden muhalifle doluyor!Aynı zamanda sadece siyasi mahpuslar değil adli mahpuslar da var. Ülkede ekonomik ve sosyal sistem çökmüş durumda maalesef aileler çöküyor cezaevinde uyuşturucu suçundan girmiş çok kişi var. 400’ü aştı bu dönem Türkiye’de cezaevi sayısı, harıl harıl cezaevi yapıyorlar. Bir sürü görevliler alıyorlar, bir sürü paralar gidiyor. Devletin tüm parası cezaevlerine gidiyor yetmiyor sürekli dolduruyorlar.

Cezaevine girip hasta olan kişiler oluyor. Cezaevinde mahpuslar hastalanıyor, en sonunda maalesef üzücü bir şekilde dramlar yaşanıyor. Onlardan birisi İzeddin Yenigün, kendisini en az 4 yıldır takip ediyorum, yakınları başvuruyor. Birtakım bağırsak şikayetleri vardı, zor teşhis edildi, bir sürü ihlal, ihmal sonucunda Crohn hastalığı tespit edildi en sonunda İzeddin Yenigün deprem sonrası Antalya S Cezaevi’ne sevk edildi, takibi sanırım iyi yapılmadı ve bağırsak tıkanması tablosu yaşadı.

İzeddin Yenigün entüve vaziyette şu anda Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ölümle pençeleşiyor. Biz soru önergesi vereceğiz. Tarih öğretmeni, başına gelmeyen kalmamış. Hasta mahpusların durumlarını takip ediyoruz. Fikri takip yapıyoruz. Soruyoruz, sonuna kadar da soruşturacağız. Gerek Şakir Turan gerek İzeddin Yenigün gerekse yüzlerce hasta mahpusun hakları çiğneniyor! İzeddin Yenigün 3 aylık infaz erteleme aldı.

1 Ocak 2023- 23 Ekim 2023 arasında cezaevlerinde en az 41 ölüm var. Geçen sene 73 ölümdü. Umarım geçen seneden az olur ölümler. Bizim tespit edebildiğimiz rakamlar bunlar.

Anne baba mahpusluk dramlarını yakından takip ediyoruz. Olmaması için yasa önerdik, bu yasa zalimce Genel Kurul’da reddedildi ve dramlar yaşanmaya devam ediyor. Tüm bunları yakından takip ediyorum, Genel Kurul’da gündeme getirdiğim bir aileyi Edirne Cezaevi’nde ziyaret ettim. Edirne Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı Başkanı ziyaret ettim. Aynı zamanda 5 kişiyi daha ziyaret ettim, 4 kadın 1 erkek. Yaşadığı sorunları anlattılar.

Edirne Cezaevi’nde yanında kadını olan ve olmayan çocuklar ile görüştüm. Kimisi 1.5 yaşındaki kimisi 4 yaşındaki çocukları ile görüşe geldiler. Onlar kendilerine göre olmayan yerde sıkılıyorlardı ve ne yapacaklarını bilemez bir haldeydi çocuklar.

Meclis Genel Kurul’da da andım, yaşadıkları zulümden dolayı ülke dışına çıkmak durumunda kalan bir aile. Legal kriterler illegal kabul edilip “terörist” ilan edilen bir aile. Bu cezalar AİHM’in Yalçınkaya kararına göre bu cezalar iptal edilmesi gerekirken bu cezalar uygulanıyor. Anne baba tutuklanıyor büyük dramlar oluşuyor.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftini Edirne Cezaevi’nde ziyaret ettim, çocuklarından ayrıldıkları anı unutamıyorlardı. Anne ve baba OHAL ilan edilmesinden sonra cehenneme dönen hayatları ile cezaevine girmese bile büyük dramı yaşıyorlardı. 10 Haziran 2016’da doğan çocuklarından sonra OHAL ilan edilmesi ile kabus gibi hayat yaşamaya başladılar.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çifti ile çocuklarının durumunu konuştuk. 6 çocukları var. İlki Vildan bir kız çocuğu ardından beşiz çocukları oluyor. Türkiye’de az rastlanan bir vaka. Aile Allah’ın lütfu bu çocukları yaşatmaya çalışıyor. Çocuklar 2-3 ay kuvözlerde kalmış. Bu çocukların yaşaması mucize.

Abdulkadir Arslan beşizler doğduktan sonra medyaya çıkmış, büyük maddi fedakarlıklar yapılmış ardından baba ihraç edilince çok zorluklar yaşanmış. Bu çocuklar hasta. Arif’te beyin şantı var. Beyin omurilik sıvısı beyinde toplanıyor. Hidrosefaliye yol açıyor. Arif’in kulaklığı var, beyninde şant var ve bu çocuğun enfeksiyon kapmaması lazım.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftinin çocuklarında sağlık sorunları var. Çok özel dikkatli bakım lazım. Bunlar mucize çocuklar. 600 gram doğan bir çocuk yaşamaz ama bunlar yaşamışlar. 6 çocuk annesiz babasız kalmış durumdalar. Edirne’den çıkmak üzereyken mahkemeye çıkartıldılar, avukatları: ” En azından anneyi bırakın.” diye adeta yalvarıyor, çok üzülmüş.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çifti tutuklandıktan sonra birbirlerinden ayrılmışlar. 14 ay Abdulkadir bey öncesinde cezaevinde yatmış, maddi manevi zorluklar yaşamış anne, şimdi birlikte zorluk çekiyorlar. Anne babanın çocuklardan ayrıldığı görüntünün perde arkasını anlattılar anne baba ve çocuklar için büyük travma olmuş. Yusuf’un midesi kalkmış ve kusmuş.

“Keşke bunları yaşamasaydık.” diyor Nurcan-Abdulkadir Arslan çifti. Çok dramatik bir görüntü, anne babanın ne yapacağını bilemez bir hal aldı. Bu çocuklar bizi bugün ziyaret ettiler. Edirne Cezaevi’nde dün anne babalarını ziyaret ettiler. Malatya’dan dayıları Edirne Cezaevi’ne götürdü. Kuzenleri, dayı, 6 çocuk hep birlikte Edirne’ye gidip anne babayı ziyaret etti.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftinin çocukları bugün Ankara’ya Meclis’e geldiler. Bu mucize çocukları karşıladık. Beşiz çocuklar, korunup kollanması gereken çocuklardır. Allah’ın bir mucizesi bu 5 çocuk tek yumurta ikizleri. Vildan ve 5 çocuğumuz. Onları karşıladık ve onlar ile Meclis’teki odamıza geldik.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftinin çocukları ile bir müddet sonra kanki olmayı başardık. Güzel bir Meclis anısı fotoğrafı çektirdik. Çocuklarla güldük, eğlendik. Taklitler yaptılar, biz de çok mutlu olduk.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çifti Malatya’da depremi yaşadıktan sonra Urfa’ya gitmek zorunda kalmış. Yeni bir hayatı Urfa’da kurmaya çalışmışlar ve ardından ceza ile ilgili tedirginlik yüzünden yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalanıyorlar. Çocuklarımız anne babayı mahpus olarak bilmiyorlar. Beşizler anne babayı öğretmenlik yapıyor diye biliyorlar ve böyle bir bilgi içindeler.

“Anne mutlaka gelecek.” diye Nurcan-Abdulkadir Arslan çifti çocuklarına teselli etmeye çalıştık. Dayı ile konuştuğumuzda annenin tahliye olması gerektiğini iletti. Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftinin Malatya’daki evi yıkılmış, tüm çocuklar dayıya sığınmışlar. Maddi manevi çocukların sıkıntıları olacak.

Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftinin çocukları bir an evvel annelerine kavuşmalı. Bu ailenin maddi manevi destek görmesi lazım. Hepimizin bu aileye destekçi olması lazım. Beşiz çocuklar yalnızlık yaşamasın, karınları aç kalmasın, en iyi şekilde eğitimleri sağlansın. 6 çocuk var ortada hepsinin eğitim hayatları var, en iyi şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.

Biz Nurcan-Abdulkadir Arslan çiftinin çocuklarının ziyaretlerinden mutlu olduk. Bu çocukların ileride yaşayabileceği üzücü şeyler olabilir, başlarında anne baba yok. Ne kadar maddi manevi destek olunsa da anne baba başında olmayınca büyük eksiklikler olabilir. Kamuoyu destek vermeli anne başında olmalı.

Legal kriterlerin illegal kriterler olarak kabul edilmesinden vazgeçilmeli. Dosya Yargıtay’da, beşiz çocukların durumu nedeniyle infaz erteleme seçeneği var. Ya yargısal yolla ya da infaz erteleme alma ihtimalleri var. 5’i beşiz, 6 çocuğun anne babasının cezaevinde olması kabul edilebilir değil.

Umarım sizlere çocukların anne babalarının kavuştuğu programlar yaparız. Haftaya salı günü saat 21.00’da görüşmek dileğiyle. Hepinizden dua bekleriz, çocuklara destek bekleriz, hepimize bir emanet. Duyarlı vicdanlı insanlar görüyor, vicdansız çoğu insan bunu görmüyor. Anlattığımızda bazı vicdansız AK Parti’li vekiller söylemlerde bulundu.

Yorumlar