23 Nisan 2024

Gergerlioğlu: “ÖFG TV’den herkese merhaba, haftanın önemli insan hakları konuları ve konukları ile sizlere sunduğumuz ÖFG TV programımıza bu hafta da başlıyoruz.

Bu hafta programımı İsviçre’nin Cenevre kentinden sunuyorum. TBMM TÜRKPA Komisyonu ile birlikte Türk kuruluşları ile birlikte bulunuyoruz.

Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye üyeleri arasında. Parlamentolar arası iletişim sağlamak amacıyla görev ifa ediyor. Aralıklarla toplantılar yapılıyor, seçimler takip ediliyor ve bunu raporluyorlar.

Birleşmiş Milletler de Medeniyetler İttifakı salonunda renkli tavan ilgimi çekti. Birleşmiş Milletler dünya insanlığının barışı, mutluluğu, huzuru için var . Medeniyetlerin alışveriş diyalog içinde olması gerekli.

Bm’nin İşkenceyi Önleme Yüksek Komitesi ve birçok kuruluş var. 26 salonda hizmet veriliyor, her ülkenin Birleşmiş Milletler temsilcisi hizmet veriyor.

Birleşmiş Milletler’in amacı devletlerin savaşmadan yaşamını sürdürmesi, toplumlara zulmetmemesi için görev ifa ediyor.

Birleşmiş Milletler dünya ülkelerinin verdiği paralar ile ayakta duruyor. Dünyanın tüm ülkeleri belli miktarda ödeme yaparak BM’yi ayakta tutarak, BM Dünya üzerinde barışı sağlamak amacıyla var.

BM İsrail’in Gazze saldırılarını kınayınca ABD BM’ye yardımı kesmiş. Bu insanlığın kaybıdır. İnsanoğlu dünya barışını sağlamalı.İnsan haklarının korunması için BM’nin korunması gerekiyor. ABD kendi güdümü altında tutmaya çalışıyor.

İsviçre Cenevre kenti dünya Örgütleri ile dolu. Dünya Sağlık Örgütü gibi pek çok kuruluş mevcut. İsviçre’de barış ülkesi. 1200 yıldır bu ülkede savaş olmamış.

İsviçre sakin, zengin bir ülke. Bir sistem kurmuşlar, kurallara uyulmasını istiyorlar. Bu ülkeye gelen pek çok Kürt var, ülkelerinde bulunan ayrımcılık nedeniyle gelmişler. Gelen KHK’lılar var.

Bilim insanları, doktorlar, mühendisler ülkedeki hukuksuzluklar, nobranlıktan dolayı İsviçre’ye ve Avrupa ülkelerine gidiyorlar.

İsviçre’de çeşitli temaslarda bulunduk. Sayın Büyükelçi ülkeyi tanıttı. Bir banka ülkesi. İnsanlar mallarını, canlarını rahatça teslim edebiliyorlar.

İsviçre AB’ye üye değil ama AB ülkelerine geçişi konusunda sorun yok. Umarım diğer ülkeler de örnek alır.

İnsan hakları alanında BM’ye yoğun başvuru yapılması gerekiyor. İnsan Hakları Konseyi, İnsan hakları yüksek konsey ve pek çok kuruluş var mağdurların müracaat etmesi lazım.

23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün. Çocuklar 23 Nisan kutlu olsun cümleleri ile kutlar, devlet adamlarının koltuğuna oturur ve çocuklarımız için güzel bir bayram olur 23 Nisanda acı çeken çocuklar var. Cezaevlerinde annesi ile kalan bebekler, çocuklar var. Anne baba mahpus olan çocuklar, engelli olup annesinden uzak olan çocuklar var.

Çocuk işçiliği, istismarı, çocuk hakları ihlalleri var. Çeşitli sosyo ekonomik nedenlerle dışlanan ailelerin çocuklarının çektiği sıkıntılar var. 18 yaş altı çocukların büyük sorunlar ile karşı karşıya olduğunu biliyorum. Anne baba tutukluluklar, KHK’lı olanlar büyük sorunlar yaşıyor.

Çocuklar ile ilgili çok nitelikli çalışmalar yapmak durumundayız. Çocuk yaşa inmiş uyuşturucu gerçeği ile karşı karşıyayız. Toplumsal olarak büyük gayret sarf etmeliyiz.

Bugünlerde ağır hak ihlalleri yaşanmakta. Yaşlı insanlar uğruyor. 75 yaşında Hatice Yıldız teyze mahpuslara para göndermek suçundan dolayı cezaevine atıldı ve acımasızca halen cezaevinde.

@adalet_bakanlik Hatice Yıldız teyzenin infaz erteleme işlemlerini ivedilikle tamamlamalı.

Makbule Özer hastalığından dolayı infaz erteleme alan şu anda yine cezaevine alınan bir teyzemiz. Uyduruk nedenlerle cezaevine atıldı, infaz erteleme uzatılmadı. Kabul edilecek bir hadise değil.

Çocuklar zulüm görüyor anneler büyük sıkıntılar çekiyor. Mahpus olan çocuk veya anne oluyor ve büyük zulüm görüyorlar. 9. Yargı paketi geliyor içeriği belli değil fakat bu yargı paketinde indirim değil çoğunlukla bildirim olacağını tahmin ediyoruz.

9. Yargı paketi ile ilgili büyük beklenti içinde olmayın. Biz baskı yapmaya devam edeceğiz. Halkın hakkı, hukuku için zorbaların zulmünün devam etmemesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar