21 Aralık 2021

Politika Haber

Adalet Nöbetinin 36’ıncı gününde cezaevlerinden çıkan ölümlere devlet tarafından intihar süsü verildiğini söyleyen tutuklu yakınları, “Devlet sorumludur, bu intihar süsünü kabul etmiyoruz” dedi.

Tutuklu aileleri, cezaevlerindeki hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu hizmet binasında başlattıkları Adalet Nöbeti 36’ıncı gününde devam ediyor. Aileleri bugün de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hani İlçe Örgütü ve Belediye Meclis üyeleri ziyaret etti.

TEK HÜCRE ZULMÜ

Ziyarette konuşan tutuklu yakını Fatma Topkaya, oğlu Ahmet Topkaya’nın Adana Kürkçüler Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunduğunu belirterek, “Benim oğlum 6 yıldır cezaevinde ve 22 yıl ceza vermişler. Ne yapmış, ne suçu var ki bu kadar ceza veriliyor? Tek kişilik hücrede kalmaktan kemikleri ve bedenleri eridi. Ne doktor var, ne ilaç veriyorlar. Para gönderiyoruz, onu da vermiyorlar. Sürekli sürgün ediyorlar. Bugün bu haksızlığa herkesin sesini yükseltmesi gerekir. Kimse bu zulmü kabul etmez. Artık yeter” ifadelerini kullandı.

‘ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜ BÜYÜTMELİYİZ’

HDP Hani İlçe Yöneticisi İbrahim Kaya, faşizmin baskılarına karşı direnişi ve dayanışmayı, cezaevlerinden çıkan cenazelere karşın örgütlülüğümüzü büyütmeliyiz” dedi.

‘İNTİHAR SÜSÜNÜ KABUL ETMİYORUZ’

Tutuklu yakını İnci Güler, son bir haftada yaşanan 7 cenazeye dikkati çekerek, “Cezaevlerinden bir haftada 7 cenaze çıktı, ikisine intihar süsü verildi. Nasıl intihar edebilirler? Cezaevlerinde hiçbir materyalleri yok. Bundan devlet sorumludur. Gün geçtikçe korkumuz ve endişemiz artıyor. 80’li yıllardan daha beter bir dönemi yaşıyoruz. Sabah uyanmaya korkuyoruz, bize de ‘intihar etti’ denilecek diye. Bu intihar süsünü asla kabul edilemez. Tutuklu annelerine sesleniyoruz. Her annenin çığlığı bir ışık ve umuttur” diye konuştu.

‘ÇOCUĞUMU GÖREBİLECEK MİYİM?’

Kalbindeki pilin bitmesi nedeniyle ilerleyen günlerde ameliyat olacağını söyleyen tutuklu yakını Fevziye Kolakan, anneler çağrıda bulunarak, “Bütün tutuklularımız için annelerin birleşmesi gerek. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Hastalarımızın tedavi edilmemesi kabul edilemez. Bütün anneler ayağa kalksın, cezaevlerinden tabut çıkmasın. Kalbimde pil var ve durumum ağırlaşıyor. Çocuğumu görebilecek miyim, bilmiyorum. Çocuğumu yanımda istiyorum” şeklinde konuştu.

‘İNTİHAR DEĞİL DEVLET YAPIYOR’

Nöbetin başından bu yana iki talep için oturduklarını söyleyen tutuklu yakını Reşahat Ada, “Cezaları bitmiş olanları bırakmalarını ve hasta olanları da tedavi etmeleri için oturduk, ama bu iki talebimiz karşılanmıyor. Yakınlarımıza ‘intihar etti’ deniliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Adalet Bakanlığı duysun artık sesimizi!” dedi.

NÖBETE KATILIM ÇAĞRISI

Taleplerinin karşılanması isteyen tutuklu yakını yazar Herdem Mervanî, “Bu ölümlerin durması için sesimizin çoğalması gerekiyor. Her gün buraya 20 kişi katılmalı. Ölümleri durdurmak için sayımızın çoğalması gerekiyor” diyerek tüm tutuklu yakınlarına katılım çağrısında bulundu.

Daha sonra Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve tutuklu yakınları, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun internet üzerinden yayın yapan ÖFG TV’de yaptığı programa katıldı.  Gergerlioğlu da bir hafta da yaşamını yitiren 7 tutukluya dikkat çekerek, tutuklu yakınlarının taleplerini dinledi.

Diyarbakır Barosu Nahit Eren de Diyarbakır ve Türkiye genelindeki hak ihalelerine ve yargıya olan güvene ilişkin olan araştırmalarını anlatarak, adalet talebinin önemini vurguladı.

Yorumlar