11 Kasım 2021

Bold Medya

İstanbul Adli Tıp’ın ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdiği 4. evre kanser hastası Ayşe Özdoğan’a Antalya Adli Tıp bir ay sonra ikinci kez “Cezaevinde kalamaz” raporu verdi.

Antalya Adli Tıp, 2 Ekim’den bu yana cezaevinde olan 4. evre kanser hastası Ayşe Özdoğan için ikinci kez “Cezaevinde kalamaz” raporu verdi. Bu olumlu gelişmeyi Twitter hesabından duyuran HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu son kararın artık İstanbul Adli Tıp’ta olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “Bu kez siyasi değil, tıbbi karar vermeli. Hasta kadın çok çekti, artık bilimin dediği yapılmalı.” ifadelerini kullandı. 2019’da Antalya Adli Tıp’ın verdiği raporla tahliye edilen Özdoğan, İstanbul Adli Tıp’ın 1 Ekim 2021’de verdiği rapor dikkate alınarak tekrar hapse gönderilmişti. Raporda Özdoğan’da nüks ve metastaz olmadığı için cezaevinde kalabileceği yazıyordu. Ayşe Özdoğan’ın 12 Kasım’da İstanbul Adli Tıp’a götürülmesi bekleniyor.

HASTALIĞINA RAĞMEN CEZAEVİNE KONULDU

Ayşe Özdoğan ve eşi İlker Özdoğan Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında Nisan 2019’da birlikte gözaltına alındı. Eşi tutuklanan Özdoğan, dünyaya kalbi delik olarak gelen, o zaman 7 yaşında olan oğlunun durumu göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı. Tutuksuz yargılaması devam eden Özdoğan’a 7 Kasım 2019’da maksiler sinüs kanseri teşhisi konuldu ve yüz bölgesinden hemen ameliyat edildi. 12 Aralık 2019’da Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ayşe Özdoğan, yeni kanser ameliyatı olduğu halde mahkemeye katıldı ve yüzü gözü şiş ve mosmorken tutuklanıp Antalya L Tipi Cezaevine gönderildi. Olay, Gergerlioğlu tarafından ilk kez o günlerde sosyal medyaya yansıyınca büyük tepki çekti ve Özdoğan Akdeniz Üniversitesi Antalya Adli Tıp’ın 15 gün içinde hazırladığı raporla 26 Aralık 2019’da tahliye edildi.

Ayşe Özdoğan’ın cezası Yargıtay tarafından 18 Şubat 2021’de onaylandı, karar UYAP’a geçtiğimiz haziran ayında konuldu. Cezasının onaylandığını UYAP’ta gören Özdoğan, infazının ertelenmesi için tekrar Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu ancak savcılık Özdoğan’dan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınmak şartıyla yeniden rapor istedi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 9 Temmuz 2021’de Özdoğan’a “Hastalığı sürekli takip ve tedavi gerektirmektedir. Hayati risk mevcuttur. Hayatını yalnız idame ettirememektedir. Bu sonuçlara göre hükmün infazının tedavisi boyunca ertelenmesi uygun görülmüştür.” raporunu verdi. Bu raporu yeterli görmeyen savcılık bu kez bir de İstanbul Adli Tıp’tan rapor istedi. İstanbul Adli Tıp, 1 Ekim 2021’de düzenlediği raporda Özdoğan’ın hayatını yalnız idame ettirebileceğine, diyet tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak doktoru ve reviri bulunan cezaevi şartlarında infazına devam edebileceğine karar verdi. Bu rapor dikkate alınarak 2 Ekim’de tutuklanıp Denizli T Tipi Cezaevine gönderilen Özdoğan 8 Ekim’de Antalya L Tipi Cezaevine sevk edildi. 11 yıl hapis cezasına çarptırılan eşi de aynı cezaevinde tutuklu. İnfazının ertelenmesi için bir buçuk aydır tekrar rapor süreci başlatılan Ayşe Özdoğan’ın yaşam hakkı ihlal edildiği için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru da 19 Ekim 2021’de reddedildi. Yaşadığı tüm süreçler nedeniyle hastalığı 4. evreye gelen Ayşe Özdoğan’ın annesi Fatmana Karakuzu’ya da geçtiğimiz eylül ayında yumurtalık kanseri teşhisi konuldu, babası Alzheimer hastası. İki yıldır babasız, 1,5 aydır annesiz kalan oğlu Burak’a ise ablası Emine Erdem bakıyor.

9 YIL 4 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Isparta’da KHK ile kapatılan bir kız yurdunda müdürlük yapan Ayşe Özdoğan, Bank Asya’da 300 TL para, dernek üyeliği, 4 tanık ifadesi, mesajlaşma programı Bylock ve kız yurdunda SSK kaydı bulunduğu için terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yorumlar