17 Eylül 2021

ETHA

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Türkiye’de bir devlet politikası haline gelen kaybetmelere ilişkin konuştu. Küçüközyiğit’in 9 ay sonra hapishanede olduğunun öğrenildiğini hatırlatan Gergerlioğlu; akıbeti hala bilinmeyen Mehmet Bal, Gülistan Doku, Hürmüz Diril ve Yusuf Bilge Tunç’a ilişkin açıklama yapılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de sistematik bir devlet politikası haline gelen kaybetme politikalarına ilişkin konuştu.  29 Aralık’ta Ankara’da kendini polis olarak  tanıtan kişilerce kaçırılan ve yetkili tüm kurumlardan nerede olduğuna dair haber alınamayan ancak 9 ay sonra Sincan Hapishanesi’nde tutuklu olduğu ortaya çıkan Hüseyin Galip Küçüközyiğit’in durumuna dikkat çekti. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL döneminde, onlarca kişinin kaçırıldığını, işkenceye maruz kaldığını hatırlatan Gerçerlioğlu, kaçırılan ve aylarca sistematik işkence uygulanan Öztürk ile konuşmalarını şöyle aktardı: “Öztürk de 6 ay boyunca kaybedildiği dönemde işkencehanelerde başka kişilerin getirilip işkence gördüğünü ve seslerini duyduğunu aktardı.”

Türkiye demokratik hukuk devleti olana kadar bu suçlarla mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bütçe toplantısında kaçırma ve kaybetme politikalarıyla ilgili sorduğu soruya, “Bu ülkede insan kaçırma gibi bir suçu devlet işlememiştir, işlemez” dediğini hatırlattı. Gergerlioğlu, Yusuf Bilge Tunç kaçırılalı 25 ay oldu ve yetkililerden aileye hiç bir açıklama yapılmadığını belirtti.

Gergerlioğlu, akıbetleri hala açıklanmayan isimleri ise şöyle hatırlattı:
▪ “Kaçırılmış olan Batman’lı İstanbul’da kaçırılmış Mehmet Bal nerede diye soruyorum
▪ Gülistan Doku kaçırılmıştı Dersim de ve maalesef ki hala bir açıklama yok. Bazen kaçırılanlar bulunuyor.
▪ Hürmüz Diril maalesef bulunmadı, eşinin cesedi bulunmuştu Hürmüz Diril hala ortada yok.
▪ Yusuf Bilge Tunç’u da tekrar hatırlatıyoruz. 25 aydır ne oldu? Öldürüldü mü? Bir açıklama yapsınlar da en azından mezarının yerini öğrenelim diye soruyoruz.”

Yorumlar