29 Kasım 2021

Gergerlioğlu: Kobani Kumpas Davası devam ediyor. Yeni bir duruşma öncesinde duruşma salonunun önündeyiz. Türkiye’nin 4 bir yanından gelen arkadaşlarımız avukatlarımız burada. Tamamen bir kumpas davası şeklinde devam ediyor. Hakimler değişiyor. Reddi hakim talepleri kabul edilşmiyor. Biz de davayı yakından takip ediyoruz. Bu konuda davayla ilgili bilgi verecek arkdaşlarımız yanımızda. İstanbul Mv. Züleyha Gülüm ve Avukat Cahit Kırkazak bizimle beraber. Onlarla konuşup davanın seyri hakkında bilgi almak istiyoruz.
Öncelikle İstanbul Mv. Züleyha Gülüm. Ne diyorsun dava hakkında. Takip ediyorsun ve TBMM’de de gündem ediyorsun.
İstanbul Mv. Züleyha Gülüm: Aslında dava tam da senin de söylediğin gibi tam bir kumpas davası. Hukuk ile ilişki kurulması mümkün değil. Bu ülkede hukuk da yok adalet de yok. Siyasi gerekçelerle açılmış bir dava. HDP’yi susturmak için açılmış bir dava. Aslında sadece HDP’ye değil. Toplumun bütün kesimlerine muhaliflere açılmış bir dava. Bu dava aynı zamanda kadınlara açılmış bir dava. Bu dava da kadınların yönetime katılımını temsilini sağlayan eş başkanlık sistemini de yargılamaya çalışıyorlar. 8 Mart 25 kasım etkinliklerinde kadınların katılması yargılanıyor. Kadın özgürlük mücadelesi üzerine söyledikleri sözler yargılanıyor. Bu sebeple kadın özgürlük mücadelesine açılmış bir dava olduğunu unutmamak gerekir. İktidar biliyor ki HDP susturulabilirse diğer muhalefeti susturmak daha kolay olacaktır. Bu sebeple bütün kamuoyunun bu davayı sahiplenmesi gerekir. Dava süreci açısında şunu söylemek gerekir. Zaten adalet olmayınca siyasi saiklerle hazırlanan bir davada hukuk kurullar uygulanmıyor. Dert zaten hazırda bekletilen kararı okumak istiyorlar. Mahkeme heyetine siz zaten bu şekilde karar vereceksiniz. Bir prosedüre gerek yok savunmaya gerek yok denmiş. 3 cümle ile söylenecekleri alın ve bitirin diyorlar. Hızlıca karar çıkarmak istiyorlar. Biz de buna itiraz ediyoruz. Yargılanan arkadaşlarımız da avukat arkadaşlarımız da hukuk kuralları işleyecekse biz de asıl suçluluları ortaya çıkaracağız diyorlar. Eğer hukuk işlemezse savunma vermeyeceklerini belirtiyorlar. Herkesi adalet için özgürlük için yan yana olmaya çağıralım.
Gergerlioğlu: İstanbul Mv. Züleyha Gülüm’ün destek çağrısına bütün kamuoyunun kulak kabartması gerekiyor. Bütün teamüller ayaklar altına alınıyor. İddianamenin arasına tem şubasinde yazılmış yazılar bu dava bir an önce bitmeli notları çıkıyor. Biz onları buluyoruz. Skandallarla devam ediyor. Bugün biz de destek için buradayız. Avukat Cahit Kırkazak da bugün davanın avukatlarından davayı takip ediyor.
Avukat Cahit Kırkazak: Bugünkü dava sadece kumpas davası değil aynı zamanda bir intikam davası. Dünyanın başına bela olmuş bir İŞİD barbar çetesinin bir Kürt kentine saldırması neticesinde Türkiye’nin sağ duyulu kesimin engel olmasına bir intikam davası gibi gözüküyor. Biraz önce bahsettiniz 2018’in ekim ayında TEM’den bir belge gönderiliyor ve bu belgede arkadaşlarımızın isimleri verilerek bu isimler hakkında TCK 302’den dava açarsanız biz bunu kapatma davası yapacağız deniyor. Bu davada Züleyha Gülüm vekilimizin dediği gibi kadın hareketi yargılanıyor. Kadın mücadelesine dönük bir dava bu. Özellikle eş başkanlık mücadelesi veren Kadın mücadelesi öncüleri yargılanıyor. Şimdiye kadar bu tarz siyasi davalarda Kürtler yargılanırdı şimdi çevreciler sol sosyalist cephe de yargılanıyor. Bu dava sürekli güncelleştirilerek bir linç davasına dönüştürülüyor. İktidar her gün açıklama yaparak bu davayı baskılıyor. İktidar dosya hazırlama aşmasında ve şimdi yargılama aşamasında direk müdahale ediyor. Çünkü kamuoyu bu davanın açılmasını MHP Genel Başkan Yardımcısı tweeti ile öğrendi. MHP Genel Başkanının açıklaması ile de iktidar bu davaya müdahale etmeye devam ediyor. Kumpas yargılamada seri bir yargılama yapmaya çalışıyorlar. Mahkeme başkanını da değiştirdiler. Yeni gelen başkan kumpaslar kurmaya devam ettiler. Mesela dosyada Selahattin Ankara 19 Ağır Ceza Mahkemesinde yargılamasında Mercek gizli tanık iddiasıyla Demirtaş uzun süre tutuklu kaldı. Mercek adında bir gizli tanık yok ve bu ifade yok diye cevap geldi. Bu davada mahkeme sanki mercan adından bir tanık varmış kendisine ulaşılamamış gibi gerçekte olmayan biri üzerinden kumpas kumaya devam ediliyor. Bir motivasyonu var. Bir an önce bu davayı bitirmeye çalışıyorlar. Biz bu mahkemeleri DGMlerden, İstiklal Mahkemelerinden biliyoruz. Önlerine koyulmuş bir periyod var. Biz de olabildiğince bu sahte belgelerini ortaya koyarak kumpası ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bugün adil yargılanma unsurlarının gerçekleşmesi ve arkadaşlarımızın özellikle kötü muameleye maruz kalmaması için aktaracağız. Mahkemenin motivasyonunu göreceğiz.

Gergerlioğlu: Adil bir yargılama olması için elimizden geleni yapacağız. Yargılama da yavaş yavaş başlıyor. Kobani Davasını takip ediyoruz. Biz her duruşmada skandal olaylarla karşılaşıyor. Adil olmayan bir yargılama olmayacağı konusunda düşüncelerimiz netleşiyor. Sincan Cezaevi mahkeme salonlarından şimdilik aktaracaklarımız bunlar. Herkese hayırlı günler diliyoruz.

Yorumlar