30 Kasım 2021

Yukarı Hereke’nin çevre sorunlarını araştırdık, yapılması planlanan çöp tesis bölgesinde incelemelerde bulunduk.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Akşam olmak üzere ama biz çekimlerimizi de yapıyoruz. Şu karşıdaki alan sit alanı, orada eski dönem Roma dönemlerinden lahitler var, izler var. Böyle bir alana çöp tesisi yapılacak. Yani tarihin ve turizmin canlandırılabileceği bir alanda maalesef çöp tesisi yapılmak için biz başkanımız ile tekrar görüşüyoruz. Başkanım söz sizde ne diyorsunuz bu bölge için?

İlhan Karadaş: Burada daha önce 1990 ve 2000’li yıllarda hatta papaz, rahip ve onlarla beraber bazı eşraflar geldi burayı gezdiler. Hatta bir ayın tarzı gösterilerde bulundular yani buranın böyle alan olacağı, turizm açılacak belki bölgemiz tanıtılacak zaten halısıyla meşhur yerden bahsediyoruz, aynı zamanda burada bir turistik merkezi havası da güzel olduğu için ve bir cazibe merkezi olur diye düşünürken yine böyle bir olayla karşı karşıya geldik çöp tesisi kurulacak. İşte biraz sonra göstereceğim alanda çeşitli işaretler var çözemedik biz orayı. Sondaj çalışmalarının olduğu yere yakınız orayı gezebiliriz. Her gün gelip bakıyoruz. Sayın vekilim buranın tam 18 metre altında sondajlarda kütle var.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Beton dökmüşler, bir şeyler yazmışlar. Rakamlar var.

İlhan Karadaş:Ok işareti ile bölgeyi işaretlemişler. Buradan koordinat alıp buradan mı dağılmışlar bilmiyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Beton döküp işaretlendirme yapmışlar.

İlhan Karadaş:Bu işaretlemenin ne olduğunu bilmiyoruz. Sorsak da cevap verilmiyor zaten. İleride sondaj çalışmasını görebiliriz. Burada çalışma yapan arkadaşlar; 18-20 metreden çalışma yapmışlar. Bir zemine rastlamışlar. Bunlar açıklanmadı. Zemin müsait mi değil mi bilmiyoruz. Yaban domuzu çıkabiliyor. Bu geçen gün geldiğimizde beton yoktu, yeni bu. 2 hafta önce arkadaşlarla buraya geldiğimizde bu bölgede herhangi bir beton dökümü yoktu sadece sondaj çalışmasının yapıldığı yer burası. SK2 yazıyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Burada bir ruhsat alındı mı çalışmaya başlandı?

İlhan Karadaş:Ruhsat almak için çalışıyorlar. Bir ihaleye çıkılmıştır bu fizibilite, etüd çalışmaları bir firma tarafından yapılıyordur aslında onu sorgulamak lazım hangi firmaya verilmiş ve nasıl bir ihale süreci geçmiş, bir ihale süreci geçmiştir ki böyle bir çalışma yapılmış.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Öyle ihaleleri biz şu anda Meclis’te konuşuyoruz ki inan ki çok çarpıcı şeyler var. İlk önce müteahhit giriyor birtakım çalışmalara, temel atmalara başlıyor. Daha sonra ihale yapılıyor. Türkiye böyle bir ülke. Yani onun gibi bir olay da olabilir çünkü bu kadar sessiz sedasız ihaleye çıkarılması mesele böyle ihaleye çıkmadan geldi birisi buraya bir beton döktü, oraya bir garip işaretler yaptı böyle bir şey olabilir mi? Burada mesela bir kazmışlar.

İlhan Karadaş: Sondaj makinesinin olduğu yerler sondaj makinesi oraya kurulup buradan alıyorlar. Bunun gibi arkada 3 tane daha var. Bu SK 2’yi gördüm ben, dün gezdim alanı SK 12’ye kadar gördük. 12 tane sondaj çalışmasının olduğunu gördük, 12 tane gerçekleşmiş o gördüğümüz yollar sondaj çalışmaları için yapılmış.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Sondaj ile su mu?

İlhan Karadaş:Su ve zemin etüdü yapılıyor burada. Tabi zemin etüdü yapılacak suya rastlanırsa belki gözlem kuyuları açılacak, bu şekilde bir çalışma yapılmıştır ki betonu görüyorsunuz yaş beton, taze beton bunlar da yeni yapılmış. Biz bir türlü rastlayamıyoruz. Sanki gizli acaba gece mi gelip çalışıyorlar, biz uyurken mi geliyorlar. Her gün farklı bir şeyle karşılaşır olduk.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Bu hiza üzerinde 12 tane.

İlhan Karadaş:12 tane sondaj çalışması yapılmış. Alanın orta noktasındayız. Sit alanına doğru geçebiliriz. Hereke’ye sular borularla buradan taşınıyor.

Yorumlar