4 Şubat 2023

Gülistan @Doku_icinAdalet afişi var, 2.5 yıldır TBMM’de her hafta gündem ediyorum, Dağ keçileri afişi var, Dersim’in önemli kültürel ögelerin sergilendiği Seyit Rıza Meydanı’ndayız! Munzur’a kimse çay demesin, Munzur nehirdir diyor başkanımız!

Ferhat Yıldız:” Dağ keçileri halkın değer verdiği ve bunları vurmak en büyük günahtır. Avcılık spor olarak nitelendiriliyor ama avcılığın cinayet olduğunu söylüyoruz! Dersim emek ve demokrasi platformu olarak valilik önünde açıklama yaptık!”

Gergerlioğlu: “Her hafta andığımız Gülistan @Doku_icinAdalet ile ilgili afiş var. Kardeşi anne babası ile konuştuk. Her hafta Meclis’te basın toplantılarımda anıyorum.” Ferhat Yıldız:” Gülistan Doku’yu 5 Ocak’ta toplanıpyetkili makamlara çağrıda bulunduk!”

Ferhat Yıldız: “Dersim halkı hiçbir hayvanın katledilmesini, yaban hayatının katledilmesini ne içine sindiriyor ne kabul ediyor! Avcılığın Dersim’de yasaklanmasını, para verilerek bu hayvanları katledenlerin il dışına çıkarılmasını talep ediyoruz!

Gergerlioğlu:”Dersim’den @DersimHDP Başkanımız duyuruyor, duyarlılık beklediğini, tüm Dersim halkının hayvanların katledilmesine duyarlı olduğunu söylüyor!”

Gergerlioğlu: “Gülistan @Doku_icinAdalet maalesef kendisi ile ilgili bir haber yok! Ailesini onu unutmuyor ve büyük üzüntü içindeler. Biz de her hafta duyurduğumuz gibi Dersim’de de bu unutulmaz acıyı hatırlatıyoruz, Gülistan Doku bir an evvel bulunsun!”

Gergerlioğlu: “Az sonra Dersim Belediyesi Konferans Salonu’nda panelimiz var cezaevlerindeki hak ihlallerini konuşacağız anlatacağız. Herkesi bekleriz!”

Türkiye’de en ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı cezaevleri sorunları hakkında panel düzenlediği için @ezilenler ‘e teşekkür ederim! Bize cezaevlerinden binlerce başvuru geliyor cezaevlerinde açık ara en ağır insan hakları ihlalleri yaşanıyor!

Dürüst olmayan, yolsuzluğun, hırsızlığın yoğun olduğu bir yerde itiraz edenlerin yeri cezaevleri oluyor! Dürüst insanların, özgür kalmaya çalışan insanların ikametleri cezaevleri! On binlerce insan siyasi suçlu olarak cezaevlerinde!

Adli suçlularda; uyuşturucu suçlarında artış var, çoğunluk uyuşturucu nedeniyle. Topluma baktığınızda güvenlikten sorumlu bakanın @sedat_peker ‘in uyuşturucu ile ilgili sorularına cevap veremediği bir ülkede bu kadar uyuşturucu mahpusunun olması garip mi?

Müstebit yöneticilere, otoriter, totoliter anlayışların olduğu yerde siyasi mahpuslar olmaz mı? On binlerce insan bunlardan dolayı cezaevlerinde! Kötü yönetim sonrasında adil yargılanma ihlalleri ağır insan hakları ihlalerine neden oluyor!

Cezaevlerinde 340 bin kişi var, kapasites üstü 50-60 bin kişi var! 15 kişilik koğuşlarda 40 kişi kalınıyor! İnsan sağlığına aykırı ortamlar var! İktidar 2024 yılı Türkiye cezaevleri kapasite hedefi; 500 bin kapasiteli cezaevleri oluşturmak istiyorlar!

Son 6 yılda; 2 milyon 200 bin kişi terör soruşturması geçirdi! Bir kısmı davaya döndü, bir kısmı tutuklandı, bir kısmı mahkum oldu! Bir ülkede 2 milyon 200 bin terör soruşturması olabilir mi? Milyonlarca insanını terörist diye algılatmaya çalışan anlayış!

Sağlık, sohbet, spor, görüşteki hak gaspları, işkence, kötü muamele, darp, disiplin cezaları gaspları var! Cezaevlerinde denetimli serbestlik, şartlı tahliyeler verilmiyor! Birtakım gerekçelerle gözlem kurulları tahliye etmiyor!

2020’de infaz indirim düzenlendi! Adaletsiz yargılamalar sonucu doldurulan cezaevleri boşaltılsın dedim sonuçta iktidar kendi yandaşlarını çıkarmak için bu yasayı çıkartmış! Adı infaz indirim yasası yönetmelikle cezaevinde kalmalarına bindirim getirmişler!

Cezaevlerinde “Pişman mısın?” “Şu şahıs hakkında ne düşünüyorsun?” “Bize isim verecek misin?”gibi sorular soruluyor! Disiplin cezası almamış veya uygulaması bitmiş kişilere “Kanaatimiz şu şekilde; dışarıda toplumla uyumlu olamayacağına karar verdik.” diyor!

Denetimli serbestliği kanser hastası olanlara da vermiyorsun! Kanser hastası, tedavi, teşhis gecikmiş “Dışarıda tedavi olayım.” diye bekliyor ona da verilmiyor! Mustafa Başer kanser hastası, cezaevinde 3 kez ameliyat olmuş 22 aydır tahliye edilmiyor!

Yürüyemeyen M. Emin Özkan’ıcezaevinde tutmaya çalışıyorsunuz @adalet_bakanlik ! C.evindeki uygulamaları binlerce soru önergesi ile Zulümat Bak.’a soruyoruz! Adalet gibi güzel kelimenin zerresini hak etmeyen bir bakanlık! @bybekirbozdag da öyle bir bakan!

1.5 saatlik cezaevlerinde açık, kapalı görüş hakkınız var! Cezaevi müdürünün keyfine kalmışsınız “45 dakika kardeşim” diyor infaz koruma memuru, bunlar yasalaşmış! Cezaevindeki keyfilik öyle ki “Fazlasına gerek yok bunlar terörist” deniliyor!

“İnsana insan gibi, teröriste terörist gibi davranılır.” diyor Afyon T1 Cezaevi müdürü! Senin görevin damgalamak ya da yargılamak değil! @adalet_bakanlik@ctekurumsal

Kendisine cezaevinde yapılan gayri insani muameleye birtakım nedenlerden dolayı insan tabloları var! Çıplak aramayı mecliste gündem ettim! Bana çıplak arama ile ilgili birçok başvuru geldi! Gerek mahpuslar gerek mahpus yakınları başvuru yaptı!

Cezaevleri arasında nakillerde mahpuslar çıplak arandı! Ağız içi aramalardan dolayı hastaneye gitmeyen mahpuslar var! Afyon ve Trabzon cezaevlerinde mahpuslar açlık grevlerinde ve mücadele ediyorlar! Haberiniz var mı? @adalet_bakanlik@bybekirbozdag

Diyarbakır Cezaevinde yaşlı bir mahpus yatakta ölü gibi yatıyor! “Bu hasta nasıl yatıyor?” diye sordum cezaevi görevlileri “İnfaz erteleme gecikti.” diyorlar, başında mahpuslar bekliyor! Bu adamı nasıl tutuyorsunuz dedim sonrasında infaz erteleme almış!

Çıplak aramayı gündeme getirdiğimizde binlerce mahpustan mektup aldık! “Utancımızdan dile getiremediğimizi gündem ettin.” dediler! Çıplak arama yok dediler, cezaevine girdiğimde mahpusun el kitabında mahpusa çıplak arama yapılır ibareleri vardı!

2016 @CoE_CPT raporu niye açıklanmadı?Gözaltı ve cezaevlerinde işkence o kadar yoğundu ki iktidar @CoE_CPT ile pazarlık masasına oturdu! İmralı’da ve diğer birçok cezaevinde tecrit var raporlayacak ama yetkililer “Anlaşırsak raporlayabilirsin!” diyorlar!

Erzurum Dumlu C.evi’nden çok şikayet geliyor, havalandırmaya çıkarmadıkları gibi, kalın demir tel parmaklıkların üstüne demir teller çekerek içeri güneşin girmesini engellemeye çalışıyorlar!

Kandıra F1 Cezaevi’nden bir şikayet geldi! 2 Kadın mahpusun hücrelerde yaşadığı durum çok vahim! “Toplamda 4 metrekarelik hücreler, alt kat olması sebebiyle hiç gün ışığı almamaktadır.”

Savcılıklar kötü muamelelere takipsizlik veriliyor, itirazlar reddediliyor en sonunda @AYMBASKANLIGI ihlal kararları veriyor! Hepinizin cebinden tazminat cezaları ödeniyor! Niye bir görevlinin cebinden değil hazineden ödeniyor! @adalet_bakanlik

Yorumlar