11 Temmuz 2022

https://twitter.com/gergerliogluof/status/1546547073692082182?s=20&t=P2KdorvQsIORhnKJQzdOgg

Anadolu’nun dört bir tarafında böyle bir sorun var! Bayram tatili nedeniyle Burdur Salda Gölü kıyısında Salda köyündeyiz! Burada da aynı şeyleri tetkik ettim! Tarım ve hayvancılığın gerilediği bir köydeyiz! Tüm Türkiye’deki durum burada da geçerli!

Ekilebilir araziler azalmış! Çiftçilik azalmış! Hayvancılık azalmış! Süt, et üretimi azalmış! Salda Gölü’nün olduğu bir köy, turizm açısından geliştirilmeye çalışmış ama tutmamış! Tarım, hayvancılık ülkede bitmiş durumda! Çiftçi sayısı %50 azaldı!

Buğday konusundaki sıkıntı ve Rusya-Ukrayna arasında savaş ile birlikte un, ekmek fiyatları arttı! Tarım politikasının yanlışlığından dolayı köyler boşalıyor! Köyde yaşlılar ve orta yaşlı insanlar var! Gençler köyde değiller!

Köyde nadir hayvancılık yapan kişiler kalmış! Köyün sağlık evinden sonra ilkokulu da kapanmış! Köyde taşımalı eğitim var! Çocuklar başka yerlere gidiyor! @saglikbakanligi@tcmeb

Uzun yıllardır sürdürülen politikalar sonucunda köyler boşalıyor, kentler doluyor, hava ve çevre kirliliği had safhada! Burada hayvancılık ve tarım yaparak kazanç sağlayacak kişiler şehirlerde asgari ücretle hayatta kalmaya çalışıyorlar!

Eskiden halı tezgahları varmış! İşletim alanı bulunsaydı köylü için bir geçim kaynağı olabilirdi! Salda Gölü’ndeki son durum bu! Bu sadece Salda Gölü’nün hali değil tüm köylerimizde durum bu! Köylerin boşalmaması lazım!

Salda Gölü ile ilgili köylülerle de konuştuk! 3-4 yıldır iktidar yetkilileri: “Turistik merkez haline getireceğiz.” dediler! Gelinen noktada maalesef gölde çalışma var ama yanlış politikalar sonucunda gölde zarar oluştuğu için göle girişler yasaklanmış!

Salda gölü civarında kafelerde pansiyonda kalanlar şikayetçi durumda! Bu ülke sanayide ilerlesin ama ülkenin en önemli zenginliği tarım. Dünyaya buğday ihraç edecekken ne buğday üretimi ne şeker pancarı ne tütün ne fındık üretimi olur!

Gerekenler sağlanmazsa sağlık ocakları, köy okulları kapanmaya başlar! Köylerdeki tarımı yeniden canlandıracağız! Kentten köye göçü başlatacağız! Partimiz @HDPgenelmerkezi olarak tarım politikalarımız var! Gelinen noktada köylerdeki insanlar kentte!

Yorumlar