2016-05-02 00:00:00

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Kocaeli Şube Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, kimliği belirsiz kişilerin İzmit Protestan Kilisesi'ne yönelik saldırısını eleştirdi.

“Protestan Kilisesi'nin taşlanması, din ve vicdan özgürlüğüne saldırıdır” diyen Gergerlioğlu, saldırıyla, misyonerlik tartışmalarının yeni bir boyuta büründüğünü söyledi.

BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nden

“Misyonerlik faaliyetleri hakkındaki tartışmalar, açılan kilise ve dağıtılan İncillerden şikayet etmenin sonucunda, bu tür hadiselerin cereyan etmesi, üzücüdür” diyen Gergerlioğlu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına aldığını hatırlattı:

“Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin din özgürlüğü ile ilgili 18. maddesine bakalım:

1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak herkesin istediği dine ya da inanca sahip olması ya da bunların benimsemesi özgürlüğünü ve herkesin ister tek tek, isterse başkalarıyla birlikte toplu olarak kendi din ya da inancını tapınma, uyma, uygulama ya da öğretme bakımından açık ya da kapalı biçimde ortaya koyma özgürlüğünü de içerir.

2. (Din…) özgürlüğünü zedeleyecek bir baskıyla karşı karşıya bırakılamaz.

3. (İnancı…) ortaya koyma özgürlüğüne ancak yasalarda gösterilen ve kamu güvenliğini, düzenini, sağlığını, ahlakını ya da başkalarının temel hak ve özgürlüklerini korumak için gerekli kısıtlamalar getirilebilir.”

“İslam'da dine zorla müdahale yoktur”

“İslamın kaynaklarında da kişilerin dinine zorla müdahale etmek yoktur. Din ve vicdan özgürlüğü konusu, zamana, mekana, şartlara, dinlere, sınırlara bağlı olarak farklı algılanmamalıdır” diyen Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müslüman insanların İslamın emrettiği hususları yaşaması için gayret sarf etmesi din ve vicdan özgürlüğünün bir gerekliliğidir. Aynı Müslümanların Hıristiyanlığa da aynı anlayışla yaklaşarak dinlerini yaşaması için yardımcı olması, din ve vicdan özgürlüğünün sonucudur.

Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bırakınız herkes dininin, ideolojisinin tebliğini özgürce yapsın. Herkes bilir ki, fikirlerin çarpışmasından, hakikatın ışığı ortaya çıkar. Diliyoruz ki, doğrunun aydınlığı, yanlışın yalancılığını zorbalığın gücünü kırsın.” (BB)

bianet

Yorumlar