10 Aralık 2021

Anka Haber

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevindeki bir mahpustan kendisine “Deniz kabuğundan denizin sesini dinleyin Ömer Bey” notuyla gelen mektubun içindeki deniz kabuğunun engellendiğini belirterek, “Bir deniz kabuğu bile engelleniyor. Bir deniz kabuğunun yasaklandığı bir yerde, nerede insan hakları eylem planı? Siz, bize gönderilen deniz kabuklarını engelleyebilirsiniz ama denizin dalgalarını, dalgaların sesini dinleme sevdamızı engelleyemezsiniz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın 2022 bütçeleri ve 2020 kesin hesapları görüşülüyor. Milletvekilleri bütçe ve kesin hesap üzerine söz alıyor.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirerek, “İçişleri Bakanı’mızın ‘suç işleri bakanı’ olarak nasıl tanımlandığını ve soruları yanıtlamamak için Meclis’i nasıl provoke ettiğini gördük” diyerek Soylu’nun hakkındaki iddiaları hatırlattı. Ersoy, TBMM’de görüşülen bütçeyi, “Ne halkın ne de Meclis’in bütçesi olmadığını herkes biliyor. Bu bütçe sarayın bütçesidir. Kendisi gelemez. Yerine atadığı memurunu gönderiyor. Neden? Kendisinden daha fazla savunsunlar diye. Çünkü kralı savunanlar bilir ki kral düşerse kendileri de düşer. O yüzden Meclis’te sataşır, dalaşır, kavga çıkarırlar” diye eleştirdi.

Ersoy, cezaevinde olan ve hayati tehlikesi bulunduğu açıklanan HDP’li Aysel Tuğluk’un durumunu hatırlatarak, “Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü. Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim. Aysel Tuğluk, insan hakları savunucusu meslektaşım, burada sizinle birlikte oturan bir milletvekili. Hukuksuz yere attığınız yerden annesinin cenazesine gitti ve orada ırkçı ve faşist saldırıları gördü. Annesinin gömüldüğü yerden çıkarıldığına tanık oldu. Sevgili Aysel’in yüreği de aklı da almadı. Hastalığı gittikçe derinleşiyor. Bu neyin intikamıdır. Bu kadar kötülüklerle nasıl yaşıyorsunuz” diye sordu.

“KOSKOCA BAŞKAN İKİ KİŞİDEN KORKAR MI”

Ersoy, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın tutukluğuna değinerek, “Koskoca başkan iki kişiden korkar mı kokar. Çünkü asıl, o iki kişinin temsil ettiklerinden korkuyor. Korktuğu Kürt halkı ve Gezi’de çıkan milyonlar” dedi.  Ersoy, TÜİK verilerinin baz alınarak asgari ücretin belirlenmemesi çağrısında da bulunarak, “Asgari ücret 380 doların üzerinde artmak zorundadır. Bunun altında yaptığınız her zam sahtekarlıktır” diye ekledi.

“GARİBE GEZER’İN FOTOĞRAFINI GÖSTERDİ”

HDP İstanbul Milletvekili Züheyla Gülüm, Kandıra Cezaevi’nde cinsel saldırıya uğradığı öne sürülen ve dün hayatını kaybeden Garibe Gezer’in fotoğrafını göstererek, “Süngerli odada saatlerce çıplak ve yaralı şekilde bekletildi. Gardiyanların saldırısına uğradı. Garibe yaşamını yitirmeden önce yaşadığı cinsel şiddeti sorduk, ‘tedbir alın’ dedik, yapmadınız. ‘Soruşturma açın’ dedik, bırakın soruşturma açmayı, bilgi edinme gereği bile duymadınız. Dün ölüm haberini aldık. Otopsi işlemleri avukatları beklenmeden yapıldı, neden? Cezaevlerinde yaşanan her ölümden iktidar sorumludur. Bu bir cinayet. Şu fotoğrafa tekrar tekrar bakın, işlediğiniz suçları görün” diye konuştu.

Gülüm, Emine Şenyaşar’ın Şanlıurfa Adliyesi önünde tuttuğu adalet nöbetini de anımsatarak, “Katilleri cezalandırmak yerine Şenyaşar Ailesi’ni cezalandırıyorsunuz” dedi.  

Gülüm’ün konuşmasının ardından HDP’li milletvekilleri Aysel Tuğluk’un ve Garibe Gezer’in fotoğraflarını genel kurula gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, “Bu bir suçtur” diyerek gösterilen fotoğrafa itiraz etti. TBMM Başkanvekili Celal Adan, HDP Grubu’nu uyardı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e seslenerek, “Bu Meclis’te Adalet Bakanı’na en çok soru soran milletvekiliyim, (elindeki önergeleri göstererek) soruların yüzden 80’ine cevap vermemişsiniz Sayın Bakan. Neden cevap verilmiyor? İhlaller ortaya çıksın istenmiyor” dedi.

“SANIRIM DAMADINA TORPİL YAPTI”

Gergerlioğlu, cezaevlerini ziyaret etmesine izin verilmediğini de kaydederek, “Üç yıldır cevap bile verilmedi. Anayasa madde 74. ‘Niye cevap verilmiyor’ diye Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdum. Kurum, bana ‘İşlem doğrudur’ dedi. Sarınım Kurum Başkanı Malkoç damadına torpil yaptı ve bize böyle bir cevap verdi” diye konuştu.

“DALGALARIN SESİNİ DİNLEME SEVDAMIZI ENGELLEYEMEZSİNİZ”

Gergerlioğlu, cezaevindeki bir mahpustan kendisine “Deniz kabuğundan denizin sesini dinleyin Ömer Bey” notuyla gelen mektubun içindeki deniz kabuğunun engellendiğini aktardı. Gergerlioğlu, “İtiraz ettim infaz hakimliğine; ‘Hayır, yasaktır’. Bir deniz kabuğu bile engelleniyor. Bir deniz kabuğunun yasaklandığı bir yerde, nerede insan hakları eylem planı? Siz, bize gönderilen deniz kabuklarını engelleyebilirsiniz ama denizin dalgalarını, dalgaların sesini dinleme sevdamızı engelleyemezsiniz” dedi.

GARİBE GEZER’İN MEKTUBUNU OKUDU

Gergerlioğlu, dün cezaevinde ölen Garibe Gezer’in kendisine 4 Ekim 2021 tarihinde gönderdiği mektubu göstererek, mektubun son cümlesini “‘Tarafsız, bağımsız yargı mahkemelerinin kalmadığı bugünlerde, siz değerli vekillerimize ulaşmaya çalışıyorum. Sesimi duyun Ömer Bey’ diyor” diye aktardı.  

“SÜLEYMAN SOYLU’DAN KALAN ŞAKŞAKÇILAR”

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, kürsüye çıkarken AKP’li erkek milletvekilleri Kurtulan’a sözlü müdahalede bulundu. Kurtulan, “Hadsiz adam. Ben ancak size hadsiz derim. Süleyman Soylu’dan kalan şakşakçılar” diye yanıt verdi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, “Kim o. Buyurun gelin kürsüde konuşun. Müdahale etmeyin” diye araya girdi.

Yorumlar