ERK ACARER 10.08.2019 04:00

5 yılda tutuklu bebek sayısı 3 kattan fazla arttı. 2014 yılı cezaevinde kalan 0-6 yaş grubu çocuk sayısına 579 bebek daha eklendi

Adalet Bakanlığı, Mayıs ayında, cezaevlerindeki 0-6 yaş grubu çocuk sayısını açıkladı. Buna göre, 864 bebek parmaklıklar ardında büyüyor. Aslında sayı 865 olacaktı! Ama hamile olduğu ve kanaması bulunduğu halde tutuklanan Hanife Çiftçi’nin bebeği anne karnında öldü.

Baba Salih Çiftçi, yaşadıklarını Özgürüz Haber’den Zübeyde Sarı’nın “Mercek” adlı radyo programında anlattı: “Doktorlar, riskli bir gebelik olduğunu cezaevi hekimine iletiyorlar adım atılmıyor. İyi Parti, CHP ve HDP’li vekiller, özellikle Ömer Faruk Gergerlioğlu hariç kimseden destek alamıyoruz…”

3 KART ARTTI

5 yılda, tutuklu bebek sayısı 3 kattan fazla arttı. 2014’te, 0-6 yaş grubunda 285 çocuk cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalıyordu. O yılki sayı üzerine, 579 bebek daha eklendi. 2014’e ilişkin istatistikler arşivde. Tıpkı Arzu Ceylan Oral’ın hikayesi gibi. Devlet 2006’dan beri onunla ilgili inadından vazgeçmedi.

HAPİSTEYKEN YENİ DAVA

Oral, Ağustos 2006’da, Ankara’da, “Lübnan’a asker gönderilmesi tezkeresinin Meclis’ten geçmemesi için” gerçekleştirilen eylemde gözaltına alınıp, tutuklandı. Sincan F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. 8 ay kaldığı hapisteyken, Eylül 2006’da düzenlenen “Terör operasyonu” kapımında Hatay’da ailesinin evi basıldı.

SUÇU: TÜRBAN EYLEMİNE KATILMAK!

Emniyet, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP), “tezkere karşıtı” ve “türban serbestisi”ne ilişkin 2 ayrı eylemindeki fotoğrafları ile dosya oluşturdu. Savcılık, fezlekeyi dikkate aldı, Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi yasal bir parti protestosuna katılan Oral’ın, “Yasadışı terör örgütü üyesi” olduğuna hükmetti. Hapisten çıkınca psikolojik destek gördü. 

Tutuksuz yargılandığı dava 2008’de bitti. 6 yıl 3 ay ceza aldı. Avukatlar karara itiraz etti, dosyası Yargıtay’a gitti. 2011’de evlendi, 3 yıl sonra çocuk sahibi oldu. Aynı yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararı beklemediği şekilde onayladı. Fakat kızı Zeynep Simay’ın 6 ayı dolmadığı için imtiyaz süresi verdi.

TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİMİNİ DE ANLATIYOR

Oral, 17 Ağustos 2014’te, kucağında 6 aylık bebeği ile Gaziosmanpaşa’daki evinde polis bekliyordu. Hakkında yakalama kararı çıkmıştı. Muhalif basın gibi merkez medya da ilgi gösterdi. “O gün, Zeynep Simay, cezaevine girecek 286’ıncı bebek olabillir” demiştik.

CNN Türk haberi bizle benzer başlıklarda sunmuştu: “Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı bozmazsa genç kadın, bebeği ile hapse girecek.” AYM’nin karar vermemiş olması, “o günlerdeki basının” ilgisi ve yoğun kamuoyu desteği ile birleşince Oral cezaevine girmedi. “Yakalama” kaldırıldı.

DEVLET: ZEYNEP’E NİYET, MEHMET’E KISMET

Ama devlet, hâlâ “AYM’de karar aşamasında olan” dosyayı hatırladı. 6 yılı aşkın hapis cezası tekrar gündeme geldi. Bu sırada ikinci çocuğu Mehmet’i dünyaya getirmek üzereydi; hastane raporu ile belgeledi. 29.09.2018’de bu kez infaz, Mehmet’in “Doğup cezaevine elverişli hale gelmesi” için 6 ay ertelendi.

Bugün kimsenin haberi yok! Mehmet annesi ile birlikte 4 Mayıs’tan bu yana, yani 4 aya yakın süredir Bakırköy F Tipi’nde. 2014’ün Ağustos’unda polis bekleyen 6 yaşındaki Zeynep Simay ise şimdi babası ile küçük kardeşi ve annesi geri dönsün diye bekliyor.

Biri türban yasağına karşı, diğeri barış için olmak üzere 2 basın açıklamasına katılan Oral, uzun bir süreyi tedirginlik içinde geçirdi yetmedi; şimdi terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile cezaevinde yatıyor. Yıllardır ailesi dışında hiçbir şeyle ilgilenmediği halde, boşuna bedel ödüyor. Devlet “Zeynep’e niyet Mehmet’e kısmet” dedi.

Yargı paketine ilişkin beklentiler artarken, cezaevinindeki bebek sayısı da çoğalıyor, mahkumların tedavi olmalarına bile izin verilmiyor. Arzu Ceylan Oral ise suçuz olduğu halde cezaevinde. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, “Bu paketin içinde vicdan var mı?” diye sormalıyız. Belki, MHP Genel Başkanı Bahçeli de yıllardır Oral dosyası hakkında karar veremeyen AYM’ye yeni bir görev biçer!

Birgün.net

Yorumlar