29 Mayıs 2022

21. Y.Y.’da geri dönüşüm son derece ihtiyaç duyulan bir alan haline geldi! Nuri Ertaş:”Gelen malzemeler burada ayrıştırılıyor. Öğütüyoruz. Birçok sektörde kullanılıyor! Geri dönüşüm çok hassas bir konu hem sektörel hem ekonomi bazında!”

Gergerlioğlu:”Plastik toprağa atılsa dönüşümü yıllar alıyor. Çevreye büyük bir katkı sağlanıyor. Geri dönüşüm dünyası çok önemli bir sektör haline geldi! Olması gerekenler nedir? Türkiye ve dünya çapında ekolojiye uygun halde geri dönüşüm nasıl kullanılır?

Nuri Ertaş:”Türkiye’de büyük bir geri dönüşüm sektörü var! Her gün 3-4 ton plastik atık toplanıyor! Yurt dışından gelen ürünleri firmalar denetlerse etkili olabilir!” Gergerlioğlu:”Atık işçilerinin sorunları var!”

Nuri Ertaş:”Bizi en çok enerji maliyetleri etkiliyor! Elektrik maliyetimiz 3 katına çıktı! Buna bir çözüm bulunmalı! Hammedde olarak fiyatı yüksek sattığımızda tüm ürünlerin fiyatı yükseliyor! 50 bin ton ile 50 bin TL ile fatura öderken şimdi 120 bin TL!”

Nuri Ertaş:”Büyük firmalar tonlarca ürünü gemilerle atıkları Türkiye’ye getirdiler! Ayrıştırdığını sattı satamadıkları çöpler yığıldı! Çoğu ateşe verip eritti! Kemalpaşa’da binlerce ton atık doğaya atıldı! Denetim lazım!” @IzmirValiligi

Nuri Ertaş:”Bilen firmalar bu atıkları denetlemeli.” Gergerlioğlu:”Devlet çalışmazsa, hukuk oluşmazsa, denetleme olmazsa dağ gibi yığılan atıkları birileri yakıyor! Çevreye büyük zarar veriyorlar!”

Yorumlar