18 Şubat 2022

Değerli basın mensupları bugün burada Kocaeli il ve ilçe örgütlerimiz ile bir protesto basın açıklaması yapacağız. Neden bunu yapacağız? Kocaeli halkı zehirlenmesin diye yapacağız! Kocaeli halkının toprağı, suyu, havası zehirlenmesin ve sağlığımız bozulmasın diye yapacağız.



Oldukça cüretkâr bir girişim görüyoruz! 250 dönüm arazide Yıldızlar Holding’e ait, Yıldız Demir-Çelik Sanayi Anonim Şirketi çelikhane ve haddehane yapmak istiyor. Bu ne demek? Burada demirlerin 1200 derecede eritilmesi suretiyle elde edilen ve ortaya çıkan bir materyalin çevreye verdiği zarardır. Bu CURUF filtrelemelerden geçirilerek yok edilemeyecek! Alana bırakılacak! Bu CURUF tamamen toksik maddeler ile dolu olacak. Tehlikeli maddeler ile dolu olacak ve bu CURUFlar toprağı kirletecek, yeraltı ve yerüstü sularımızı kirletecek, havayı kirletecek, çevreyi kirletecek tarımda bitmiş bir halde ve tarımı daha da bitirecek. Hayvancılık çok kötü bir halde ve hayvancılığı da bitirecek, işte biz bu girişimin bir an evvel durdurulması için burada bir basın açıklaması ile Kocaeli Halkların Demokratik Partisi il ve ilçe örgütlerimiz ile halkımızın sağlığını korumak için buradayız. Yaklaşık 2.5 milyon Megavat/saat elektrik tüketecek ve 50 yıllık ömrü olan bir tesis için müthiş bir çevre kirliliği göze alınmak isteniyor. Olacak şey mi? Şu bölgenin güzel tabiatını görüyorsunuz. Kartepe ilçemiz şu anda belki Kocaeli’nin hava kirliliği açısından en bozulmamış bölgelerinden birisi. Kartepe’yi de mi bir Dilovası yapmak istiyorsunuz? Tamamen her tarafı kirlenmiş bir çevresi, havası, suyu, toprağı kirlenmiş bir başka ilçe mi oluşturmaya çalışıyorsunuz? Burada on binlerce, yüz bini aşkın insan yaşıyor ve Kartepe’nin sağlığını korumak için ben Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve il, ilçe yöneticilerimiz ile burada bu girişime karşı duruyoruz. Yıldızlar Holding kar peşinde koşabilir, karlarına, paralarına daha çok karlar ve paralar katmak isteyebilir ama buna kesinlikle Bakanlık, Valilik tarafından izin verilmemeli! Biz burada biliyoruz ki Kartepe halkı da bu girişime şiddetle karşıdır. Muhtarlarımız ile görüşüyoruz ve tüm çevre halkımız ile görüşüyoruz herkes bu girişime karşı o halde neden bu ısrar?

Dün 17 Şubat günü ÇED toplantısı yapılacaktı ve iptal edilmek zoruna kaldı çünkü bizler de Meclis’te Ankara’da bu konuda önemli bir gayret sarf ettik ben Çevre Bakanı Murat Kurum’a bir soru önergesi verdim, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na Kartepe ve Kocaeli halkının çevre kirliliğinden dolayı etkilenecek sağlığı ile ilgili sorular sordum ve halkımızın da büyük tepkisi ile birlikte 17 Şubat’taki yapılacak olan ÇED toplantısının iptal edildiğini, belki bir başka zamana ertelendi bilemiyoruz ama bir geri adım atıldığını gördük, duyduk.

Biz bu tesis konusunda niyeti bittiğine dair bir açıklama bekliyoruz. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Halkın tepkisini görünce geri adım atıp, daha sonra olayı dindirip ileri adımlar atmaya kalkışanlara buradan il örgütümüz, ilçe örgütlerimiz ile hatırlatıyoruz. Biz Kartepe halkının sağlığını, fabrikatörlerin patronların para babalarının keyfine bırakamayız, buradan bunu net bir şekilde söyleyelim. Buradaki kirlenme sadece Kartepe’nin değil Kocaeli halkının sağlığının bozulmasına yol açacak. Yıldızlar Holding’i buradan uyarıyoruz. Halkın sağlığını düşün diyoruz. Bu girişim son derece tehlikelidir. Teknoloji üretmek yerine şu bölgenin kamyonlar ile dolduğu, çevrenin, havanın, toprağın kirlendiği bir felaket alanı oluşturma ey Yıldızlar Holding diyoruz! Biz gelişmeleri yakından takip edeceğiz değerli arkadaşlar, değerli basın mensupları ve buna izin vermeyeceğiz. Bugün geniş bir kadroyla bugün buradayız tüm ekibimizle, tüm çalışmalarımız ile biz bakanlıklar düzeyinde bu konudaki çalışmaların durdurulması gerektiğini hatırlatacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde zaten bu konuda hatırlatmalarımızı yapıyoruz. Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de yaptığım basın toplantısında bu girişime şiddetle karşı çıkmıştık. Bugün de sahadayız, arkadaşlarımız ile birlikteyiz ve tüm yetkilileri uyarıyoruz. Bu tesisin yapılması halinde ortaya çıkacak sağlık sorunlarından, veballerden, kanser hastalıklarından, astım, bronşit,  kronik dejeneratif hastalıklar başta olmak üzere diğer birçok hastalıklardan sorumlu olursunuz diyoruz. Büyük bir sorumsuzluğun altına imza atmayın diyoruz. Bu konudaki girişimlerimize devam ediyoruz.



Yorumlar