10 Aralık 2021

Jin News

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulunan ve dün intihar ettiği iddia edilen Garibe Gezer iki ay önce HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup gönderdi.  Garibe mektubunda, moral ve motivasyonun yüksek olduğunu belirtti. Garibe ayrıca, cezaevinin kendisine “özel tutumlar” sergilediğini kaydetti. Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulunan ve daha önce gardiyanlar tarafından tecavüze uğrayarak sistematik işkence gören Garibe Gezer, dün tutulduğu hücrede şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Garibe’nin ön otopsi işlemi ise Kocaeli Adli Tıp Kurumu’nda avukatları olmadan yapıldı ve ölüm nedenine otopsi raporunda yer verilmedi. Garibe,  10 Ekim’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup gönderdi.  Garibe mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Sizi ve şahsınızda bulunan bütün arkadaşları özgür kadın mücadelesi ile selam, sevgi ve saygılarımı sunarım. Umarım her açıdan sağlıklı ve moralisinizdir. Beni, bizleri soracak olursanız, moral ve motivasyonumuz yüksek. Değerli vekilim, sizlerinde bildiği gibi gerek dışarıda, gerek içeride insan hakları ihlallerinde benzeri bulunmayan otoriter bir sistem hayata geçirilmeye çalışılıyor.  

Özel tutum sergileniyor 

Hapishanelerde son süreçlerde, yönetmelik değişlikliğine giderilerek, kitap yayın hakkımız kısıtlandı. Bu kararı alıp uygulama yetkilere hapishane gözlem kurularına verildi. Kanun maddelerinde yapılan değişiklik yayınlara, abonelik şartı ibareleri belirtilmediği halde kalmakta olduğum 1 No’lu F Tipi hapishanesinde abonelik şartı getirildi. Buna rağmen bütün işlemleri yerine getirip, Nisan yayımcılığa abone oldum. Ama abone olduğum dergilerim tarafıma verilmiyor. Nisan yayınlarına abone olan arkadaşımız ile beraber, bize ‘gelmedi’ denilerek verilmedi. Ancak yayınevinden yollandığına dair iki kere teyit ettik. Dolayısıyla teyit ettiğimiz bu bilgiden sonra eğitim biriminden sorumlu öğretmen ve gözlem kurulunun şahsıma yönelik özel tutumlar sergileyerek yayınlarım tarafıma verilmiyor. Ücretini ödeyip şartlarını yerine getirdiğimiz halde bir işkence aracına dönüştürülmeye çalışılıyor. Yaklaşık 7 aydır bu hapishaneye sürgüne geldim. O günden beridir öğretmenin çeşitli konularda tepkisel tutumuna maruz kalıyordum.  Son 3 aydır bunu ‘düşmanlığa’ dönüştürerek, abone olduğum sol yayınlara engeller çıkarmaktadır.  

Otoriter işbirliği 

Kitap yayım hakkımızı kısıtlandırdıkları yetmiyormuş gibi, neyi okuyup okuyamacağımıza da kendileri karar veriyor. Gereken yargı mercilerine itiraz, şikayet ve başvuruları yapıyorum.  Ancak yargı makamları da ‘ilgi alanımız değil’ diyerek, otoriter bir iş birliği içerisinde hareket ediyorlar. Tarafsız, bağımsız yargı makamlarının kalmadığı bugünlerde sessimizi, irademizi temsil eden siz değerli vekillerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Umut dolu daha adil özgür, demokratik, güzel günler dileğiyle. Sevgilerle Garibe Gezer.” 

Yorumlar