14 Nisan 2022

Gergerlioğlu: Bu kabul edilecek bir durum değil. Arkadaşlarımız emekleri helalinden para kazanmaya çalışıyorlar. Çoluk çocuğu bırakıp gelmişsiniz, her birinizin ailesi çoluk çocuğu var. Bir nedenden dolayı ne olduğunu da anlayamıyoruz; etnik kimlik mi başka bir mesele mi yokuşa sürerek sizi engellemeye çalışıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz! Meclis’te de basın toplantımda da gündeme getireceğim. Kaymakam ve belediye başkanı ile de görüşme talebinde bulunacağız ve bu konu ile ilgili soru önergesini de İçişleri Bakanlığı’na vermiş olacağız. Vatandaşa kolaylık sağlama yeri mi? Yoksa vatandaşı yokuşa sürme yeri mi? Vatandaş çalışmak istiyor, son derece de önemli hayırlı iyi de bir iş yapıyorsunuz, çevre kirliliğine yönelik son derece önemli bir iş yapıyorsunuz. Sen de bundan para kazanıyorsun ama inanın ki tüm toplum da bundan memnun. Taktir ediyor sizin çalışmanızı. Az evvel kaçak çöplük alanındaydık, orayı kınadık ve belediyelere ben buradan sesleniyorum gitsinler kaçak çöp dökülen alanları kontrol edip oralara çöp döken patronlara ceza kessinler. 100 dönümlük araziye 1 ton çöp dökmüşler, gidip tespit ettik. Az evvel Derince Safiport limanı yeni yapılacak alanlar, dolgu alanları, yeni tank alanları için bir ÇED toplantısı yapılacaktı oraya katıldık ve maalesef ki Kocaeli Valiliği’nin Derince Safiport Limanı özel şirketi ile kol kola girerek halkın sağlığına aykırı işler yapmasını gördük. Buna vatandaşlar tepkiliydi, çevre kirliliği var, denizlerimiz kirli, müsilaj son haddinde yeni bir tesis, yeni bir alan istemiyoruz, burada özel şirketin alanını daha da genişletmesini istemiyoruz demelerine rağmen toplantı yapılmaya çalışıldı, dayatılmaya çalışıldı ve maalesef ki Kocaeli Valiliği yetkilileri özel şirketin yandaşı pozisyonunda bir görev ifa ettiler. Yanlış bir sahte tutanak tutup oradan ayrıldılar, sonra da sizin yanınıza geldik. Emekçi arkadaşlarımızın çalışma isteklerinin baltalanmaya çalışıldığını ve birtakım gerekçelerle yokuşa sürüldüğünüzü görüyoruz. Ne olacak sanane kardeşim adam çalışıyor, ikameti burada olsun olmasın sanane ne anlamı var? İkameti burada olsa daha mı iyi çalışacak? Milletvekiliyim Kocaeli’nden seçildim Ankara’ya gittim uzun süre ikametim Kocaeli’nde kaldı. Daha sonra ikametimi aldırdım oraya. Ne oldu ben orada çalışamayacak mıyım? Milletvekili olarak orada bulunamayacak mıyım? Oraya gittim çalıştım.

Atık İşçisi: “Bu işi yapanlar çok kalabalık oldu.” Dediler. 2014’te 8-10 kişiydik. Suriyeliler gelince bu işi yaptılar ama onlara engel çıkarmıyorlar!

Atık İşçisi:Sayın vekilim arkadaşların çoğunun kimlikleri alındı. Karakollara müracaat etsekte verilmiyor. Suriyeli olunca çevirmiyorlar.

Atık İşçisi: Bizi tanıyorlar. Suriyeli ve Afganlar’dan önce bizi durduruyorlar. Cezayı keseceklerini bildikleri için bizi durduruyorlar.

Atık İşçisi:Cebimizde kimlik olduğu halde kimlik bir işe yaramıyor.

Gergerlioğlu:Biz elimizden geleni yaparız arkadaşlar. İçinde bulunduğunuz hali anladık. Çalışıp paranızı kazanmaya çalışıyorsunuz, geçiminizi yapmaya çalışıyorsunuz. Anlamlı istekler değil.

Atık İşçisi:Sıkıntı adres ve saat sıkıntıları var. Saat 07.30’da belediyenin girdiği yere 08.00’da bizi çıkartıyorlar. Eğer ihtiyacın varsa kalacaksın bu işte diyorlar eğer ihtiyacın yoksa kalamazsın deniliyor bu işte. Gidin fabrikada çalışın diyorlar. Adres kabul olduğu zaman 1 yıl çalışamıyorsun, 1 yıl burada kalacaksın, 1 yıl sonra o zaman seni değerlendirecekler çalışabilirsin ya da başka fabrikada çalışabilirsin diye. 200 kişi var. Benim her şeyim tamam, kimliği önceden çıkarttım bana: “08.00’dan önce çıkmayacaksın.” Diyorlar. 

Gergerlioğlu:Onlar 08.00’dan sonra iş olmayacağını bilmiyorlar mı?

Atık İşçisi:08.00’dan sonra ben işe çıksam öğlen ikindiye kadar boş gezeceğim. 18.00’dan sonra işe gidemezsin diyorlar. Saat 18.00’dan sonra sokağa çıkamıyoruz çekçek ile! Zaten oruçluyuz, 20.00’den sonra çöpler atılıyor. İnsanlar iftarlarını açtıktan sonra plastiği, naylonu o zaman atıyorlar, o saatte de çıkmamıza izin vermiyorlar. Saat 08.00’da işe çıkıyoruz, 08.00’da çıktığımız zaman Suriyeliler işten geliyor, onlar çalışabiliyorlar çünkü adresleri olmadığı için ceza kesseler bile bir yere gitmiyor, boşa gidiyor. Bir tek biz çalışamıyoruz! Saat 08.00-18.00.

Atık İşçisi: Bizim için sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Hem konu ile ilgili soru önergesi veririz, hem de yetkililerle görüşme randevusu gerçekleştirmeye çalışırız. Haklısınız, siz çalışmak istiyorsunuz, helalinden paranızı kazanmak istiyorsunuz, buna engel olmanın bir anlamı da yok. Yasaya aykırı bir şey yapmıyorsun. Aşılmayacak konular değil. Niye yokuşa sürüyorlar anlamak mümkün değil.

Atık İşçisi: Ceza kesmeye başladılar. İstanbul’da nasıl ayaklandıysa oraya doğru gidebilir! 1 yıl sonra bu işin buraya geleceği de belli değil. Bugün ceza ile başladı, onlarda da öyle çekçek alma ile başladı, cezalar ve işyeri kapatmaya kadar geldi.

Gergerlioğlu:Şu an tehdit ediyorlar mı?

Atık İşçisi: Hayır ama garantisi yok. Öngörü olarak söylüyoruz. İstanbul’da ilk başladığı zaman çekçekleri alındı, ceza ve işyeri kapatmaya kadar gitti. Bu işler buraya kadar gelebilir önlem alınmazsa.

Yorumlar