19 Kasım 2021

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Bakanlığında partizan uygulamalara rastlanıyor. İbrahim Damatoğlu, KESK HABER-SEN Genel Sekreteri, pandemi döneminde PTT’nin almadığı önlemleri eleştirmesinden, vaka ve ölüm sayılarını açıklamasından dolayı Zonguldak’tan ta Şanlıurfa Akçakale’ye sürgün edildi. Biz bunu soru önergesiyle de sorduk, hiçbir gerekçe yoktu, sadece yaptığı açıklama dolayısıyla sürgün edildi ve daha sonra idare mahkemesi kararıyla döndü ama niye böyle bir partizan uygulamayla sendikal hak sahibi kişiyi mağdur ettiniz diye soruyorum.
Aynı zamanda, Kocaeli Milletvekili olarak, Kocaeli Gebze-Akse Sapağı’nda metro çalışmaları çok uzamış durumda. Esnaf olarak büyük zara uğramışlar, ben esnafı gezdim, perişan durumdalar. 2021 Ocak ayından itibaren bu sapak tamamen kapatılmış, trafik felç. Metro inşaatının bir an önce bitirilmesini istiyor esnaf. Eğer bu konuda bir önlem almadınızsa bunun nedenlerini açıklayın. Yaya ve araç trafiğine ne zaman açılacak? Esnaf bitmiş durumda, iflas etmiş durumda. Oldukça merkezî bir hat bura.
Yine, İbrahim Halil Karakaya bir pilot, Hava Kuvvetlerinden ihraç edilmiş, adli soruşturmasında hiçbir şey yok, beraat etmiş, buna rağmen acımasızlık üzerine acımasızlık yapılmış ve sivil havacılık pilot lisansı da iptal edilmiş -ki Türkiye’den almamış, Avrupa’dan aldığı, 450 bin liraya aldığı uluslararası bir belge bu- ve yılların pilotu şu anda pilotluk yapamıyor. KHK’lilere yönelik ayrımcı politik kırım uygulamaları her alanda devam ediyor. Bakanlığınızdaki bu uygulama konusunda da size soru sormuşuz ama cevap vermemişsiniz. Bu insan yıllardır yetiştiği bu meslek dalı dışında ne yapabilir; aç, susuz mu kalsın? Bu hâli açıklamanızı isterim.
Yine, Kocaeli’de Kartepe Derbent Mahallesi Muhtarı da bize ulaştı. Pandemi döneminde Derbent’teki istasyonumuz kapalıydı “peron bakım çalışmaları” denildi ve şu anda muhtar, halk bir kampanya yapmalarına rağmen, Bakanlığa ulaşma çabalarına rağmen, maalesef hâlâ istasyon açılmamış durumda ve vatandaş oldukça sıkıntı çekiyor. Bununla ilgili çalışmalar nelerdir? Ne zaman açılacak? Ne zaman vatandaşa hizmet vermeye başlayacaksınız?
Yine, Kocaeli’de Hayat Holdinge bağlı Hayat Kimyayla ilgili Başiskele’de LİMAŞ işletmelerinde izopropil alkolün piyasaya sürüldüğü yönünde çok ciddi iddialar medyada yer aldı, LİMAŞ yetkilileri haberi yalanladı ama tatminkâr açıklamalar yapılmadı. Bakanlığınıza da sorduk ama bize verdiğiniz cevap afaki bir cevaptı “Gereken iş güvenliği önlemleri alınmıştır.” diye. Biz size bunu sormuyoruz ki “İş güvenliği önlemleri alınmış mı?” diye sormuyoruz ki. Zaten o iş güvenliği belgeleri alınmadan bu tür fabrikalar faaliyete başlayamaz. Çok ciddi bir iddia var, halkın sağlığını büyük bir ihlale uğratacak bir büyük sıkıntı var, bununla ilgili gereken araştırmalar yapılmadan bize afaki, alelusul cevaplar veriyor Bakanlık. Bu konuda da daha tatminkâr bir açıklama bekliyoruz sizden çünkü halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir sıkıntı var ortada.
Yine, PTT acenteleri de çok zor durumda. Birçok acente sahibi bize ulaşıyor, başvuru yapıyor. Mesela, bakın, bir vatandaşımız Adıyaman Sincik’ten bize ulaşmış, Abuzer Tütün “İnlice beldesinde dört yıldır PTT acentesi olarak çalışmaktayım, başladığım günden bu yana 1.000 liraya, sigorta olmadan, elektrik, su, kira ve sabit telefon gibi giderlerimizi de kendimiz karşılıyoruz; hâl böyleyken elimizde 500 lira kalmıyor, asgari ücretin bile 2.800 liranın olduğu zamanda ailemi 500 liraya geçindiremiyorum, iki çocuğuma bez ve mama bile alamıyorum. Ülke genelinde benimle aynı şartlarda çalışan 1.300 küsur acentenin durumlarının iyileştirilmesini istiyorum.” diyor. “Asgari ücret, sigorta gibi iyileştirmeler…”
BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Son cümlelerinizi alalım lütfen.
ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – “Bugüne kadar yazmadığım yer kalmadı.” Bakanlık cevap vermemiş, vatandaş bize sormuş, biz de size sormuşuz, siz de yine “Gereken önlemler alınmıştır.” “Gereken işlemler yapılmıştır.” gibi bir cevap vermişsiniz ama vatandaşın hâlipürmelali ortada, maddi açıdan çok büyük sıkıntı çekiyor, bu konuda tatminkâr bir açıklama bekliyorum.
Teşekkür ederim.

Yorumlar