2013-12-04 00:00:00

 

Demokraside Birlik Vakfı'nın kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla Ankara'da Milli Kütüphane'de düzenlediği Demokrasi Şurasına birçok akademisyen ve yazar katıldı. Kocaeli Barış Platformu sözcüsü Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu da vakfın davetlisi olarak platform adına  Ankara'da düzenlenen Demokrasi Şurasına katıldı.

Şura'nın açılış konuşmasını yapan Vakıf Başkanı Mehmet Bozdemir demokrasinin bir ilkeler sistemi olduğunu belirterek demokrasinin “İnsan olduğunu hissetme” rejimi olduğunu belirtti. Türkiye'de askeri vesayetle verilen uzun bir mücadeleden sonra iktidarın demokrasiye vesayet uygulaması halinde STK'ların bununla mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Gündemdeki konu olan Erdoğan-Cemaat geriliminde  Erdoğan'ın tavrının antidemokratik ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Partilerin ve Siyasi kişiliklerin demokrasiye verdiği faydaları açısından değerlendirilmesi gerektiğini, kim faydalı veya zararlı bir iş yapmışsa ona göre tavırları olacağını açık yüreklilikle söylediklerini ifade etti.
Gazi Üniversitesinden Prof. Vedat Bilgin ise “Devletin  halktan güçlü olduğu bir ülkede darbelerin olmasına şaşırmayın. Zira demokrasi yoktur. Halk devletten güçlü olmalı ve denetleyebilmeli ki vesayet olmasın”  dedi. 
Prof. Mehmet Altan ise “Demokrasi, hata yapacağı belli olan insana hata yaptırtmama sanatının adıdır. Yönetici yasalarla o denli sorgulanabilirlik ve hesap verilebilirlik içinde tutulmalı ki diktatörleşme eğilimleri olmasın. Başbakan konuşurken 25 tv birden yayınını kesip konuşmayı canlı veriyor, demokratik bir toplumda yöneticinin böylesine yüceltildiği bir durum olamaz” dedi. 
Kocaeli Barış Platformu sözcüsü Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ise ikili dialoglarla birçok akademisyen, bürokrat, yazar ve araştırmacıyla barış ve demokrasi için yapılabilecek projeler üzerinde görüştü. Gün boyu süren sempozyum büyük ilgi gördü.

Yorumlar