5 Ocak 2022

Anka Haber – TAMER ARDA ERŞİN

IŞİD’in Atatürk Havalimanı’na yönelik saldırısı nedeniyle 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Dizlek, cezaevinde mide kanserine yakalandı. Dizlek, kendisine kanser tanısı konulduktan iki yıl sonra, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun girişimleri sonucunda ameliyat olabildi. Gergerlioğlu’nun soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dizlek’in tedavisine ilişkin, “Bakanlığımızın görev alanına girmemektedir” dedi.

IŞİD’in Atatürk Havalimanı’na 28 Haziran 2016’da düzenlediği ve 45 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı nedeniyle 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve Kandıra 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ahmet Dizlek’e yaklaşık iki yıl önce mide kanseri teşhisi konuldu. Dizlek’in ailesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ulaşarak yardım istedi. Gergerlioğlu’nun aktarımına göre; Dizlek, 82 kez doktora götürülmesine rağmen ameliyat edilmedi.

Gergerlioğlu, bu durumu, TBMM’ye verdiği soru önergesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Gergerlioğlu, Dizlek’in tedavisinin nasıl yürütüldüğünü sorarak, “Bakanlığınızın cezaevindeki hastaların tedavisi üzerine yürüttüğü herhangi bir çalışması var mıdır” dedi. Bu süre içerisinde Gergerlioğlu’nun girişimleri sonucu Dizlek ameliyat edildi.

Bakan Koca ise Gergerlioğlu’nun soru önergesine, Dizlek’in ameliyatının ardından yanıt verdi. Bakan Koca, “Kandıra 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki bir hükümlünün sağlık durumuna ilişkin 7/54976 sıra sayılı yazılı soru önergesinde yer alan hususlar Bakanlığımız görev alanına girmemektedir” dedi.

Bakan Koca’nın verdiği yanıtı ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren Gergerlioğlu, “Teşhisten ancak iki yıl sonra, o da bizim baskılarımız sonucu mide kanseri ameliyatı olabildi. Burada Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üniversitesi’nin hastası olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı, mahpus diye, mahpusun cezaevindeki durumuyla ilgili ‘Bizimle ilgili değil’ yanıtı verdi. Her iki bakanlığı ilgilendiren durum var. Bundan dolayı bu verilen cevabı üzücü bir cevap olarak değerlendiriyoruz. Hastanın çok ağır bir sağlık hakkı ihlali yaşadığını biliyoruz, hem de Sağlık Bakanlığı’nın çok duyarsız bir cevabı verdiğini görüyoruz” diye konuştu.

“YAŞAM SÜRESİNİN KAYBI ANLAMINA GELİYOR”

Gergerlioğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nde her vatandaşın, suçu ne olursa olsun sağlık hakkından yararlanma hakkı bulunduğunu kaydederek, “Maalesef ki çiğnenen bir hak vardır. İki yıl geciken bir ameliyat yaşam süresinin de kaybı anlamına gelmektedir. Bir hekim olarak bu konuyu çok iyi biliyorum” dedi.

Yorumlar