19 Mart 2022

Evrensel

Gebze’de engelleme girişimlerine ve kar yağışına rağmen Newroz kutlandı.

Gebze’de polisin bütün engellemelerine ve kar yağışına rağmen Newroz alanında olan vatandaşlar “Biji Newroz Newroz piroz be” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı. Newroz alanında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ülkenin üzerine kara bulutlar gibi çöktüler. Siz buraya geldiniz, işte bakın güneş doğdu” dedi.

Gebze Mevlana Kapalı Pazar Alanında gerçekleştirilen Newroz kutlamasında girişlerde arama yapan polis, kırmızı, sarı ve yeşil renk bulunan giysileri ve bayrakları alana almak istemedi. Vatandaşların üzerinde bulunan kırmızı giysilerin zorla çıkarıldığı arama alanında, Emek Partisinin bayraklarında da kırmızı renk bulunduğu gerekçesiyle alana sokulmak istenmedi. Uzun uğraşların sonunda alana giren vatandaşlar, engellemelere tepki gösterdi. Giriş alanında eline aldığı renkli bayraklarla tepki gösteren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Bu yasak bitene kadar buradayım. Ben halkımın yanındayım. Halkımızın kılına zarar veremezler, giysilerinin tekini bile çıkaramazlar. ‘Kırmızı giymişsin git eve başka renk giy gel’ diyorlar. Ne kadar komiksiniz, allah size akıl fikir versin. Bu rezalete bir son verecek yetki yok mu?” diye seslendi. Gergerlioğlu’nun girişimleri sonrası üzerinde “Newroz piroz be” yazan ve  kırmızı, mor, yeşil, beyaz renkli bayraklar alana sokuldu.

“BUNLAR RENKLİLİĞE DÜŞMAN”

Bütün engellemelere rağmen Newroz alanında olan vatandaşlar kar yağışına da aldırış etmeden halaylar çekti. Newroz alanında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ülkenin üzerine kara bulutlar gibi çöktüler. Siz buraya geldiniz, işte bakın güneş doğdu” dedi. Newrozun tüm halklar için kutlu olmasını dileyen Gergerlioğlu, “Elbiseleri, montları içeri almayı istemediler. Bayrakları, flamaları almak istediler. Çünkü neden? Bunlar güzelliğe düşman, renkliliğe düşman, çeşitliliğe düşman. Niye kendinizi bu kadar komik duruma düşürüyorsunuz? Biz bilmiyor muyuz neyi engellemeye çalıştığınızı. Newroz bayramı geleneğini engellemeye çalıştığınızı bilmiyor muyuz? Bizler büyük mücadelelerle newroz bayramını kazandık. Newroz tüm halklar için kutlu olsun” dedi.

“KOCAELİ VALİSİ SEN BU ŞEHRİN EKMEK SORUNUNU HALLEDEMEMİŞSİN…”

Kocaeli Valisinin son dönemdeki açıklamalarına değinen Gergerlioğlu, “Diyor ki Kocaeli Valisi, amirlerine yaslanarak… ‘HDP’li bir İçişleri Bakanı olamaz, HDP’li bir Adalet Bakanı olamaz.’ Kocaeli Valisi sen kimsin ya? Sen devletin bir memurusun. Sen hangi hakla millete karşı mücadele ediyorsun. Sen milletin işlerini idare etmekle görevli bir memursun, haddini bil. Sen bu sözleri bu ülkenin üçüncü büyük partisine söyleyemezsin. Eğer ki siyasal alana girmek istiyorsan buyur gel AKP’den adaylığını koy, çık karşımıza al boyunun ölçüsünü. Bu ülkede HDP’den 2 tane bakan oldu, sizin o bakanlarınızdan bin kat daha dürüst ve ahlaklı bakanlık yaptı. Ve daha onlarca da bakan olacak, bunu çok iyi bil. Bu ülkede İçişleri Bakanı da olur, Cumhurbaşkanı da olur. Sevgili Selahattin başkan zulmen içeride. O bu ülkenin Cumhurbaşkanlığının en büyük adaylarından birisi olduğu için o zindanlarda tutulduğunu bu ülkenin tüm insanları biliyor. Yerinizi bilmiyorsunuz, sana yerini ve görevini hatırlatıyorum Kocaeli Valisi. Ya hu bu ülkede en pahalı ekmeği Kocaeli yiyor. Kocaeli Valisi sen bu şehrin ekmek sorununu halledememişsin, kalkmışsın böyle şeyler söylüyorsun, hadi oradan” diye konuştu.

“KURKUT DAVASINA BAKIN HUKUKUN SEYRİNİ GÖRÜN” 

Newroz kürsüsünde 2017 Diyarbakır Newrozunda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut’a dair bir belgeyi de açıklayan Gergerlioğlu, “O dönemin Diyarbakır Valisi, sonradan ödüllendirilerek Kocaeli Valisi olan kişi ‘Canlı bombayı öldürdük’ diye açıklama yapmıştı. Ardından araştırmalar yapıldı, Kurkut’un masum bir genç olduğu ortaya çıktı. Şu gördüğünüz belge, o cinayetten sonra Diyarbakır Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu tarafından yazılmış, 30 sayfa. Mülkiye Başmüfettişi Ahmet Faruk Güneş hazırlamış. Bu raporda deniliyor ki; ‘Biz size alana girerken halkı tahrik etmemenizi, boş yere havaya ateş etmemenizi söylemiştik. Başka bir yolla durdurulabilecekken bu gencin üzerine ateş açtınız.’ 4 tane polis memurunun ihracı uygun görülmüş. Sonra ne dolaplar dönmüş… Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi polis memurunu beraat ettirdi. İnanılmaz bir şey, tüm fotoğraf ve videolarla ortada olan bir hadise. Bununla da kalmadılar, iki üç gün önce İstinaf Mahkemesine gitti. Orada beraatten bile felaket bir karar verildi. ‘Polisin vurma yetkisi var, polis vazifesini yapmıştır. Suçlular ancak beraat eder’ denildi orada da. Türkiye’deki hukukun seyrini görün işte” dedi.

“Bütün bu ülkedeki tecriti, hukuksuzluğu mutlak suretle bitireceğiz” diyen Gergerlioğlu, “Bu ülkenin önü aydınlanacak. Ekonomik olarak ülkeyi getirdikleri felaket halden sonra halen kalkmışlar hukuksuzluklarına devam ediyorlar. Biz bunlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bugün büyük bir duyarlılık gösterdiniz, tüm engellemelere rağmen kalktınız geldiniz, birlikte mücadele ettik” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan Ruken Yılmaz yağan kara rağmen vatandaşları coşturdu, halaylar çekildi. (Gebze/EVRENSEL)

Yorumlar