16 Eylül 2021

Evrensel

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Batman’da Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken 13 kişiye soruşturma açılmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Batman’da Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmesine soruşturma açılmasına dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorduğu soruda “Milli Eğitim Bakanlığının önerdiği 100 temel eser listesi gibi İçişleri Bakanlığının ‘halay çekilebilir 100 temel şarkı listesi’ şeklinde bir önerisi YouTube ve Spotify gibi şirket kanallarından yayınlanacak mıdır?” dedi.

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Batman’da 14 Ağustos günü Newroz Alanı’nda düzenlenen mitingde sahneden çalınan Şivan Perwer’e ait “Serhildan jiyane” şarkısı eşliğinde halay çeken 13 kişi hakkında soruşturma başlatılmasına dair Meclise soru önergesi sundu. Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“• Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekilmesinin örgüt propagandası sayıldığı ve 13 kişi hakkında soruşturma açıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bunun yasal dayanağı nedir?
• Bu halayı soruşturma konusu örgüt propagandasına götüren şey halay başı mıdır?
• Milli Eğitim Bakanlığının önerdiği 100 temel eser listesi gibi İçişleri Bakanlığının ‘halay çekilebilir 100 temel şarkı’ listesi şeklinde bir önerisi YouTube ve Spotify gibi şirket kanallarından yayınlanacak mıdır?
• Batman’da 13 kişiden fazla yurttaş şarkıyı dinlediği halde sadece 13 kişiye soruşturma açılmıştır. Buna göre halay çekmek üstü örtülü şekilde yasaklanmış mıdır? Yoksa Bakanlığınızda halay çekmesi sakıncalı yurttaşlar listesi mi vardır? Bu konuda bir açıklama olacak mıdır?
• Yurttaşların adli ya da idari sorun yaşamaması için herhangi bir halaya başlamadan önce şarkının tamamını dinlemesini eğer şarkıda Bakanlık için uygunsuz bir şey yoksa halaya devam edilmesini yurttaşlara tavsiye edecek misiniz?
• Sn. Şivan Perwer Ak Parti iktidarında bölgedeki etkinliklere pek çok kez katılım göstermiştir. Bu soruşturmadan yola çıkarak artık Sn. Perwer soruşturma açılıp yasaklı listesine mi alınmıştır?
• Bu coğrafyanın sanatının önemli bir parçası olan şarkıların ve halayların artık yasaklanmaması için İçişleri Bakanlığının çalışması var mıdır?

Yorumlar