29 Şubat 2020

Özgür Manşet

DİYARBAKIR – “KHK’lerin Açtığı Aaralar” başlıklı panelde konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, toplumun her alanında iktidarın saldırısına uğramış KHK’liler için ayrım gözetmeksizin dayanışma gösterilmesi gerektiğini söyledi. 

Diyarbakır’da sivil toplum ve meslek örgütleri Tahir Elçi Konferans Salonu’nda “KHK’lerin Açtığı Yaralar” başlıklı panel düzenledi.  Moderatörlüğünü Uzman Dr. Şemsettin Koç’un yaptığı panelde KHK Platformlar Koordinatörü Münir Korkmaz, Kardiyolog Tuğba Kaygusuz, Gazeteci Mehmet Şahin, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Eğitimci Yazar Prof. Dr. Haluk Savaş konuşmacı olarak katıldı.

“Birlikte daha güçlüyüz” pankartının asıldığı salonda ilk olarak Uzman Dr. Şemsettin Koç konuştu.  

‘ÖZ ELEŞTİRİ TEMELİNDE MÜCADELE YÜRÜTMELİYİZ’

Her dönemin efendileri olduğunu söyleyen Koç, ” Kendi iktidarını devam ettirmek için alanı daraltıp kendilerine beli bir yer açtılar.  Eski çağda yaşayanlar bize bu günleri armağan ettiler. Bilime adım adım katkı yaptılar biz bu mirası koruyup. Bilime saldıranlara karşı duracağız”  dedi.  Öz eleştiri temelinde yürütülen mücadelenin haklar için önemine değinen Koç “İhraç edilenlerin arasında her renkten insanlar var. İşte bu renkliliği yakalamak zorundayız. Tek tipleştirilmeye karşın bu renkli insan topluluğu ile daha güçlü olmalıyız. İhraç edilip karın tokluğu ile çalışanlar var. Bunları düşünmeliyiz” dedi.

‘EVDE OTURMAK YERİNE ÖRGÜTLENMEYİ SEÇTİK’

Kardiyolog Tuğba Kaygusuz ise Mardin’de görev yaptığı esnada görevden alındığını belirterek, görevden alınmasının akabinde eşinin de tutuklandığını ve 4 aydır tutuklu bulunduğunu söyledi.  Sülük işi yaparak geçimini sağladığını kaydeden Kaygusuz, “Farklı görüşte olup terörist ilan edilen insanlar ile bir araya gelip platform kuruldu. İlk başta az sayıdaydık ancak büyüyerek devam ettik. Evde oturup üzülmek yerine örgütlenmeyi seçtik ve ihtiyacımız olan Platformu kurduk” ifadelerini kullandı. 

3’ÜNCÜ KEZ İHRAÇ EDİLDİ 

Eğitim-Sen kurucularından olan KHK’li Platformlar Koordinatörü Münir Korkmaz,  3’üncü ihraç ile görevden alındığını belirterek, “Hiç birimiz hakkında bir delil yok. Yine de görevden alındık.  Mücadele ile hakkımızı almamız gerekiyor. 2 Milyon kişilik bir muhalefet topluluğu var önümüzde. İhraç edilenlerin aileleri ile birlikte. 1 milyon 200 bin kişi hakkında bir işlem yapıldı” dedi.

‘TOPLUMUN BÜYÜK BİR  KISMINI  ÇİTİN DİĞER TARAFINA ATMAK İSTİYORLAR’

Eğitimci Yazar Prof. Dr. Haluk Savaş da bir anda terörist ilan edildiklerini hatırlatarak, “Denize mültecileri süren bir devlette yaşıyoruz. Hukuksuzluğun ayarını buradan da tutabiliriz. KHK yolu ile toplumun büyük bir kısmını çittin diğer tarafına almak istiyorlar. Bunlar olurken biz buna karşı nasıl mücadelesini verme kararı aldık. Artık kafa kaldırıldı. Kafayı eğme dönemi yok artık” şeklinde konuştu. 

‘107 KHK İLE İŞLERİNDEN OLDULAR’

Gazeteci Mehmet Şahin ise, Kürt halkının devletin hukuksuz yönüyle sürekli bir şekilde muhatap olduğunu söyleyerek, KHK ile emeği ve aşı elinden alınanlarla dayanışmanın önemine değindi.  Şahin, işten atılanların darbe ile bir alakaları olmamasına rağmen hedef tahtasına konulduğunu hatırlatarak, darbenin  lütuf olarak görüldüğünü dile getirdi. Şahin, 107 KHK ile 200 bine yakın kişinin işinden olduğunu ve on binlerce kişinin de tutuklandığını kaydetti. 

‘KÜRTÇE BİLMEYENLERİN KÜRTÇE ÖĞRENMESİ GEREKİYOR’

Son olarak konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, “Biz toplumsal barış, hukuk, adalet için konuşuyoruz.  Kürtçe Allah’ın mübarek bir dilidir. Kürtçe bilmeyenlerin Kürtçe öğrenmesi gerekiyor. Tahir Elçi çok değerli bir dostu. 4 ayaklı minare için içi yanan Elçi korumak için bulunduğu yerde yaşamını yitirdi” dedi.  Vatandaşlıktan ihraç edilenlerin varlığından bahseden Gergerlioğlu, “KHK ile ihraç edilen kişinin yatalak kayınvalidesinin maaşını keserek intikam almaya çalıştılar. Alevilerin, solun ve Kürdün gördüğü zulüm toplum tarafından görmezlikten gelindi.  İşte KHK’liler görmezden gelindi. Ne zaman bunlar toplum tarafından görülmeye başlansa o zaman mücadelede başka bir aşamaya gelinmiş olur” ifadelerini kullandı. 

‘SONUÇ ALDIĞIMIZ DURUMLAR OLUYOR’

Toplumun her alanında iktidarın saldırısına uğramış KHK’liler için ayrım gözetmeksizin dayanışma gösterilmesi gerektiğini kaydeden Gergerlioğlu, “Kayyum da bir KHK’dir yaşamın birçok alanına yayılmış KHK pratiğine karşı ortak mücadele vermeliyiz. Sonuç aldığımız durumlar oluyor. Bu başarı hepimizin. Yapabileceğimizi yapalım. Kimse 1 Twitter ile ne olur demesin.  Ülke korkunç zamanlarda geçiyor. Savaş hali mevcut. Dikkatli olalım” şeklinde konuştu. 

Panel soru cevap şeklinde devam ediyor. 

Haber/Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Yorumlar