06 Mart 2021

MEDYA NOTU / Melik İslam 

Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kurbanoğlu, Medyascope’ta Açık Oturum programının konuğu oldu

Bahadır Kurbanoğlu insan hakları eylem planı 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nın samimi olmadığını ifade eden Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kurbanoğlu, açıklanan Plan’ı ‘itirafname’ olarak niteledi.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bugüne kadar 3 bin tane soru önergesi verdiğini ve hiçbirine yanıt alamadığını hatırlatan Kurbanoğlu, “Ama siz çıkıyorsunuz insan hakları kurulları kurulmasından bahsediyorsunuz. Bunlar vilayetlerde zaten vardı. Bugüne kadar bunlar işlemiyordu da, siz de memnun kalmadınız da yenisini mi oluşturacaksınız?” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanının dile getirdiği masumiyet karinesi ve adil yargılama gibi başlıkları ‘kara mizah’ şeklinde değerlendiren Kurbanoğlu, “Siz zaten bu ilkeleri her gün çiğniyorsunuz” diye konuştu.

O zaman Kavala’yı neden içeride tutuyorsunuz?

Açıklanan plana dair çarpıcı bir değerlendirmede bulunan Kurbanoğlu, Avrupa Birliği’nden 1 milyon 200 bin Euro fon alındığını ve bu fona karşılık olarak İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığını söylerken Osman Kavala meselesine de değindi.

Kurbanoğlu, meseleye ilişkin şunları kaydetti:

“O zaman Osman Kavala’yı niçin içeride tutuyorsunuz? Osman Kavala’nın içeride olmasının sebeplerinden birisi de AB’den fon alması değil miydi? O kadar fazla çelişki var ki; karşınızda AB temsilcileri oturuyor, onlara da bir ümit vermeniz, gözünü boyamanız lazım. Yanılıyorsunuz, bu şekilde gözünü boyayamazsınız. Çünkü daha geçenlerde Birleşmiş Milletler raporu yayınlandı. İlk defa, daha önce Kuzey Kore için söylenmiş söz Türkiye için o rapora girdi. ‘İnsanlığa karşı suç’ ifadesi. Bu çok ciddi, çok vahim bir ifade.”

Hamit Bişgin davası

“AİHM, Hamit Bişgin kararı verdi. Hamit Bişgin kararında çok ciddi adil yargılama ve masumiyet karinesi ihlali var. Peki aynı durumda olan insanlar için emsal karar alarak alın bunu ama aynı günlerde Cumhurbaşkanının hukukçu başdanışmanı çıkıyor, diyor ki; Bu kararlar bağlayıcı değil, yönlendiricidir.”

HDP’nin kapatılması: Zaten hükmü vermişsiniz

Eylem Planı’nın açıklandığı sırada AK Partili Cahit Özkan’ın HDP’nin kapatılmasına ilişkin yaptığı açıklamaya işaret eden Kurbanoğlu, şöyle konuştu:

“Siz zaten hükmü vermişsiniz daha soruşturma açılmamış insanlarla alakalı. Ondan sonra hukuk devleti cilalaması yapıyorsunuz. Kim inanacak buna? Avrupa’daki adam zaten inanmaz da, ülkede de bir umut oluşturucu atmosferi oluşturmuyorsunuz.

Bari mış gibi yapın!

Hükümet tarafından açıklanan büyüme rakamlarına da değinen Kurbanoğlu, tasarruf meselesine ve hakaret davalarıyla ilgili olarak da konuştu.

Kurbanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Madem siyaset yapıyorsunuz, bari mış gibi yapın. Diyelim ki eleştiri hakkıyla ilgili bir şeyler söylüyorsunuz. 63 bin küsur dava açmışsınız insanlara, 54 bini tasarrufla sonuçlanmış(Cumhurbaşkanına hakaret davalarından bahsediyorum). Geri kalanları da ‘biz affediyoruz’ deyin. Ne olur yani? Siz devlette tasarruf diyorsunuz, aynı konuşmada ‘ya bir tane de uçağı şöyle yaptık deyin, iki tane uçağı da kenara çektik’ deyin, ‘Onu satacağız’ deyin.

Devlet büyümüş, büyüme rakamı açıklıyorlar yüzde 1,8 diye. Bunun yüzde 3’ü sadece tüketimden kaynaklı büyüme. Yüzde 10 devlet büyümüş.”

KHK’lılar ile ilgili iki kelime edemez miydiniz?

KHK’lılar ile ilgilide düşüncelerini paylaşan Bahadır Kurbanoğlu, “KHK’lılar ile ilgili orada iki kelime edemez miydiniz? Hadi diğerlerini bir kenara attım. Beraat ve takipsizlik almış olanlarla ilgili söyleyeyim; Sizden şunu beklemiyoruz: ‘Efendim biz siyasi kriterlerle hukuk kriterleri belirledik. Mecburen yargının tepesine de bunu Demokles Kılıcı gibi koyduk. O yüzden bu sonuçlar elde edildi. Meğer bu OHAL komisyonu falan çok kötü komisyonmuş.’ Bunları beklemiyoruz, bunları zaten yapmayacağınızı biliyoruz ama hiç olmazsa şunu söyleyin: Beraat, takipsizlik almış olanlarla alakalı hızlı şekilde birtakım gelişmeler olacaktır deyin.

Yorumlar