17 Mayıs 2022

Herkese merhaba ÖFG TV’nin yeni bir programı ile karşınızdayız! Her hafta Salı günü saat 21.00’de haftanın önemli insan hakları konuları ve konukları ile sizlerle beraber oluyoruz. Bu hafta da iki önemli konuğumuz olacak.

Programımızda askeri öğrenciler ve kursiyer teğmenlerin velilerinin sıkıntılarını konu edineceğiz. 6 yıldır cezaevindeler ve anne babalar haksız, hukuksuz tepeden inme yargısal kararlara karşı mücadele ediyorlar.Velilerden biri @SevincCakir8 konuğumuz.

@SevincCakir8:Ben kursiyer teğmen annesi Murat Çakır’ın annesiyim. Gergerlioğlu:Bir şekilde darbeci ilan edilerek ağır cezalara çarptırıldı çocuklarınız,kursiyer teğmenler ağır bir şekilde cezaya çarptırıldılar!

@SevincCakir8:Uzun süre sessiz kaldınız deniliyor, onu açıklamak istiyorum. Biz cezaevlerinde görüşlere gidince orada çocuklarımızı 40-45 kişilik kursiyer teğmenleri bir koğuşa koydular!Biz o esnada birbirimizi tanıdık!

@SevincCakir8 :” Son olarak bardağı taşıran damla; çocuklarımızı Güneydoğu, Batman, Van, Diyarbakır’a kursiyer teğmenleri, çocuklarımızı o illere götürdüler. Çocuklarımız darbe girişiminde 23 yaşındaydı. Genç değiliz, oralara gidecek enerji yok.

@sevinccakir8 :” Ortak basın açıklaması yapalım, sesimizi duyuralım dedik. 6 haftadır basın açıklaması yapıyoruz. Geçen hafta Pazar günü arkadaşlarla basın açıklaması yapalım dedik. Ankara Kurtuluş parkında polis her tarafı kuşatmıştı.” @EmniyetAnkara

@SevincCakir8 :” Çekim yaparken defalarca elimdeki telefona saldırdılar. İçindeki kaydı silmeye çalıştılar. Kollarımı büktüler, kaldırımda tökezledim, çekim yapıyordum. Madem bizi basın açıklaması yaptırmıyorsunuz kendimi çektim.” @EmniyetAnkara

Gergerlioğlu:Basın açıklamalarının ilkine bende katılmıştım ve polisin müdahale ettiğini gördük ve ardından siz Kurtuluş Parkı’nda açıklamalara devam ettiniz fakat bu açıklamalara da müdahale edildi. Barışçıl açıklama yapıp dağıldığınızı biliyoruz!

@SevincCakir8: “Kursiyer Teğmenler kendilerinden sonra emir verecekleri konumda değiller o gün ne yapmış olabilirler ki ağır müebbete çarptırılsınlar? Onlara tatbikat var denilerek nöbet tutturmuşlar! Sabah 06.00’da evlerine geldiler ve 9 gün evdeydi.”

@sevinccakir8 :” 6 ay sonra biz Akıncı’daki lojmanı boşaltmaya gittiğimizde çocuklarımızın eşyaları tamamen alınmış, çalınmış demek istemiyorum . Bizim çocuklarımızın şahsi eşyaları, takım elbiseleri, küçük elektrikli ev eşyaları, lojmanları darmadağındı

@sevinccakir8 :” Kim elektrikli ev eşyalarını, takım elbiselerini, çocuğumuzun birinin 37 tane altını varmış kursiyer teğmenin, annesine söylemiş “Anne şurada altınım var.” Demiş, yoktu. “Anne cebimde şu kadar harçlığım vardı, onu al.” dedi. Yoktu.”

Gergerlioğlu:”Şu anda çok ağır mağduriyetle karşı karşıya olduğunuzu aslında herkes az çok biliyor ama büyük bir yalnızlıkla baş başa bırakılmış durumdasınız ve tepki göstermenizde engellenmeye çalışılıyor. Peki bundan sonrasında neler yapacaksınız? “

@SevincCakir8: “Haftalık basın açıklamalarımıza devam edeceğiz vekilim. Artık sessiz durulacak kadar aşamayı geçtik çünkü sessiz kaldıkça ülkede adalet olur, mahkemeler biter, sonuç olur diye bekledik ama öyle bir şeyin olmadığını gördük.”

@sevinccakir8 :” Bizim sesimiz ne kadar etkili olur bilmiyorum, televizyonlar bizlerin çocuklarını büyük şeylerle itham ediyor. Teğmen çocuklar ne yapabilir? @HulusiAkarMSB_ 12 Eylül’de teğmendi ne yapabilmiş? Nasıl bir katkı sağlayabilmiş?”

Gergerlioğlu:” Bugün sesinizi yükseltmiş olduk ve bu mücadelenin burada bitmemiş olduğunu göstermiş oldunuz. Geçtiğimiz hafta önemli bir engellemeyle karşılaştınız ve sesinizi yükseltmek için ÖFG TV ekranlarına davet ettik haksızlığı söylemeye çalıştınız.

@SevincCakir8:”Teşekkür ederim vekilim desteklerinizi bekleriniz. Ne söylersek söyleyelim mutlaka bir engelle karşılaşıyoruz. Çocuklarımızın zekasından hiç şüphemiz yok, çocuklarımız içeride 2-3 üniversite bitirdi, 2-3 dil öğrendi!”

Gergerlioğlu:Mücadele gerekiyor. Teşekkür ederiz bugün de programımızı burada bitiriyoruz. Biz sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz. Şimdi ikinci olarak başka bir askeri öğrenci annesi ile konuşacağız!

Gergerlioğlu: “Askeri öğrenci dramları devam ediyor. Mustafa Enis Durak çok kötü durumlar yaşadı. Annesi Nur Durak ile konuşacağız. Oğlunuz üzücü bir fotoğraf ile tanındı! Neler anlatacaksınız? Neler yaşandı?”

Nur Durak:”Mustafa Enis Durak 2000 doğumlu. 2 yıl askeri lisede okudu sonrasında okul kapandı. Şu an tıp fakültesi öğrencisiydi 4 gün gözaltında kaldı ve sonra tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Sonrasında tahliye oldu!”

Nur Durak:” 14 Nisan’da ikinci mahkemeye çıktı. Hakim:”Ben seni tutuklamak istiyorum.” dedi ve tekrar tutuklama verdiler! Kırıklar Cezaevi’nde 1 hafta kaldı ve tekrar tahliye oldu! 10 Mayıs’ta mahkeme günüydü ve sonrasında tutuklandı.”

Gergerlioğlu:” Bu fotoğraf bizi çok etkiledi! Fotoğrafın hikayesini anlatır mısınız? Büyük, üzüntü, sıkıntıyı, çaresizliği anlatan bir fotoğraf o gün neler oldu?” Nur Durak:”7 yıl 15 ay cezası kesildi. Çaresizliğin fotoğrafı bu fotoğraf!”

Gergerlioğlu:”Bu kadar ağır bir kararın gerekçesi neydi?” Nur Durak:”14 yaşındaki fiillerinden dolayı cezalandırıldı.” Gergerlioğlu:”14 yaşındaki fiillerden dolayı ağır bir cezaya çarptırılmış durumda. Hangi cezaevinde?” Nur Durak:”Kırıklar Cezaevi’nde”

Gergerlioğlu:”Haftalık basın açıklamaları yapıyor askeri öğrenci ve kursiyer teğmenlerin aileleri. Siz ve binlerce öğrenci anne, baba adına neler söylemek istersiniz? Nasıl bir hal bu hal?”

Nur Durak:” Şu fotoğraf binlerce genci temsil ediyor! O kadar umutsuz ve çaresizler ki ne yapacaklarını bilemiyorlar! Ben istiyorum ki; kendi ülkelerinden umutlarını yitirmesinler. İkinci tutuklamada oğlum tamamen yıkıldı! ”

Gergerlioğlu:” Bu fotoğraf; askeri öğrenci ailelerinden iyi bildiğimiz bir dramı yansıtıyor! Yüreklerde sızı oluşturdu! Mücadeleye devam etmek gerekiyor! Bugün sizin de sesiniz olmaya çalıştık! Mustafa Enis’in de sabretmesi gerekiyor!

Gergerlioğlu:” Umarım bu zulüm biter! Sadece Mustafa Enis Durak değil binlerce genç, binlerce aile dertli! Az evvel başka bir annemizi dinledik! 6 yıldır müebbet hapis almış oğlu için barışçıl açıklama yapma isteği polis tarafından engellendi!”

Gergerlioğlu:”Mağduriyetinizde yanınızdayız! Sesiniz, sözünüz olmaya devam edeceğiz. Meclis’te de dile getireceğim! Umarım bu sıkıntılar biter! Bu akşam da programımızı burada bitiriyoruz! Haftaya salı günü 21.00’da birlikte olacağız! Hoşça kalın!”

Yorumlar