24 Ocak 2024

Herkese merhaba, her hafta Salı günü saat 21.00’da haftanın önemli insan hakları konuları ve konukları ile sunduğumuz ÖFG TV’ye başlıyoruz.

Kayseri Kadın Cezaevi’ni 2 hafta önce ziyaret etmiştim, birçok mahpus ile görüşmüştüm. Her kesimden 18 mahpus ile görüşmüştüm ve dertlerini dinlemiştim. Ayrıntılı birçok husus anlatıldı. Ardından müdürler ile görüştük, mahpuslar ile görüştük en son savcı bey ile görüştük. Sorunların halledilmesini istedik. Eksikler varsa eksik deriz, iyi şeyler varsa iyi deriz. Başka cezaevlerinde kitap büyük meseledir ama Kayseri Cezaevi’nde yeterli kitap veriliyor. İhlal yok diyemeyiz. İhlalleri gerek müdür bey ile gerek savcı gerekse de Adalet Bakanlığı’na ilettik ve çözüm istedik. Bazıları çözülmeye başlandı. Bugün eşini konuk alacaktık, Kadriye Işık isimli bir hasta mahpus ile görüşmüştüm. Kendisi 76 yaşında gariban, hasta bir teyze. Bu teyzemiz için çok üzgünüz çünkü bana kemoterapi alırken çok zorlandığını ve Kayseri soğuğunda hastaneye gidip geldiğini, ring araçlarında beklediğini anlattı. Koğuştaki kadınlar ona yardımcı oluyormuş. 18 mahpus arasında en çok etkileyen oydu. Bugün onunla ilgili güzel bir haber aldık. Müdür bey ve savcı bey ile Kadriye Işık ile görüştüm. İnfaz indirim işlemleri ile ilgili işlemler başladı. Kayseri Şehir Hastanesi’nde radyoterapi almaya başladı. Kadriye Işık teyzemiz bugün infaz erteleme almış. İstanbul’a gitmesine gerek kalmamış. Adli Tıp Kurumu değerlendirmeyi yapmış, Kadriye Işık teyzemiz infaz erteleme almış. Önemli bir gayret sarf ettik. İnşallah iyileşir, inşallah tahliyesi onun iyileşme sürecini tedaviden yanıt alma halini güçlendirir. Eşi ve çocuğunun gözü aydın, tüm mazlum mağdur insanlara üzülen insanların gözü aydın.

Cezaevindeki tek mesele Kadriye Işık’ın meselesi değildi. Kayseri Bünyan Cezaevi’nde kadın doğum muayenesinde sıkıntılar vardı. Sayın Savcımız, Bünyan Devlet Hastanesi başhekiminin girişimleri ile bu konu sorun olmaktan çıkacak. Kelepçeli bir hastayı muayene etmek doğru değil. Ben de bir hekim olarak çok mahpus hasta muayene ettim ve kelepçesini çıkarttım. Kelepçeli kişiyi muayene etmek doğru değil. Kabul edilecek bir durum değil. Sayın Savcımız iyi niyetli, müdürlerimiz iyi niyetli gayret ediyorlar ve ihlalleri giderme noktasında adımlar atıyor. Eksikleri söyleriz ama eksikliklerin giderilip iyi işler yapılıyorsa tebrik ederiz. Savcımızı ve Bünyan Başhekimini tebrik ederim. Muayeneler çok önemli. Hem hasta hem mahpus olarak muayeneye girdiğiniz zaman dezavantajlı durumunuz var. Hem muayene hem tetkikler açısından. Tekrar doktoru görme şansı açısından, tetkikler çıktıktan sonra hasta tetkikleri göremeyebiliyor. Biz cezaevinde revire çıkmanın hızlanmasını istiyoruz. Revirden hastaneye sevk meselesinin de düzelmesini istiyoruz. Şehir Hastanesi ve Bünyan Devlet Hastanesi’nde muayenelerin insan haklarına uygun bir şekilde yapılacağını umuyoruz.

Kayseri Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet mahpuslar insan haklarına aykırı yerlerde bulunuyor. Koğuş içinde tezgah ve lavabo konulma isteklerini Sayın Savcımıza ve müdürlerimize ilettik. Bakanlık yetkilileri de bu konuda duyarlılık göstermeliler. Din, dil, ırk, mezhep ayırt etmeden sorunların çözülmesi gerekiyor.

Kürtçe mektupların geliş gidişi geç oluyordu. Bu konuda gelişme olacağını umut ediyorum.

Yemekler ile ilgili önemli haberler aldık. Yemek iaşeleri konusunda normal mahpusa 50 TL, bebeği çocuğu ile kalan mahpusa 75 TL bakanlık iaşe hakkı tanıyordu. Bakanlık iaşeleri 83 TL’ye çıkartmış. İaşe bedellerinin artırılması gerektiğini söylüyorduk. İyi bir haber, sanırım haberler daha iyi olacak. Enflasyondan dolayı %300-%400 artışlar oldu temel gıda maddesinde.

Ring araçları konusu önemli! Ring araçları ile ilgili sıkıntıların giderilmesi lazım. Adalet Bakanlığı, tekli hücreli ring araçları insan haklarına uygun değil insan haklarına aykırı. Mahpusu uygun şartla götürecek bir ring aracı temin edebilirsiniz bu çok zor değil. Ağır hasta mahpusları elinde kelepçeli duracak şekilde, zorlanacak, insan haklarına aykırı şekilde götürmek yerine servis aracı ile götürmenin ne zararı olur? Gayret edilse çözümler bulunabilir.

Telefon ile ilgili sıkıntılar var. mevzuatta; cezaevi inisiyatif göstererek adli mahpus dışındaki mahpuslara görüntülü görüşme imkanı tanıyabilir. Adalet Bakanlığı hiçbir cezaevinde siyasi mahpuslara yönelik görüntülü görüşme konusu hakkında sistemi açmıyor! Hem cezaevi yönetimi inisiyatif alınca görüntülü görüşme siyasi mahpusa verilebilir diyorsun sistemi açmıyorsun Sn. Bakan Yılmaz Tunç bu sorunun giderilmesi gerekiyor.

Eskişehir Cezaevi’nde 3 kez infaz erteleme almasına rağmen Down sendromlu kızına ulaşamayan Özlem-Zekeriya Sarıçelik çifti var. infaz erteleme almasına rağmen kızına ulaşamıyor çünkü savcının canı öyle istiyor ve size infaz erteleme vermiyor. Bunlar zalimliktir. Olacak işler değil!

Önümüzdeki günlerde başka cezaevleri ziyaret edeceğim. Önemli olan problemleri çözmek, biz çözüm için varız, çözeni de tebrik ediyoruz çözüm buldukları zaman. Çözümsüzse eğer milletvekili olarak bu tür hukuksuzluklara müsaade etmeyiz. Gerek Kocaeli gerek Türkiye’de her türlü hukuksuzluğa karşı direnişi sergileyeceğiz.

Bu hafta Meclis’te önemli konular konuşulacak. Bugün İsveç ile ilgili bir karar alınıyor. NATO’ya İsveç’in dahil edilmesi ile ilgili karar oylanacak ve bu konuda önemli bir gündem var.

Bu hafta Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay ile ilgili bir gündem olup olmayacağı belli değil. Yılan hikayesine dönmüş durumda. Şerafettin Can Atalay tahliye edilip derhal milletvekilliğine döndürülmeli. Hukuki değil siyasi bir karar. Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmasını istiyoruz.

Diyarbakır Kulp Kaymakamı derhal görevden alınmalıdır. Ali Yerlikaya, burası bir ibadethane, siyaset kurumu mu? “Devlet ve iktidar olarak istediğimi söyleyeceksin. Benim otoritem dahil olacak diyorsun.” Tüm hutbelere itiraz eden kişiler zamanında öldürülmüştü. Şu anda Emeviler dönemine döndük. Siyasi hutbelere itiraz edenlere dayak atılıyor. Devlet adına birisi zorbalık yapıyor. İmamı dövmek, hakaret etmek, küfür etmek nedir ya? Bu nasıl bir rezalettir? Camilere girişte Türk, Kürt, hangi dili konuşuyorsun yoklaması mı yapacaksın? “Kürt meselesinde benim istemediğim gibi düşünüyorsun seni camiye almayayım.” mı diyeceksin! Bu kaymakam derhal görevden alınmalıdır. Bahçeli alnından öpüyormuş, biz biliyoruz o daha kimlerin alnından öpüyor! Biz hukuk devleti istiyoruz polis devleti değil.

Haftaya Salı günü saat 21.00’da yeni bir ÖFG TV programında daha görüşmek dileğiyle. Herkese hayırlı akşamlar, hoşça kalın!

Yorumlar