13 Eylül 2021

Politika Haber

“Demokrasi ve İnsan Hakları” başlıklı söyleşide 12 Eylül’ün dünü bugünü konuşuldu. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “12 Eylül deyince akıllarına Esat Oktay’ın geldiğini, bugünde binlerce Esat Oktay olduğunu” söylerken, HDP’li Gergerlioğlu ise, Kürt halkının dün olduğu gibi bugün de kara tabloyu kabul etmediğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde “Demokrasi ve İnsan Hakları” başlıklı söyleşi düzenledi. Söyleşinin konukları ise İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu ile HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık oldu.

İlk konuşmacı olan Veli Saçılık, 12 Eylül döneminde olduğu gibi bugün de AKP-MHP hükümetinin baskı ve şiddetle halkı sindirmeye çalıştığını belirterek, “Kürt meselesi olunca bütün iktidarlar aynı. Bir korku imparatorluğu oluşturarak iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar” dedi.

Program öncesinde sohbet ettiği Siirtli bir yurttaşın ‘Biraz geri adım atmış olabiliriz ancak bilincimiz, direncimiz yerinde duruyor’ sözlerini paylaşan Saçılık, “Her dönemde yoğunlaşan saldırılar karşısında halkın bir adım geri atıp, iktidarların yıktığını gördük bu ülkede. Halkın gücü karşısında hiçbir iktidar duramaz” ifadelerini kullandı.

‘EVREN MEZARDA OLSA DA FİKİRLERİ İKTİDARDA’

AKP-MHP iktidarının Kenan Evren’in fikirlerini benimsediğini vurgulayan Saçılık, “Her ne kadar Kenan Evren mezarda olsa da fikirleri iktidarda. Ancak ömürleri Evren’in ömrü kadar uzun olmayacak. Yıkılmaya yüz tutmuşlar. İrademiz karşısında tutunamayacaklar. Demokrasi ve özgürlükler karşısında kimse duramaz. Haklı mücadelemizde demokrasi ve özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz. Kendi anadilimizin özgürlüğünü sağlamalıyız. 12 Eylül döneminde Kürtçe konuşanlara yapılanları biliyoruz. Şimdi de kayyımlar bunu yapıyor. Bunun için geleceğimiz olan dilimizi bunlara teslim etmeyeceğiz” diye konuştu

KESKİN: REJİM TÜRK VE SUNİ KİMLİĞİ ÜZERİNE KURULDU 

12 Eylül’ün militarist bir darbe olduğunu dile getiren İHD Eş Genel Eren Keskin ise, “Bu ülke kurulurken Türk ve Suni kimliği dışındaki tüm kimliklerin reddi ile kuruldu. Kuruluştan bu yana bu mantık ile politikalar yürütülüyor. Sadece Türklerin ve Sunilerin Cumhuriyeti olarak kuruldu” dedi. Keskin, bu resmi ideolojinin sağcılar ve maalesef bazı solcular tarafından da benimsendiğini kaydetti.

‘BİNLERCE ESAT OKTAY VAR’ 

Keskin, Bu coğrafyada Ermeni ve Dersim soykırımları gerçekleşmiştir. Ancak sol bunu bir türlü kabul etmemiştir. Gerekçe halkın buna hazır olmadığı olarak lanse edildi. Hayır bunu kabul etmiyoruz. Bir şeyleri dile getirip, mücadelesini yürütmek gerekiyor. 12 Eylül darbesi olduğunda öğrenciydim. Gözaltına alınıp bırakıldım. Çok ağır sonuçları oldu, özelikle de cezaevlerinde. Cezaevi dediğimizde Esat Oktay akla geliyor. Ancak şimdi binlerce Esat Oktay var. Cezaevlerindeki ihlaller şimdi de yoğun bir şekilde yaşanıyor” diye belirtti.

‘DARBENİN ARDINDAN 90’LI YILLAR GELDİ’ 

1980 darbesinin devamında 1990’lı yılların geldiğini söyleyen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönemde de ağır işkenceler, binlerce cinayet yaşandı. Köyler, ilçeler, mahallelerin meydanları işkence ve katliam meydanı oldu. Lice’de yaşanan işkenceyi yerinde izlemek için gittiğimizde bir çocuk bana, ‘Abla sen Kürtçe bilmiyor musun?’ diye sordu. Ben bilmediğimi söyleyince bana şunu dedi; ‘Sen o sihirli kelimeyi de mi bilmiyorsun?’ Nedir dediğim de bana ‘Berxwedan jiyan e’, yani direnmek yaşamaktır demişti. İşte o zaman işkencenin, baskının bu halkı yıldırmayacağını bir kez daha anlamıştık. O çocuğu sonradan gördüm. Şimdi Diyarbakır’da bir avukat. Her saldırı beraberinde direniş getiriyor. 12 Eylül, 90’lar ve AKP dönemi bize bunu gösterdi”

‘HESAP VERMEDEN GİTTİ’ 

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu de darbe yaptığında onu alkışlayan, destek verenler olsa da cenazesine kimsenin katılmadığını söylediği Kenan Evren için “Hukuk önünde hesap vermeden gitti” dedi.

Partilerine yönelik baskılar üzerinden bugün ile 12 Eylül’de yaşananları karşılaştıran Gergerlioğlu, milyonlarca seçmenin bugün HDP’ye oy verdiğini, kendilerinin de seçildikleri günden bu yana hak ihlalleri ile mücadele yürüttüklerini ifade etti. Gergerlioğlu, “Gözaltına alınıp tutuklanan binlerce üyemiz var. Tutuklanan Eş Genel Başkan ve milletvekillerimiz var. 12 Eylül’de böylesi bir durumla karşılaştık” diye konuştu.

Aradan 41 geçmesine rağmen demokrasi ve insan hakları konusunda yine aynı şeyleri yaşadıklarını söyleyen Gergerlioğlu, “Şu anda kara bir tablo var. Bu topraklarda çok üzücü bir hal almış durumda. Yöneticiler ırkçılığı meydana sürerek saldırı zihniyetini ortaya koyuyor. Kürt meselesini çözmek istemeyen bir iktidar var. Boyun eğilecek bir dayatma isteniyor. Ezme üzerine kurulmuş bir politika var. Fakat bunu kabul etmeyen bir halk var ortada” diye konuştu.

Yorumlar