29 Şubat 2024

Gergerlioğlu:

“İlk olarak gündemimizde Meclis’in kaç gündür görüştüğü 8. Yargı paketi var, önceki hafta Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelere yoğun bir şekilde katıldım ve bu hafta da Genel Kurul’da 8. Yargı Paketi ile ilgili çalışmalara katılıyoruz.

8. Yargı Paketi’nden büyük beklenti vardı ama bu beklentiyi suya düşüren bir iktidar var maalesef adalet bekleyenlerin talebine cevap vermeyen bir iktidar var. 8. Yargı paketinde birtakım teknik maddeler ve adaletsizliği daha da artıran maddeler ile dolu. En ufak bir ifade özgürlüğünüz muhalif bir söyleminiz “terör örgütüne üye olmamakla birlikte suç örgütüne yardım” diye nitelendirilerek sizin “terörist” ilan edilmenize yol açacak. Çok sıradan ifadeleriniz terör ile ilişkilendirilebilecek. Bunu biz komisyonda da Genel Kurul’da da AKP MHP vekillerine söyledik. Bugün bu anayasa suçunu rahat bir şekilde işleyebilirsiniz ancak yarın öbür gün bunlar sizin de başınıza gelebilir dedik fakat umursamıyorlar. İlanihaye iktidarda kalacaklarını zannediyorlar. Yarın öbür gün hatırlatıldığı zaman kendilerine hakaret edilmiş gibi hissediyorlar, tehdit edilmiş gibi hissediyorlar. Hayır biz normaliteyi söylüyoruz! Yüz yıllarca iktidarda kalacak bir parti yok! Rant ile yağma ile talan ile iktidarda olan bir parti var ve ortağı var. Bunlar bir gün gidecek ister istemez de yaptıklarından hesap sorulacak. Bunu tehdit olarak görmeleri doğru değil. Bu normal sürecin bir işleyişidir. Doğru yapmışsa kendisine bir şey olmaz yanlış yapmışsa cezalandırılır! Bu böyledir, burada tehdit yok ama o kadar bir güç hırsı onları bürümüş ki ihtiras ile güce sarılmışlar ki yarını hatırlatan ifadeler karşısında öfkeye kapılıyorlar.

8. Yargı Paketi’nde inanılmaz maddeler var! 22. Maddede de komisyonda çok yoğun bir şekilde itiraz ettiğimiz ve bu paketin en önemli ve üzücü maddelerinden birisi kayyım maddesi. Kayyıma cezai, hukuki, mali, idari sorumsuzluk veren ve cezasızlık kalkanı ile onu sarıp sarmalayan bir madde! Yağmanın, talanın önünü açacak bir madde getiriyorlar. Sadece bizim değil 85 milyonun itiraz etmesi gerekiyor çünkü yarın öbür gün sizin de malınıza, şirketinize çökebilirler ki bir kayyım gelir malınızı istediği gibi talan eder ve bu yaptıklarından hesap bile sorulamaz! Böyle bir yasa geçirilmeye çalışılıyor. Bu işin ideolojisi, etnisitesi, dini, dili yok! Yarın öbür gün sizin de başınıza gelecek vahim bir Anayasayı çiğneyen maddeyi burada getirmeye çalışıyorlar! Biz elimizden gelen tüm güç ile buna karşı duruyoruz. Bu yasa teklifinde en başta milyonların beklediği genel af yok! 4/4’lerin sorunlarına çare bulan bir madde yok.  Çok mağdur durumda olan insanlar var! 31 Temmuz 2023’teki haklardan yararlanamayan, bunu kaçıran ve son derece mağdur durumda olan mükerrerlerin durumunu biz defalarca gündeme getirmemize rağmen maddelere dahil edilmedi! 4/4 yatmak durumunda kalan mükerrerler kaç gündür feryat ediyor fakat onları duyan eden yok! Cezaları arttırdıkça artırıyorlar. Para cezaları, yargısal cezaları artırdıkça artırıyorlar, vatandaşın derdine derman olmayı düşünmüyorlar.

Filistin’deki vahşet ile ilgili görüntüler her gün bize yansıyor arkadaşlar. Filistin’deki son durum ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Aslında gündemimizin her zaman ilk maddesi olması gerekiyor. Çok önemli olaylar oluyor biliyorsunuz, geçtiğimiz günler Aaron Bushnell isimli bir ABD’li asker işte bu çocuklara bakarak ve canından vazgeçerek İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde İsrail Büyükelçiliği’nin önünde kendisini yaktı. Kendisini yakarak insanlığa büyük bir mesaj vermek istedi Aaron Bushnell. Her insan için canı en tatlı olandır fakat o canından da vazgeçerek insanlığa bu soykırımı hatırlatmaya çalıştı. Yaptığı eylem intihar eylemi ve intiharı tasvip etmiyorum, etmiyoruz fakat bu insanın bir çığlık ile insanlığa ulaştırmak istediği bir mesaj var. Bu mesajın duyulması gerekiyor. Aaron Bushnell kendi mal varlığını da Filistin’li çocuklara adamış. Vicdanı bu zalimliğe, vicdansızlığa tahammül edememiş ve hayatından vazgeçerek insanlığa bir mesaj göndermiş. Kendisi hayatından vazgeçti ama insanlık acaba bu mesajı alabiliyor mu diye sormak isterim. Hepimizin canı var, hangi birimiz zulüm için canımızdan vazgeçiyoruz? Bu kişi vazgeçmiş ve en azından onun gündeme getirmek istediği soykırıma karşı mücadele mesajını tüm insanlığın anlaması gerektiğini söylüyorum.

Filistin’de durum dayanılmaz bir noktada. Cuma namazı kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilere kimlik kontrolü yapıldı. İçeri alınmayan Filistinliler İsrail polisine ilahi ile karşılık verdi. Her açıdan Filistin’de büyük bir dram yaşanıyor. Vicdanlı insanlar buna karşı çıkıyor.

Bakın Müslüman olabilirsiniz ama duyarsız olursunuz bu zulmü umursamazsınız fakat Müslüman da olmayabilirsiniz, Filistinli de olmayabilirsiniz ve bu zulme karşı bir duruş sergileyebilirsiniz. İşte onlardan birisi; Katharine Hamnett İngiltere’de bir moda tasarımcısı, vicdanlı bir insan. Britanya Krallığı’ndan aldığı ödülü Britanya Krallığı’nın sessizliği nedeniyle alıp çöpe attı. Bu çok değerli bir duruş. İnsani, vicdani bir duruş. Vicdan Vakfı da bu duruş nedeniyle ona Şubat Ayı örnek vicdan davranışı ödülünü verdi.

11 yaşındaki Filistinli Rahaf el-Mukayyed: “Sizler ramazan ayında ‘Hangi yemeği yesek’ diye düşüneceksiniz. Biz ise açız. Gazze halkının açlıktan öldüğü haberini mi duymayı bekliyorsunuz? Bize bugün yardım etmeyecekseniz ne zaman edeceksiniz?” diye soruyor!

Bütün bunlar karşısında iktidar ne yapıyor? Ticarete devam ediyor! En yüksek ticaret oranlarına ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinginde “İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın” denildi Sakarya’da ve Erdoğan’ın bu mesajı alması ve bir utanç duyması gerekiyor fakat ticaret devam ediyor! Hamaset bol miktarda ve gerekenler yapılmıyor!

Namibya Adalet Bakanı Yvonne Dausab: “Filistinliler, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde toplu cezalandırmaya katlanıyor. Bu durum, dünyanın kolektif vicdanında bir lekeyi temsil ediyor.”

Adem Özköse; “ Amerikalı asker Gazze’de yaşanan soykırımın durdurulması için bedenini ateşe verip canından vazgeçerken, bir İslam ülkesi olan Türkiye sırf maddi menfaat için İsrailli katillerle yapılan ticaretten vazgeçemiyor. Utanç verici bir durum.” Demiş. Çok haklı Sn. Adem Özköse!

Düşünün Müslüman olmayan Filistinli olmayan ama insan olan, vicdanlı olan bir kişi Filistinli mazlum insanlar için kendini yakıyor arkadaşlar, canından vazgeçiyor ama Türkiye iktidarı hiçbir şey yapmıyor! Ne Lahey Adalet Divanı’na başvuruyor ne ticareti durduruyor! Sırf laf başka bir şey yok! İşte dehşet veren bir görüntü, çok üzücü bir görüntü. Bir insanın son saniyelerinin görüntüsü ama bu insan, insanlığa büyük bir mesaj bırakmak için bu eylemi yaptığını söylüyor. “Benim yaptığım eylem ve yaşayacağım alevler içindeki ölümden çok daha fazlasını Filistin halkı yaşıyor. Onların sesini duyun ey dünya.” Diyor! “Artık soykırıma ortak olmayacağım.” deyip kendisini İsrail Büyükelçiliği önünde yaktı Aaron Bushnell “İnsanlık ne zaman uyanacak? Vicdanlı her insanın isyan ettiği bu soykırım ne zaman bitecek?” ABD’li asker kendini yaktı: Son sözleri ‘Filistin’e özgürlük’ oldu!

Bunlar da İsrail’e 1-31 Ocak 2024 ihracat rakamları. Çığırından çıkmış bir ihracat yapılıyor. Çelik, demir, kimyevi maddeler, bakliyat, zeytin, meyve sebze, çimento, yaş meyve sebze, su, hayvansal ürün, makine aksamları. Düşünün bir Amerikalı kendini yakıyor buradaki soykırım için ama Türkiye’de devlet ve özel şirketler buradan para kazanıyor. Şu utanç verici duruma bir bakın ya!

Tüm dünya ayakta, İspanya’da Filistin’e destek kapsamında yapılan gösterilerde, göstericiler ellerindeki pankartlarla Filistin bayrağı mozaiği yaptı, eylem boyunca “İsrail’e boykot”, “Özgür Filistin”, “Kahrolsun Netanyahu” sloganları atılmış!”

Yorumlar