9 Kasım 2023

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi olarak Başkanlığınıza bir önerge sunmuştum Mayıs ayının sonunda ama bir cevapta alamadım, herhangi bir değerlendirme de olmadı. Başkanlık sekretaryanızın eksikliği mi sizinle alakalı bir durum mu bilemiyorum ve halen cevap alamadım.
Kızamık salgını olduğunu düşünüyorum, TTB yetkilileri çok vahim rakamlar ile çocuklarımızı ve toplumumuzu tehdit eden kızamık ile ilgili bilgiler verdiler Mayıs ayında. Bu yılın ilk 4 ayında 1440 vaka görüldü. Geçen yılın ilk 4 ayında 126 vaka görülmüştü, bu salgın ile ilgili önemli bir veri. TTB ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi, Sağlık Bakanlığı bu noktada çok önemli bir açıklama yapmaktan çekindi ve bizim komisyonumuzun değerlendirmeye alması gerekiyordu.
TTB’nin açıklamasına göre; 1 yaş altında vakaların neredeyse tümü ve 1-4 yaş arası kızamık vakaları yarıdan fazlası aşısız durumda bulundu ve ülkemiz şu anda Avrupa’da 53 ülke arasında en çok kızamık vakası görülen ülke. Kızamık tehlikeli bir hastalık arkadaşlar, belki küçük yaşta çoğunuz aşı oldunuz, ben de bir hekim olarak şunu söyleyeyim; kızamık öldürücü olabilir, pinomaniye yol açar, yıllar sonra ensafalit oluşturur, beyin iltihabı oluşturur durup dururken nereden çıktı derseniz ama ciddi komplikasyonlara yol açar, öyle basite alınacak bir durum değildir.
Biz Bununla İlgili Bir Alt Komisyon Kurulmasını İstedik Sayın Başkanım, Ölümcül Kızamık Hastalığının Türkiye’deki Seyri Ve Alınması Gereken Önlemler Alt Komisyonu’nu önerdik fakat sizden halen bir cevap alamadık veyahut da en azından bu toplantıda bir değerlendirmeye alınmasını isterim.
1.5 ay önce de Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca böyle bir salgın olduğunu da kabul etti ve açıklama yaptı sonunda TTB’nin açıklamalarından çok sonra! Bizim de konuyu mercek altına almamız gerekiyor. Neden? Çünkü 2 sıkıntı var! Birincisi; toplumumuzda yoğun bir aşı karşıtı kampanya var. “Aşı olmayalım, şöyle olur” diye çok ciddi bir sıkıntı var. İkincisi de; sığınmacıların artışı ile ilgili aşısız vakalarda önemli bir artış var. Bunlar son derece önemli sağlık sorunları! Konunun değerlendirilmesini istiyorum Sayın Başkan!

Yorumlar