4 Ekim 2023

Sanayi kenti Kocaeli’nin sorunları Cumhur İttifakı sayesinde artıyor. Daha birkaç gün önce Kocaeli’de yağış yaşandı ve neler neler oldu, bir görseniz. Alt geçitleri su bastı, Darıca’da yol çöktü, iş makineleri yola saplandı ve yeni açılan Kocaeli Şehir Hastanesinin önü göle döndü; “Mazgal yetersizliği.” denildi. Elektrik kesintileri haddinden fazla Kocaeli’de, özellikle Kartepe’de. Sanayi tesislerinden yüzde 20 daha çok elektrik ücreti alınıyor, yeni zam yapıldı; buna karşılık beş, altı saati bulan elektrik kesintileri var. SEPAŞ istediği gibi davranıyor, Enerji Bakanlığı uyarmıyor; Kocaeli’nin baş belası oldu SEPAŞ; bunu herkes bilsin.
    

Yine, trafik sorunu çığırından çıkmış durumda; sabah saatlerinde, akşam saatlerinde, D-100’e giriş çıkışlar, Köseköy Kavşağı, Gölcük’ten giriş, Gebze’ye giriş-çıkışlar inanılmaz derecede tıkanmış durumda; Koceli felç hâlinde değerli arkadaşlar.
    

Kocaeli, bir sanayi kenti ve korunması gerekirken Körfez limanlarla dolduruluyor. Sivil toplumun tepki gösterdiği Dubai Port yapıldı ve dediğimiz oldu, yanına bir de OYAK Port yapıldı. Geçtiğimiz günlerde gittim, inanın, inanılmayacak bir görüntü var; yüzlerce tır her gün oraya giriyor çıkıyor, on binlerce araç taşıyor ve Kocaeli trafiğini mahvediyorlar, esnaf bitmiş durumda o bölgede. Safiport, Derince’de; kimyasal depoları var limanda ve bunlar her an patlayabilir. Sivil toplum büyük tepki göstermesine rağmen, ÇED raporlarını siyasi baskıyla hemen geçirtiyorlar. Bakın, TMO’da iki ay önce bir patlama yaşandı; 13 yaralı, 2 ölü vardı ve iki ay oldu, takip ediyorum; hâlâ bilirkişi raporu açıklanmıyor, işin üstü örtülmeye çalışılıyor. Kocaeli iş kazaları açısından, daha doğrusu iş cinayetleri açısından şu anda Türkiye’de nüfusa oranla 1’inci durumda. Buna ben bir Kocaeli milletvekili olarak itiraz ediyorum. İnanılmaz iş cinayetleri yaşanıyor ve bu konuda Kocaeli Valisi AK PARTİ il başkanı gibi çalışıyor; denetim sıfır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi en borçlu belediye ve bütün paralar açılışlara, gösterişlere harcanıyor; başka bir şey yapıldığı yok.
    

Bakın, Kartepe ilçemiz var. Kartepe ilçemizde Yıldızlar Entegrenin bir haddehanesi kuruluyor. İnanılmaz bir hava, su, kara tehlikesi oluşturacak bir haddehane. Hurda çeliği eritecekler, oradan yeniden üretim yapacaklar. Tüm sivil toplum, AK PARTİ İl Başkanlığı dahi ilk başta karşı çıkmasına rağmen ne olduysa -saraydan herhâlde bir el geldi- Kartepe’de haddehaneye izin verildi.
    

İnanılmaz hadiseler yaşanıyor ve Kocaeli’de maalesef uyuşturucu çığırından çıkmış durumda. Dilovası’nda aileler bize başvuruyorlar, “Uyuşturucu salgını almış başını gidiyor.” diyorlar, mülkü amirleri uyarıyoruz, bununla ilgili bir şey yapın diye sadece ve sadece torbacıları yakalıyorlar, işin, musluğun başını kesmiyorlar. Bunu çok yakından takip ediyoruz.
    

Kocaeli’nde biliyor musunuz arkadaşlar Cengiz Topel diye bir havaalanı var. On iki yıldır bir havaalanı yapılmış ve havaalanı çalışmıyor arkadaşlar. Yani o havaalanına bir sürü para harcanmış, çalışanlar var -gittim, gördüm orada- on iki yıldır tarifeli sefer yok ya; böyle bir rezalet olabilir mi? Niye yapıyorsunuz o zaman, müteahhitlere para kazandırıyorsunuz?
    

Müteahhitlere para kazandırmanın bir başka yolu da işte sağlıkta yaşanıyor. Bir hekim olarak yakından takip ediyorum. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittim, güya eğitim araştırma hastanesi, doğru dürüst akademisyen yok, asistan zaten Hak getire yok ve randevu alınamıyor, vatandaş sıralarda bekliyor. Gebze Fatih Devlet Hastanesine gittim, vatandaş randevusu alamıyor, perişan durumda. Gebze’ye ikinci bir hastane lazım, açılmıyor. Neden? Çünkü Sağlık Bakanının özel hastanesi var. Aralarında AK PARTİ İl Başkanının olduğu, birçok AK PARTİ’li yöneticisinin sahibi olduğu özel hastaneler iş yapıyor Kocaeli’de, kamu hastaneleri çökmüş durumda.
    

Gelin oradan Dilovası Devlet Hastanesine. Ziyaret ettim, gördüm durumunu, vahim durumda. 40 yataklı bir hastane, yatan hasta yok. Neden? Çünkü kadın doğum çalışmıyor, efendim, genel cerrahi ameliyat yapmıyor; KBB yok, göz yok, yatan hasta niye olsun? Sağlık ocağına dönmüş bir hastane.

Gelelim Derince Eğitim Araştırma Hastanesine. Adı “eğitim araştırma” kendisi devlet hastanesi vasfından bile çıkmış durumda. Yüzde 70 oranda küçültülmüş Derince. Onkoloji kapatılmış, yanık ünitesi kapatılmış. Ve skandal bir şey söyleyeyim size, inanılmaz, gerçekten inanamıyorum: Dilovası, Derince ve Körfez ilçelerimizde yüz binlerce insan yaşıyor ve buralardaki kamu hastanelerinde doğum yapılmıyor ya, doğum yapılmıyor, ta şehrin öte ucundaki Kocaeli Şehir Hastanesine doğuma gönderiyorlar, kadınlar ambulansta doğuruyor veyahut da kalp krizlerinde Kocaeli Şehir Hastanesine gönderiyorlar, insanlar yolda hayatlarını kaybediyor; büyük skandallar yaşanıyor.
    

Yine benim de çalıştığım İzmit Seka Devlet Hastanesi yine üçte 2 oranda küçültülmüş durumda; 305 yatağımız vardı, 100’e düşürülmüş, 4.500 poliklinik yapardık, 1500’e düşürülmüş, semt polikliniğimiz vardı Yürüyüş Yolu’nda -İzmitliler bilir- kapatılıyor. İnanılmaz bir şey. “Deprem raporu var.” dendi. “Nerede rapor diyorum?” Göstermiyorlar. Niye kapatıyorsun? Hangi ranta alet edeceksiniz? Kocaeli Devlet Hastanesi Onkoloji Ünitesi kapatılmış durumda.

Şu anda Kocaeli’de sağlıkta tamamen felç durumda. Bir hekim olarak bunları çok yakinen takip ettim. Kocaeli’nde iktidarın verebileceği bir hesap yok.

Yorumlar